Megérkezett a Snapdragon 6s Gen 3 lapkakészlet

0

Minden különösebb felhajtás nélkül debütált a Qualcomm legújabb lapkakészlete, a Snapdragon 6s Gen 3. Talán azért nem kerítettek nagy feneket a chipset érkezésének, mert a középkategóriás fejlesztés nem szolgál túl sok érdekességgel. De ha már itt van, ejtsünk róla pár szót.

Az újdonság elérhető 4G és 5G modemmel egyaránt, és a modellszámuk alapján ki lehet következtetni, hogy a Snapdragon 695 az szellemi elődje az új fejlesztésnek. Ez egy 2021-es chipset, ami később, ugyanabban az évben Snapdragon 4 Gen 1 néven újra kiadásra került. Ahogy a két szóban forgó lapka, a Snapdragon 6s Gen 3 is a TSMC 6 nm-es gyártási eljárásával készül.

A CPU kiépítés két klaszterrel bír: az egyikben két Cortex-A78 mag ketyeg legfeljebb 2,3 GHz-en, a másikban pedig hat energiahatékony Cortex-A55 mag zakatol, ezeknek legfeljebb 2,0 GHz-es lehet az órajele. Lényegében az történt, hogy az amerikai gyártó a korábbi lapkákhoz képest némileg megemelte a CPU magok órajeleit.

A Snapdragon 6s Gen 3 grafikus vezérlője az Adreno 619. Rajta kívül a lapkakészletnek még részét képezi a FastConnect 6200 modem. Az új chipset támogatja az LPDDR4X RAM és az UFS 2.2 szabványú háttértár modulokat. A hardver képfeldolgozó egysége csak 1080p felbontású, 60 fps-es videófelvételek készítését támogatja, amin már némileg túlhaladt a technológia.

Egy kicsit megmosolyogtató, és egyben megtévesztő is az új lapka elnevezése, ugyanis a 2022-es Snapdragon 6 Gen 1 lapkakészlet fejlettebb 4 nm-es gyártási eljárással készül, magasabb órajelen futó Cortex-A78 magokkal bír, ráadásul a grafikus gyorsítást is egy Adreno 710 GPU végzi, ami jóval nagyobb teljesítményre képes. A korábbi chipset támogatja az LPDDR5 RAM-okat és az UFS 3.1 tárolókat, plusz megkapta a FastConnect 6700 modemet. Videókat rögzíteni pedig 4K 30 fps-sel tud.

Annak ellenére, hogy az új lapkakészlet semmiképp sem nevezhető acélosnak, a színfalak mögött már készülnek olyan okostelefonok, amelyek meghajtásáról a Snapdragon 6s Gen 3 fog gondoskodni. Az egyik ilyen készülék a Motorola G85 lesz a nemrég napvilágra került benchmark eredmények szerint.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid