Makibes HR3 okoskarkötő teszt – színes rivális

0

Egy fiatal gyártó dizájnos okoskarkötője olcsó árcetlijének ellenére igyekszik versenyre kelni ismertebb társaival.

Bevezető, tartozékok, külső

A Makibes egy fiatal és meglehetősen ismeretlen gyártó a viselhető eszközök piacán. A céget 2015-ben alapították, de ennek ellenére a hivatalos termékoldalon egész komoly és bőséges termékkínálattal rendelkeznek.

A Makibes HR3 folyamatos pulzusméréssel, színes, kültéren is egész jól látható kijelzővel és egyszerű USB töltési lehetőséggel indul, a kategória királya, a méltán népszerű, Mi Band 2 ellen.

A HR3 egy kis fekete dobozkában érkezett, melyen a szitázott, ezüst MAKIBES logó és felirat, valamint a kütyü fő erősségét jelölő Always-on Heart Rate jelölés látható. A doboz tartalma maga az okoskarkötő és egy informatív, angol nyelvű használati leírás, melyet érdemes lehet áttanulmányozni az első használatbavétel előtt.

HR3 egy 0,96 hüvelykes, 128×64 pixel felbontású, színes, TFT kijelzőt kapott. A nem módosítható fényerejű megjelenítő napsütésben is egészen jól látható, ami a Mi Band 2 esetében nem mondható el. Nem érintőkijelzőről van szó, a navigációt a kijelző alatt található, szürke, téglalap alakú kapacitív érintőgomb nyomogatásával oldhatjuk meg.  A kijelző alapból kikapcsolja magát 5 másodperc után, ám karmozdítás esetén felkapcsol.

A 42×18×8 milliméteres és szíjjal együtt is csak 25 grammos okoskarkötő viselése kényelmes, szinte észre sem venni az egész napos használat során. A 10 furattal rendelkező szíj, aminek teljes hossza 280 milliméter,  maximálisan 25 centi körméretű csuklóig lehet kényelmes, de akár gyerekeknek is megfelelő méretű lehet.

A kütyü hátoldalán a síkból enyhén kilógó téglalap alakú kiemelkedésé a főszerep, amely alatt a két darab, méréskor zölden villogó pulzusmérő szenzor és a közelségérzékelő lakik.

A szilikonból készült karpánt a gyári kijelzővédő fólián és a használati utasításban feltüntetett módon, lefelé nyomva lepattintható. Az alsó tartóelem maga az USB csatlakozó, amin keresztül tölthető a kütyü, külön vezeték, vagy dokkoló nélkül.

A műanyag készülékház teljesen zárt és  IP67-es szabvány szerinti védelemmel rendelkezik. Ezért teljesen védett a por behatolása ellen, valamint bírja az esetleges vízbe merítéseket egy bizonyos ideig és vízmélységig. Kézmosáskor és tusoláskor nem szükséges levenni, ezt több alkalommal is kipróbáltam.

Beüzemelés, használat, funkciók, összegzés

A készülék beüzemelése roppant egyszerű, csak kapcsoljuk be a telefonon a  Bluetooth-t és iOS esetében az App Store, Android telefon használatakor a Play Áruházból töltsük le a WearFit2.0 appot. Az alkalmazásnak nincs saját felhasználói regisztrációja, ezért Twitter, Facebook, vagy Linked in fiókunkkal kell bejelentkeznünk az összes funkció eléréséhez.

A programon belül a Management menüben, a Connection Management fülön kapcsolhatjuk össze a két eszköz, amely egyébként villámgyorsan megtörténik.  A kapcsolat 4.0 verziószámú Bluetoothon keresztül valósul meg. A fület egyszerű és jól átlátható, sajnos a magyar nyelv nem támogatott, de különösebb nyelvtudás nem is igényel a használata.

A Profil fülön állítsuk be személyes adatainkat úgy, mint a nem, kor, magasság, lépéshossz, melyik kezünkön fogjuk viselni a karkötőt és a napi teljesítendő lépésszámot.

A Smart Reminder ablakban vannak a legfontosabb beállítások, nézzük meg őket. Beérkező híváskor rezgéssel jelez, névkijelzéssel (ékezetes betűk megjelennek). SMS üzeneteket kijelzi és részben el is lehet őket olvasni. Elhagyás emlékeztető. Öt különböző időpontba állítható be ébresztés. Ülés-emlékeztető funkció, amely megadott időközönként emlékeztet minket arra, hogy ideje lesz egy kicsit mozognunk. Alkalmazás értesítésekben a Facebook, Twitter, WhatsApp, Line és Kakao Talk értesítések kapcsolhatóak be – sajnos így elég szegényes–, de ez van. Ne zavarjanak üzemmódban óra nem rezeg és a telefon értesítési nem jönnek át.

Az optikai pulzusmérő szenzor (PPG) folyamatosan méri az aktuális pulzusszámot, de 5 perces, heti, vagy havi bontásban is visszanézhetjük. A mérés meglehetősen pontos, egy felkaros pulzusmérővel ellenőriztem.

A lépésszámláló és az alvásfigyelő is jól monitorozza tevékenységünket, vagy éppen a pihenésünket, melyet napi, heti, vagy havi bontásban visszanézhetünk.

A lépésszámláló és az alvásfigyelő is jól monitorozza tevékenységünket, vagy éppen a pihenésünket, melyet napi, heti, vagy havi bontásban visszanézhetünk.

Sajnos nincs lehetőség az órán megjelenő 12 darab menüpont eltüntetésére, így azt mindig végig kell lépkedni. Az aktuális menübe lépéshez, a szürke kis gombot 2 másodpercig kell nyomva tartani, a kilépés is így történik. Az óra kinézete és a háttere is változtatható, igaz elég szegényes a kínálat, egészen pontosan 3 számlap és szintén 3 háttér választható.

Üzemidő tekintetében a 80 mAh kapacitású, Lithium-Ion akkumulátor, 4-7 napig bírja használattól függően. A feltöltés nem tart sokáig, mindössze 60 perc alatt 100%-os állapotba hozható készülék.

Összegzéskép elmondható, hogy az „egészség-figyelő” eszköz legfőbb szerepe, a folyamatos pulzusmérés jól működik, valamint a 24 órás tevékenységünket is szépen rögzíti. Az egész napos viselése kényelmes, sőt még munka közben sem zavaró, legyen az koszos, vizes vagy fizikai munkát végző közeg. Beérkező híváskor a hívó nevének kijelzése nagyon hasznos. Ha nem fontos a hívás, akár el is utasíthatjuk egy gombnyomással, a telefon elővétele nélkül.

Sajnos az alkalmazás értesítések csak fentebb felsorolt applikációkban működnek. Zavaró még az is, hogy az óra felületén lévő számunkra felesleges menüpontokat nem lehet eltüntetni. A hiányosságokért kárpótol az ár, jelenleg a Makibes HR3 18 USA dollárért, azaz 5000 forintért a miénk lehet.

Napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid