Mélyrepülésben a táblagép eladások világszerte

0

Az IDC nevű elemzőcég nemrégiben publikált egy jelentést, ami a nemzetközi táblagép eladásokat veszi górcső alá, mégpedig az idei év első negyedére vonatkozóan. A szakemberek szerint az értékesítések visszaálltak a pandémia előtti szintre, ám míg ez az okostelefonok esetében egy nagyszerű eredmény volna, addig a tabletek világában az évekkel ezelőtti mélyrepülés folytatását jelenti.

Összesen 30,7 millió leszállított táblagépről van szó az IDC munkatársai szerint. Összehasonlítás gyanánt érdemes megemlíteni, hogy a koronavírus előtt, 2018-ban 31,6, 2019-ben pedig 30,1 millió táblagép ment el az évnek ugyanezen időszaka alatt. Amikor beütött a járvány, hatalmas igény támadt a szórakozásra és akár munkára is alkalmas, relatíve kompakt, de mégis kellően nagy méretű kijelzővel szerelt eszközök iránt, hiszen sokan a négy fal közé szorultak. 2021-ben ehhez képest 39,9, egy évvel később pedig 38 millió darabos értékesítési eredménnyel lehetett számolni a januártól márciusig tartó időszak alatt. De térjünk vissza a jelenbe!

Jelenleg tehát egy 19,1 százalékos csökkenéssel van dolgunk, globális és éves szinten, az öt legnagyobb gyártó közül négy kétszámjegyű visszaesést volt kénytelen megtapasztalni. A körülményeket tekintve a Huawei talán még ki is tudott békülni a 9,7 százalékos hanyatlással a tavalyi év azonos időszakához képest, így juthatott a kínai cég az ötödik helyről a harmadikra, maga mögé utasítva a Lenovót és az Amazont is.

A Lenovo, annak ellenére, hogy a visszaesésük 37,1 százalékos volt, képes volt megőrizni negyedik helyét a legnagyobb táblagép-gyártók között, ami nem csekély eredmény. Az Amazon esetében nagyobb volt zuhanás, ennek hátterében egyfelől a szezonalitás, a felhalmozott készletek és persze mi tagadás, az alacsony kereslet állt. Pánikra azonban nincs ok, hamarosan itt az online forgalmazó következő Prime Day eseménye, olyankor azért erőre szoktak kapni a Fire tablet eladások.

Valószínűleg kitaláljátok, mely gyártók vannak az első helyeken, ugyanakkor mind az Apple, mind a Samsung hasonló visszaesést könyvelhetett el 2023 első negyedévében, de még így is sikerült javítani a piaci részesedésükön olyan cégek rovására, mint a már említett Lenovo és Amazon. A jelenlegi negyedév végéig nemigen debütálnak új iPad vagy Galaxy Tab modellek, vagyis a két gyártó eladásaiban nem igazán lesz érdemi javulás egy darabig.

A tabletes világ következő nagy történése a Google Pixel Tablet érkezése lesz, ami talán adhat némi friss lendületet a táblagépes piacnak, de a Google-t ismerve ez kevésbé valószínű. Az IDC elemzői azonban bizakodók, úgy vélik, hogy az idei év második felében a világgazdaság fellendülésével egyidejűleg a tablet eladások tekintetében is számítani lehet majd valamilyen fokú emelkedő tendenciára.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid