Megváltozhat az Android az EU miatt

0

Nagyon kemény hetek elé nézhet a Google, mivel még júliusban nyilvánosságra hozza döntését az Unió versenyügyi bizottsága, mely várhatóan nagyon fájni fog a cégnek.

A Washington Post írta meg a legújabb számában, hogy nem csak pénzbüntetésre, de komoly szankciókra is számíthatnak. Az egyik legnagyobb problémájuk, hogy a Play Áruház feltelepítésének előfeltétele a Google Chrome és a Google Search alkalmazások megléte az adott készüléken.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos szerint a keresőóriás visszaél hatalmával, és megsérti a trösztellenes szabályokat, ezzel pedig veszélyezteti a tisztességes versenyhelyzet kialakulását. Mivel a Google kvázi belekényszeríti a vállalatokat a saját alkalmazásainak használatára, így pl. másik böngészőnek vagy keresőnek nincs esélye ezen a platformon.

Ha Margrethe Vestager-en múlik, akkor bajban lesz a Google.

A büntetés várható mértékét egyelőre senki nem tudja. Tavaly 2.7 milliárd dollárra büntették a Google-t, mivel bebizonyosodott, hogy a riválisokat hátrébb sorolta a keresőben, és most ennél valószínűleg többet kell majd fizetniük. Az viszont még fájdalmasabb lenne nekik, ha köteleznék őket, hogy töröljék el a Play Áruház “követelményeit”.

Amennyiben ez utóbbi megvalósul, akkor sokkal kevesebb készüléken lesz gyárilag rajta a Google Chrome és a Google kereső sem lesz alapértelmezett. Ha emlékeztek, korábban a Microsoftnak volt hasonló pere az Internet Explorer miatt, amit el is veszítettek, és nekik is változtatni kellett emiatt a Windowson.

Az éremnek azonban másik oldala is van, ugyanis a Google-nek a keresőből van bevétele, az Android pedig nyílt forráskóddal rendelkezik, és a gyártók ingyen jutnak hozzá. A rendszer fejlesztése viszont természetesen pénzbe kerül, így máshonnan kell majd ezt előteremteniük.

Egyszóval ha a gyártók szeretnének bizonyos appokat, akkor a teljes csomagot kell használniuk. Ez az, amivel viszont sérti a szabad versenyt a keresőóriás. Ezért fog kialakulni egy nagyon hosszú pereskedés, amit biztosan megpróbál majd elhúzni a Google, hiszen ameddig ez így marad, addig ők diktálhatnak ezen a piacon.

Forrás: Techradar

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid