Megérkezett a MediaTek Helio P70, a középkategória új nagyágyúja

0

A tajvani félvezetőgyártó ismét előrukkolt egy vadonatúj lapkakészlettel, ami a korábbi P60 chipset mesterséges intelligenciára épülő koncepcióját szeretné folytatni. A Helio P70 számos újítást és megnövelt teljesítményt hozott magával, szánjunk pár percet ezek megismerésére.

Az új lapkakészlet 10-30 százalékos teljesítménynövekedéssel kecsegtet a mesterséges intelligenciára épülő feladatokban, összességében véve pedig 13 százalékkal lesz hatékonyabb, mint az elődje. A gyártási eljárás nem változott, ugyanaz a 12 nanométeres csíkszélesség jellemzi a chipsetet, ám ezúttal a CPU és a grafikus gyorsító órajele is megnövekedett. A processzor négy erősebb, Cortex-A73 magja immáron 2.1 GHz-en pörög, miközben a Mali-G72 GPU 900 MHz-en zakatol.

Egy MediaTek lapka nem is lenne MediaTek gyártmány, ha nem lenne az energiatakarékosság az egyik fő szempont tervezés közben. A Helio P70 állítólag 35%-kal kevesebb energiát fogyaszt a népszerű játékok futtatása közben a P60-hoz képest. Az Energy Aware Scheduling+ pedig egy olyan hőmenedzselési megoldás, aminek köszönhetően sokkal alacsonyabb lesz használat közben a hőmérséklet.

A fejlesztő mérnököknek arra is volt gondja, hogy a hardver elbírjon a különböző kamera effektekkel is. A bokeh renderelése 24 képkocka/másodperc sebességgel történik, ami háromszoros előrelépés a teljesítményben. A Helio P70 alacsony energiafogyasztású elektronikus képstabilizációt is biztosít egy külön egységnek köszönhetően, így ezt a feladatot nem a grafikus gyorsító végzi. Három ISP dolgozik együttesen, aminek eredményeként a P70 képes kezelni akár egy 24 és 16 megapixeles érzékelőket magában foglaló duál kamerarendszert, vagy egy 32 megapixeles kamerát. A lapkakészlet maximálisan 8GB LPDDR4X RAM támogatására képes, 1800 MHz-en. A chipset használható UFS 2.1, vagy akár eMMC 5.1 tárhellyel kiegészítve is. A beépített modem egyszerre két SIM kártyát is kezel, VoLTE és 600 MHz támogatás mellett, mondjuk utóbbi az Egyesült Államokban lehet igazán hasznos a felhasználók számára.

A GSMArena összehasonlítása a Helio P60 és P70 között

Amennyiben Ti is rajongói vagytok az ázsiai okostelefonoknak, minden bizonnyal fogtok találkozni olyan készülékkel, amiben ez a lapka dolgozik. A Helio P70 elsősorban a középkategóriás mobilokban kerül majd felhasználásra, kedvenc kínai márkáink vélhetően le is fognak csapni rá a közeljövőben.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid