Megnézték, hogy mekkora valójában a Xiaomi 12S Ultra “1 colos” kamerája

0

A Xiaomi 12S Ultra egyik nagy újítása a hatalmas főkamera, amiben a gyártó szerint 1 colos szenzor dolgozik. Ahhoz, hogy erről meg tudjunk győződni, szét kell szedni a telefont, amit szerencsére elvégzett helyettünk az egyik ismert YouTube-videós.

A JerryRigEverything csatorna videósa korábban már próbára tette a 12S Ultra strapabírását és anyaghasználatát, most pedig darabjaira szedte a telefont. Leginkább arra volt kíváncsi, hogy mekkora is valójában az “1 colos” kameraszenzor.

A videó címe arra utal, hogy a szenzor kisebb, mint amire számítottunk, de ez inkább csak figyelemfelkeltés, hiszen a készítő is jól tudja, hogy a szenzoroknál nem a tényleges fizikai méretet szokták megadni.

A jelölési rendszer még a hagyományos kamerák világából maradt meg. A méret valójában a kamerára illeszkedő cső külső átmérőjére utal, de a mostani megoldások már teljesen más elven működnek. Mindenesetre a szenzorok méretének megadásánál a mai napig ezt használják, és nem is annyira a pontos méret a lényeg, hanem hogy érzékeltessék az arányokat, tehát hogy alkalmas legyen az összehasonlításra a szám.

A Xiaomi 12S Ultrában szolgálatot teljesítő Sony IMX989 szenzor valós mérete tehát nem éri el az 1 colt (sem az oldalai, sem az átmérője), nagyjából 13,1 x 9,8 mm-es, ami azért így is hatalmas, nincs most ennél nagyobb érzékelő egyik telefonban sem.

Az alábbi képen egymás mellett látható a kiszerelt fő egység, illetve a telefotó kamera kisebb érzékelője, elég jelentős a méretbeli különbség.

Egyébként egy hasonlóan “1 colos típusú” szenzor van a Xperia Pro-I belsejében is, de ez a készülék egy normál kompakt kamera érzékelőjét kapta, vagyis eredetileg nem telefonokba szánták. Ráadásul a Sony mobilja nem is használja ki a teljes felületet, hanem csak egy kivágott részt.

Forrás

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid