LG Spirit 4G LTE teszt

0

Az LG több alsó- és középkategóriás mobilt is leleplezett az év elején (Joy, Leon, Spirit és Magna), amik nagyon hasonló dizájnnal, de eltérő képességekkel rendelkeznek. Mostani tesztalanyunk, az LG Spirit a középmezőnyt erősíti, és első ránézésre egy elég korrekt ajánlatnak tűnik. De vajon megéri az árát? A tesztből remélhetőleg kiderül!

Csomagolás, külső

Az LG Spirit egy fiatalos, kék-sárga dobozban érkezik, ami a szokásos tartozékokat rejti: akksi, adatkábel, töltőfej, headset és használati útmutató.

LG-Spirit-doboz

A készülék egy viszonylag kompakt, inkább hosszúkás formát kapott, ráadásul pehelykönnyű is. Egész pontosan 133.3 x 66.1 x 10 mm-es dimenziókról és 124 grammos súlyról van szó. A vastagságtól nem kell megijedni, ezt középen mérték, a széleken szerencsére elvékonyodik a ház.

LG-Spirit-teszt

Az LG Spirit egyik legnagyobb érdekessége a kissé hajlított kivitel, ami nem csak a hátlapon látható, hiszen maga a kijelző is minimálisan ívelt. Egyébként a dizájn ettől függetlenül is G Flex 2-re hajaz, ami egy igazán egyedi, kézbeillő készülék, és pont a napokban teszteltük.

LG-Spirit-elol-4

Az előlapon nincs sok minden a kijelzőn kívül, hiszen a gombok a hátlapra kerültek. Alul csak egy LG logót találunk, fent pedig a beszédhangszóró, a frontkamera és a távolságérzékelő foglal helyet. Az értesítési LED és a fényérzékelő sajnos kimaradtak, ezeket ne is keressük.

LG-Spirit-elol-2

A készülék oldalira nem került semmi, alul a microUSB portot és a mikrofont találjuk, fent pedig a 3.5 mm-es jack csatlakozó és egy másik mikrofon helyezkedik el.

LG-Spirit-elol-7

A Spirit hátlapja viszonylag egyszerűre sikerült, de azért jó néhány dolog került ide. Fent a kamerát és a LED villanót láthatjuk, alattuk pedig az LG-től már megszokott gombok (bekapcsoló és hangerő) helyezkednek el, amik egyébként tökéletesen kézre (pontosabban ujjra) esnek, és könnyen kitapinthatók. Legalul van még a multimédiás hangszóró és a gyártó logója.

LG-Spirit-hatlap

A mobil összeszerelési minősége hibátlan, nem recseg-ropog, és a műanyag ház ellenére kifejezetten minőséginek hat az összkép.

Kijelző

Az LG Spirit egy 4.7 colos IPS kijelzőt kapott, ami meglehetősen jónak mondható. Szépek és természetesek a színek, a betekintési szögek pedig tökéletesek, egyik irányból nézve sem romlik a látvány.

LG-Spirit-elol-6

A felbontás HD, azaz 1280×720 képpont, ez átlagos a kategóriában, és igazából teljesen elég is, hiszen ezen a képátlón már elég éles képet biztosít.

A fényerő viszonylag nagy tartományban állítható, a minimális érték már elég sötét, a maximum inkább csak átlagos, de azért napfényben is használható a mobil. Az automatikus fényerő sajnos kimaradt, de mondjuk ezt amúgy sem mindenki használja.

LG-Spirit-elol-5

Összességében teljesen meg lehetünk elégedve a Spirit kijelzőjével, egy korrekt panelt kapunk, ami tökéletesen megállja a helyét a középkategóriás mobilok között. A karcok miatt pedig nem kell túlzottan aggódni, hiszen Gorilla Glass 3 borítja az előlapot.

Hardver

Az LG Spirit 4G-s változatát a 64 bites Snapdragon 410 hajtja, ami négy darab 1.2 GHz-es Cortex-A53-as processzormagot és egy Adreno 306-os grafikus chipet jelent. Valószínűleg ez most a legnépszerűbb középkategóriás chipset, és szerencsére nincs is nagy gond vele, hiszen korrekt teljesítményt és alacsony fogyasztást kínál. RAM-ból 1 GB került a készülékbe, ami manapság a minimálisan elfogadható mennyiség, a belső tárhely pedig 8 GB-os. Ez utóbbiból alapesetben 3.2 GB szabad helyünk marad, ami azért nem túlzottan sok. Bővítési lehetőség szerencsére van, ez jól jöhet például filmek, zenék vagy képek tárolásához, de az appokat és a játékokat csak a belső tárolóra tudjuk telepíteni, azaz érdemes gazdálkodni a hellyel.

LG-Spirit-screen-antutu-info

A készülék 20 ezer pont körül teljesít AnTuTuban, ez teljesen megfelel annak, ami a Snapdragon 410-től elvárható. Ez egyébkén simán elég egy HD kijelző meghajtásához. Az általános sebességgel nincs is gond a Spirit esetében, az appok a legtöbb esetben hamar betöltődnek, gyors a böngészés, és a videólejátszás is problémamentes. A menürendszer azért néha hajlamos egy kicsit elgondolkozni, akárcsak a G Flex 2 esetében, itt azonban a szoftver nem megfelelő optimalizálása lehet a ludas, és nem hardver gyengesége. Remélhetőleg ezen még csiszol majd az LG.

A játékoknál hasonló a helyzet. Az készülékbe szerelt grafikus gyorsító szinte minden mai játékhoz elég ezen a felbontáson, és a legtöbb fut is szépen, de azért az Asphalt 8-nál voltak kisebb megakadások, ami szintén azt jelzi, hogy ráférne egy frissítés a telefonra.

LG-Spirit-screen-antutu

Adatkapcsolati téren minden lényegeset megkapunk. A legfontosabb az LTE, ami lehetővé teszi a 4G hálózatok kihasználását, de van még Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS és NFC is.

Szoftver

Az LG Spirit Android 5.0.1-es szoftverrel érkezik gyárilag, ami a G3-ból már ismert felületet kapta meg. Ez egy kifejezetten modern, flat stílust jelent, ami egyáltalán nem csicsás, sőt, eléggé letisztult. Néhány extrát ugyan kihagytak, de így is elég sokrétű lett a készülék rendszere.

LG-Spirit-elol

Már a kikapcsolt képernyőnél is kifejezetten sok lehetőséget kapunk. A hangerő le gomb hosszú megnyomása után egyből elindul a kamera, a hangerő fel gombbal pedig a jegyzet érhető el hasonló módon. A kikapcsolt kijelzőn fentről lefelé húzva az ujjunkat megjelenik az óra, dupla koppintásra pedig fel is éled a készülék, ez utóbbi az LG méltán népszerű KnockON funkciója.

A lezárt képernyőn megjelennek az értesítések, a kijelző feloldása pedig többféleképpen is lehetséges, például sima ujjhúzással, de választhatjuk akár a KnockCode-ot is, ami egy általunk megadott koppintásmintát használ jelszó vagy PIN-kód helyett.

LG-Spirit-screen-kepernyozar

A főképernyő a megszokott elrendezést kapta, alul van egy rögzített sor, ahová akár 7 alkalmazás is fér, fent pedig 4×4-es elrendezésben vannak az ikonok. Az értesítési sávot lehúzva a szokásos  beállítási lehetőségeket (gyorskapcsolók, fényerő és hangerő) találjuk, alattuk pedig az értesítések listáját.

LG-Spirit-screen-fokepernyo

A legalsó, szoftveres gombsor (is) természetesen a Lollipopot idézi, ezek sorrendje és háttere variálható. Alapesetben a Vissza, Home és Alkalmazásváltó sorrendet kapjuk. Ez utóbbi megnyomására a korábban használt, vagy éppen futó appok bukkannak elő, természetesen az újfajta kártyás elrendezésben. Ugyanezen gomb hosszú megnyomására a felület beállításait tudjuk előhozni (widgetek, témák, stb.).

LG-Spirit-screen-multitasking

A beállítások felülete szintén a megszokott, négy csoportba sorolva jelennek meg az opciók.

LG-Spirit-screen-beallitasok

Extrákból akad pár, jó szolgálatot tehet például a QuickMemo+, amivel jegyzetelni tudunk (akár képernyőmentésre is). Hasznos lehet még az energiatakarékos mód és a QuickCircle (ablakos) tok támogatása is, és ez persze még messze nem a teljes lista.

LG-Spirit-screen-jegyzet

Van azonban pár funkció, ami kimaradt a Spiritből. Elég sok LG mobil tudja például az osztott képernyős és az ablakos alkalmazásfuttatást, jelen esetben azonban ezekről le kell mondanunk.

Kamera

Az LG Spirit hátlapjára egy 8 megapixeles szenzor került LED villanóval, az előlapon pedig egy HD (1280×720) felbontású szelfikamerát találunk. Beállítási lehetőségekből csak a legfontosabbakat kapjuk meg, nem sok extrát kínál a kamera szoftvere. Van hangvezérlés, időzítő, rácsvonalak, illetve a vakut tudjuk ki-be kapcsolni, vagy automatára állítani. Módosíthatjuk még a felbontást, és nagyjából ennyi is az összes lehetőség. HDR, panoráma mód és hasonlók nincsenek sajnos. Maga a felület egyébként egyszerű és letisztult, mint ahogy azt az LG-től már megszokhattuk.

LG-Spirit-screen-kamera

A készülék hátlapi kamerája egyébként kifejezetten jó fotókat csinál ahhoz képest, hogy egy középkategóriás mobilról van szó. Kevés fénynél vagy éjszaka azért már vegyesebb a kép, de ilyenkor sem mond csődöt a kamera, egész jó az eredmény. Az alábbi tesztfotók készültek:

LG-Spirit-foto-1LG-Spirit-foto-2LG-Spirit-foto-3LG-Spirit-foto-4LG-Spirit-foto-5LG-Spirit-foto-6

A fotókat itt tudod teljes méretben megnézni.

Mostanában egyre több a szelfizésre kihegyezett mobil, de az LG Spirit még egyáltalán nem sorolható ide. Persze a célnak bőven megfelel a készülék HD felbontású frontkamerája, főleg ha van elég fény. Az önfotókat egyébként kézmozdulattal, hangvezérléssel, vagy akár a hátsó hangerő le gomb megnyomásával is ellőhetjük.

Videókat full HD-ben vehetünk fel a hátlapi kamerával, az előlapi szenzor pedig HD-ben képes rögzíteni. Ezek minősége átlagosnak mondható.

Üzemidő

Az LG Spirit hátlapja alá egy 2100 mAh-s cserélhető akkumulátor került, ami nem hangzik olyan eget rengetően soknak, de ebben a méretkategóriában ez egyáltalán nem rossz. A hardver ráadásul viszonylag keveset fogyaszt, és a kijelző sem eszik annyira sokat, így összességében egy egész jó üzemidőt kapunk. Aktív használattal is kibír egy napot a mobil, ha pedig kevesebbet nyomkodjuk, akkor másfél napot is simán elmegy.

Kapunk energiatakarékos módot is, ami megegyezik azzal, ami például a G Flex 2-be is került. Beállíthatjuk, hogy alacsony töltöttségi szintnél ez automatikusan bekapcsoljon, és így valamivel tovább kihúzhatjuk a telefonnal.

Összegzés

Az LG Spirit különleges kialakításával igyekszik kilógni a középkategóriás mobilok tömegéből, és ez részben sikerül is, hiszen egy kellemes, ívelt házat kapunk, sőt, még a kijelző is minimálisan hajlított. Az IPS panel szép látványt nyújt, a hardver is egész korrekt, és a hátlapi kamera is megfelelően teszi a dolgát.

Összességében tehát egy kiegyensúlyozott mobilról beszélünk, aminek mindössze 1-2 hiányosság róható fel. Leginkább a szoftverbe lehet belekötni, ami sajnos még nem tökéletes, vannak kisebb megakadások, de reméljük ezen javítanak a későbbiekben. Az LG Spirit jelenleg 50-55 ezer Ft körüli áron kapható, ami teljesen reális, ennyit meg is ér a készülék.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid