Mi is ennek a számnak a címe? – zenefelismerők tesztje

0

Biztosan már sokatokkal előfordult az a kellemetlen szituáció, amikor egy ismerősen csengő, vagy éppenséggel tetszetősen hangzó dallamnak nem tudtátok kapásból megmondani a címét, pedig az szinte már a nyelvetek hegyén volt. Régebben az ilyen eseteknek nagyjából az volt a vége, hogy vagy a feledés örök homályába merült a kérdéses zenemű neve, vagy az egyik ismerősötök véletlenül meg tudta nektek mondani, amire kíváncsiak voltatok.

Szerencsére az okostelefonok elterjedésével sok más problémán felül ez a gond is nagyjából megoldódni látszik, hiszen a Play áruházból rengeteg olyan alkalmazást le tudunk rántani a telefonunkra, ami egy zenerészletből – ha az égiek is úgy akarják – pillanatok alatt meg tudja állapítani, milyen zene is megy éppen a rádióban, vagy a TV-ben. Ám a sok alternatíva között ember legyen a talpán, aki normálisan el tud igazodni. Ezért is született meg ez a teszt, melynek elolvasása után reméljük mindenki számára egyértelmű lesz, melyik programot is érdemes a készülékünkön tartani, ha esetleg a már megnevezett helyzetben találnánk magunkat.

A zenefelismerőkről általában

Minden hang, így a zenei hangok is tulajdonképpen rezgések, illetve ezeknek a rezgéseknek hullámként való tovaterjedése. Na persze most nem fizikai kiselőadást akarunk tartani, ám ahhoz, hogy megértsük a zenefelismerő programok működését, ezeket mindenképpen tisztázni kell. Mivel hanghullámokról beszélünk, így érthető, hogy minden egyes zenét, beszédhangot vagy akár zajt is egy egyedi hullámkép ír le, ami digitális formában egyfajta szinuszos függvényként könnyedén megjeleníthető, ahogy az alábbi, AudaCity-ből kivágott példa is mutatja:

Névtelen

A zenefelismerők tulajdonképpen ilyen digitális formában tárolják az egyes zeneszámokat, s amikor mi a telefonunk mikrofonjával rögzítünk egy részletet egy adott számból, akkor azt ugyanilyen formába konvertálja a program, majd egyezést próbál meg keresni az adatbázissal. Nyilvánvalóan mivel a külső körülmények befolyásolhatják az egyes hangminták “kinézetét”, így nem 100%-os egyezést keresnek ezek a szoftverek, hanem csak közelítőt. Amennyiben ez megtörténik, a hangsávhoz rendelt információkat az alkalmazás kijelzi nekünk, így biztosítva, hogy mindent megtudjunk róla, amit csak szeretnénk.

A tesztelés körülményei

Nyilván annak nem lenne sok értelme, ha egy milliók vagy éppen milliárdok által ismert, több tízéves, híres-neves zeneszámmal akarnánk az egyes programokat megetetni, mert azt még így látatlanban is kijelenthetjük, hogy valamennyi hiba nélkül felismerné. Úgy döntöttünk, hogy az egyik versenyzőnek sem fogjuk megkönnyíteni a dolgát, sőt, mit több, rendesen meg is izzasztjuk a ritkábbnál ritkább alkotásokkal, hogy valóban kiderüljön – melyik program is bír a legnagyobb, legbízhatóbb adatbázissal.

A tesztelés szempontjai:

  • felismerés hatékonysága, hatásfoka (adott zenei csokorból mennyit sikerült megtalálnia)
  • program kinézete, használhatósága
  • a szoftver beszerezhetősége (ára, letöltési helye)
  • funckionalitás (mit kínál még a felismerésen kívül)

S bár a lényeg az, hogy Androidon elérhető legyen, nem egy utolsó szempont az sem, hogy mekkora a platformkiszolgálása a dolognak, így erről is fogunk tenni majd említést.

A versenyzők kontrollált, de szándékosan nem tökéletes körülmények között mutatták meg az erejüket, azaz nem egy hangszigetelt stúdióban túráztattuk őket, hanem a köznapi szituációkat idézve átlagos külső zajok és hanghatások mellett. Minden programot ugyanazon a készüléken futtattunk.

ZENESZÁMOK LISTÁJA:

1. Calvin Harris – Summer (viszonylag fiatal és népszerű szám, ezzel derítettük ki, hogy mennyire is friss a szoftver adatbázisa) – nagyon könnyű
2. Hollywood Undead – Medicine (mivel ez egy Deluxe kiadású albumról való szám, ezért jelenthet némi nehézséget az appoknak) – könnyű
3. W.A.S.P.  – Burning Man (viszonylag ismert, 2008-as rock/metál alkotás) – közepes
4. Linkin Park and Steve Aoki – A Light That Never Comes (Vicetone Remix) (a remixekkel sosincsenek könnyű helyzetben a hasonló szolgáltatások, ezért is tettük be a sorba) – közepesen nehéz
5. Nao Toyama- Love Call (japán nyelvű, errefelé szinte egyáltalá nem ismert darab, tesztjünk valódi nehézsúlyú boxolója) – nagyon nehéz
+1 ráadás: Hollywood Undead – We Are ÉLŐ (a koncertfelvételek szintén nem tartoznak a könnyű feladatok közé) – (nagyon) nehéz

Mindezek mellett, ha esetlegesen az applikáció az éneklést / dúdolást is lehetővé tette, akkor azt is – de versenyen kívül – kipróbáltuk, biztos, ami biztos alapokon. Az én éneklési tehetségemről még szót ejteni is kár, de megpróbáltam kihozni magamból a maximumot!

1. számú versenyző – Shazam

Screenshot_2014-08-20-17-58-55

Tetszetős felületű, igen sok funckiót kínáló, nem nagy méretű alkalmazás, használata pedig egyértelmű. Igazodik a mai trendeknek megfelelő szín- és formavilághoz, widget-tel is bír. Elképesztően gyors, olykor elég neki 2-3 másodperc is a számból a felismeréshez. Lássuk, mit tudott produkálni a Shazam Entertainment alkalmazása:

1. Summer – felismerte
2. Medicine – felismerte
3. Burning Man – felismerte
4. A Light That Never Comes (Vicetone Remix) – felismerte (ráadásul 2-3 másodperc alatt, impresszív :))
5. Love Call – felismerte hiba nélkül
6. We Are élő – nem ismerte fel, mert éneklésnek, dúdolásnak értelmezte

Ez 83%-os teljesítmény.

Igaz, hogy az utolsó darabba beletört a Shazam bicskája, de ennek ellenére nagyon jó benyomást tett rám, ingyenessége pedig csak tovább tetézi az amúgy is megnyerő összképet. A szám / eladó címén kívül még nagyon sok más, egyéb informcáiót is közül velünk, pl. soron következő koncert időpontja, letöltési lehetőségek, Spotify beágyazás, és még sorolhatnánk, dalszöveggel viszont sajnos nem tud szolgálni. Lássuk a szubjektív pontokat:

Megjelenés: 10/10
Használhatóság: 10/10
Funckionalitás: 10/8
Ár/érték arány: 10/10
Ára: ingyenes, letöltési link errefelé kattintva érhető el
Platformok: Android, iOS, WP8

A Shazam-nek elérhető fizetős verziója is 1344 forintos áron, ami sok más egyéb extrát kínál a felhasználónak. Ezek közül is a legkivételesebb a műsorfelismerő képessége – egy adott film részletéből elviekben képes megállapítani, milyen darabról is van szó.

2. számú versenyző – SoundHound

Screenshot_2014-08-20-18-16-07

A SoundHound egyik előnye a Shazam-mal szemben, hogy a dúdolást és az emberi éneklést is fel tudja ismerni (kérdés, milyen hatsáfokkal), szubjektív megítélésem szerint a felülete azonban nem ér fel az előbb említett applikációéhoz. Raádásul az ingyenes verzió tartalmaz bizonyos korlátokat, pl. nem teszi elérhetővé a widget-et, ami mindenképpen hátrányként róható fel. Lássuk, hogyan küzdötte le az akadályokat:

1. Summer – felismerte
2. Medicine – felismerte
3. Burning Man – felismerte
4. A Light That Never Comes (Vicetone Remix) – felismerte
5. Love Call – felismerte
6. We Are élő – felismerte (igaz, csak másodjára)

Ez 100%-os teljesítmény.

Plusz pont jár neki, amiért a “dalolásomat” is elsőként felismerte, szóval a feldolgozó algoritmusa és zenei adatbázisa a tapasztaltak alapján meglehetősen fejlett. A szám / előadó nevén kívül még nyújt pár járulékos informcáiót, mint például dalszöveg, albumborító, vásárlási lehetőség, és a Google Maps segítségével a felismerés helyét is rögzíti (aminek nem tudom, milyen sok értelme van, de valakinek biztos hasznos lehet).

Megjelenés: 10/7
Használhatóság: 10/9
Funckionalitás: 10/7
Ár/érték aránya: 10/6 (a fizetős verzióra vonatkoztatva)

Ára: a lite verzió ingyenes, az “infinite” változat jelenleg 1400 forint (letöltési linket itt találhattok)
Platformok: Android, iOS, WP8

3. számú versenyző – Sony TrackID

Screenshot_2014-08-20-19-00-39

A japán vállalat TrackID nevezetű programjának története nagyon régre nyúlik vissza, hiszen már az “őstelefonok” idején is fellelhető volt a Sony (leginkább) Walkman típusú készülékein, így egyértelműen őt is bedobtuk a mélyvízbe. Az alkalmazás egyik óriási hátránya,  hogy hivatalosan csak Sony telefonokon érhető el, így tehát nemhogy platform, de modell-függetlennek sem mondható. Felülete kellemes, funckiókban viszont nem gazdag. Egy-két alapvető infón kívül semmit sem oszt meg velünk, widget-je viszont pofás darab. A dúdolást a TrackID sem ismeri fel, így hiába próbáltam énektudásom sava-borsát nyújtani neki, mégsem adott ki értékelhető eredményt. Lássuk, hogyan teljesített:

1. Summer – felismerte
2. Medicine – felismerte
3. Burning Man – felismerte
4. A Light That Never Comes (Vicetone Remix) – felismerte
5. Love Call – felismerte
6. We Are élő – nem ismerte fel

Ez 83%-os teljesítmény.

Azon kívül, hogy ingyenes, még egy igen ritka (bár nem egyedülálló) funckióval is bír: filmrészletből képes felismerni, hogy milyen sorozat vagy film megy a TV-ben, ez a funckió hazánkban viszont egyelőre még nem érhető el.

Megjelenés: 10/8
Használhatóság: 10/8
Funckionalitás: 10/6
Ár/érték aránya: 10/10

Ára: ingyenes, csak Sony telefonokra érhető el
Platformok: Android

4. versenyző – musiXmatch (MusicID része)

musixmatch

musiXmatch nem csak egyszerű zenefelismerő, hanem egy komplett multimédiás program, ami zenelejátszóként, és dalszöveg-megjelenítőként is funckionál. Azonban a verseny tisztasága miatt mi csak a MusicID funckióját értékeltük, így a többi zenei szolgáltatása semmilyen előnyhöz nem juttatja az appot (noha kétségtelen, hogy igen király funckiókról van szó).

A felülete az évek során sokat javult, jelenleg talán az egyik legszebb, bár kicsit “iOS”-es látványvilága van. MusicID részének widget-je is van, használata pofonegyszerű, és az alapadatokon kívül azonnal dalszöveget is illeszt a zenéhez (ráadásul “mozgó” dalszöveget, amennyiben szinkronizálva van a zenével), valamint YouTube-linkeket és Spotify lejátszást is megjelenít. Nézzük az eredményeit:

1. Summer – felismerte
2. Medicine – felismerte
3. Burning Man – felismerte
4. A Light That Never Comes (Vicetone Remix) – felismerte
5. Love Call – felismerte
6. We Are élő – nem ismerte fel

Ez 83%-os teljesítmény.

A dúdolással a MusicID sem tud mit kezdeni, így a dalolásom hiábavaló volt.

Megjelenés: 10/9
Használhatóság: 10/8
Funckionalitás: 10/8
Ár/érték aránya: 10/10

Ára: ingyenes, a teljes program linkje idekattintással elérhető
Platformok: Android, iOS

Verdikt

A négy versenyző közül nem mondhatnánk, hogy akármelyik is kirívióan rosszul szerepelt volna. Sőt, mit több, a négy szoftver közül három ugyanazt a százalékos teljesítményt érte el, és egységesen az utolsó, élő koncertfelvételt nem tudta értelmezni.

Hatékonyság alapján egyértelmű a SoundHound fölénye, az első helyezettnek járó díjat azonban nem tudja elvinni. Egyrészt azért, mert drága – a teljes verzióért 1400 forintot kérnek el – másrészt pedig a kinézete is egy kicsit komor. Funckióban sok extrát nem kínál, de akinél tényleg a hatékonyság a legfontosabb szempont, az vegye úgy, hogy neki a SoundHound valamelyik verzióját ajánljuk a leginkább.

TrackID nem szerepelt rosszul, de az exkluzivitása a Sony modellek felé megfosztja attól a lehetőségtől, hogy díjat tudjon most hazavinni. A musiXmatch MusicID része szintén jó kört futott, kinézetben nagyon ott van, és a “mozgó” dalszöveges szolgáltatása is egyedi – azonban ezen kívül sok egyéb plusz infóval nem lát el minket, ami rontja az amúgy abszolút jó összképet.

A Shazam ingyenes verziója sok szempontból meggyőző volt. A négy app közül a Sony TrackID-jével holtversenyben nyerték a gyorsasági versenyt, de ezen felül a legtöbb járulékos infót is a Shazam adja, kár, hogy dalszöveget pont nem.

foto

Így bár a verseny meglehetősen szoros volt, mi most úgy érezzük, hogy a Shazam – SoundHound – TrackID – MusicID quadrumvirátusból ár/érték arányt, használhatóságot, funckionalitást, kinézetet és természetesen megbízhatóságot is figyelembe véve a dobogó első helye a Shazam-ot illeti meg. Gyors, megbízható, kényelmes – telepítését mindenképpen ajánljuk, hiszen koncertek kivételével mindig ott lesz, ha esetleg zenei információk hiányában szenvednénk.

Untitled-6

Alatta szinte fej-fej mellett haladnak a többiek is, mert mindegyik tud valami kivételeset mutatni. Így végül az utolsó három hely sorrendjét mi nem állítjuk fel, mindenki döntse el maga, hogy mi a legfontosabb a számára.

Ha tetszett a teszt, nyomj egy lájkot!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Zola

Biomérnök hallgató, klasszik egyetemista Szegedről. Egészségesen elfogult Android-fan, 2010 óta a szakmában. [Jelenleg használt modell: Sony Xperia Z2]

NapiDroid