Megérkezett az Android 6.0 Marshmallow

0

A Google bemutatta új referenciamobiljait, a Nexus 5X-et és a Nexus 6P-t, és ezekkel együtt útjára indult az Android 6.0 is. A készülékekről hamarosan külön cikkben számolunk be, most pedig robotos rendszer legújabb verziójáról, a Marshmallow-ról lesz szó.

Az Android 6.0 nem teljesen újdonság, hiszen már több fejlesztői változat is volt belőle, most azonban a végleges kiadás debütált, azaz hamarosan frissíthetővé válnak az újabb Nexus modellek, és a gyártók is elkezdik majd fejleszteni a saját Marshmallow-ra épülő rendszerüket. Az egész procedúra nagyjából olyan lesz, mint ami tavaly lezajlott a Lollipoppal, azaz biztosan akadnak majd késések és kezdeti hibák, de reméljük a legjobbakat.

android-6.0-marshmallow-google

Egyébként érdekes az új Android verziószáma, elég nagyot ugrott a Google, 5.1-ről 6.0-ra. Sokak szerint az 5.2 is elég lett volna, mert nincsenek hatalmas változások, de azért így is elég hosszú a lista azokról az újításokról, amikkel a Marshmallow kecsegtet. Nézzük ezeket sorban!

  • Energiatakarékosság: Ha egy bizonyos ideig tétlen a mobilunk, akkor aktiválódik a Doze (szundi) mód, ami minimálisra csökkenti a készülék fogyasztását a háttérfolyamatok visszafogásával. Ennek köszönhetően akár 2-3-szorosára is nőhet a készenléti idő. Az üzemidőben pedig akár 30%-os javulást hozhat az Android 6.0.
  • Memóriamenedzsment: Az új Androidban jobban nyomon tudjuk követni, hogy melyik alkalmazás mennyi memóriát használ fel a futása során. Azt is láthatjuk, hogy mi az, ami folyamatosan fut a háttérben, és mi az, ami csak ritkábban.
  • Ujjlenyomat-azonosítás: Az Android 6.0 már gyárilag támogatja az ujjlenyomat alapján történő azonosítást, ráadásul a különböző szolgáltatásokba is be tudunk lépni mindössze az ujjlenyomat-olvasó megérintésével. Ez nagyon fontos például a Google új fizetési megoldásához, az Android Pay-hez.
  • USB-C: Az új Android támogatja a C típusú USB csatlakozót, ami kényelmeseb használattal, valamint gyorsabb töltéssel és adatátvitellel kecsegtet.
  • Alkalmazásengedélyek: Az Android M-ben végre egyenként adhatunk engedélyeket az alkalmazásoknak, illetve külön-külön megvonhatunk tőlük bármilyen hozzáférést. A kiadható engedélyek száma 8-ra csökken (helyadatok, kamera, mikrofon, kapcsolatok, telefon, üzenetek, naptár, szenzorok), és ezeket akkor tudjuk engedélyezni vagy megtagadni, amikor egy adott app igényli a hozzáférést. A legjobb pedig az egészben, hogy ha megtagadunk valamit, attól az alkalmazás még működőképes marad, csak az adott funkciója nem lesz elérhető.
  • Automatikus adatmentés: Az Android M-ben automatikusan mentésre kerülnek az alkalmazásadatok és a beállítások a Google Drive-ba.

Maga a rendszer kinézete egyébként nem sokban különbözik a Lollipoptól, maradt a minimalista, flat Material Design. Kisebb változások azért vannak, megújulnak például az animációk, és változik az alkalmazástálca elrendezése. Ezeken kívül a sokak által hiányolt hagyományos néma mód is visszakerül, ami a hangerő le gomb nyomkodásával kapcsolható be.

A hírek szerint a korábbi Nexus modellek Marshmallow frissítése október 5-én indul meg. Úgy néz ki, hogy a Nexus 5, 6, 7 (2013) és 9 készülékek kapják meg hivatalosan az Android 6.0-t, a Nexus 4, 7 (2012) és 10 modellek viszont nem frissülnek tovább.

Google

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid