N-one NPad X1 tablet teszt – Filmes mindenes barátságos áron

0

A megfizethető táblagépek egyre növekvő piacán, ahol számos lehetőség áll rendelkezésre, kihívást jelenthet olyan modellt találni, amely a teljesítmény, a dizájn és a megfizethetőség tökéletes egyensúlyát kínálja. A még viszonylag ismeretlen gyártó terméke, az N-One NPad X1 az ígéretek szerint egy jó alternatíva, érdemes közelebbről is megismerkedni vele.

  • N-one NPad X1 megvásárlásához most az NNNCUNC kupon használatával csak 197,47 dollárra lesz szükségünk, ami 68 ezer forint.Ebben az árban egy flip tok és egy üvegfólia is benne van, mindkettő igen hasznos kiegészítő.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (5,08 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

Az alacsony és közepes árú szegmens fordulóján lévő táblagépek az elmúlt néhány évben sokkal népszerűbbé váltak. Már viszonylag kevés pénzért szemrevaló fém házat, korrekt hardvert, 2K-s kijelzőt ad a legtöbb távol-keleti gyártó, de egy fontos dolgot a legtöbb esetben kihagynak. Ez pedig a Widevine L1 CDM védelem, ami elengedhetetlen a nagyfelbontású streameléshez. Az elsősorban multimédiás tartalomfogyasztásra szánt eszközökön ultragáz SD minőségben nézni a Netflix, az Amazon Prime Video vagy a Disney+ tartalmait.

11 hüvelykes, 2K-s megjelenítővel rendelkező N-one NPad X1 kiküszöböli ezt a csorbát. Tesztalanyunk az ártudatos vásárlókat célozza meg négy sztereó hangszóróval, fém házba zárt MediaTek Helio G99 processzorral 8 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel, méretes akkumulátorral, dual 4G LTE képességgel, valamint még sok más jósággal.

Az NPad X1 robusztus fehér dobozban érkezik, benne egy műanyag tálca, melyben igen passzentosan helyezkedik el a tablet, a 18 wattos USB-C töltőadapter és a hozzá tartozó kábel. A SIM tű, valamint a használati utasítás az NPad X1 alatt bújik meg. Külön csomagban jár még egy fedeles „könyv” tok és egy jó minőségű üvegfólia. A kijelzőn már gyárilag is van védőfólia, de ez csúnyán gyűjti az ujjlenyomatokat, érdemes lecserélni.

A védőfunkciók mellett állványként is funkcionálhat a védőtok, ami így kényelmes a videónézéshez, tanuláshoz. A tablet mágneses érzékelővel is rendelkezik, a tok pedig mágnessel. Amikor kinyitjuk a tokot, a tablet képernyője automatikusan bekapcsol, amikor pedig becsukjuk, kikapcsol. Kényelmes.

A N-one NPad X1 egy klasszikus táblagép 11 hüvelykes képátlóval. A készülék 258 x 162 x 7,5 milliméteres méretei és 525 grammos súlya lehetővé teszi a mobilitást.

A kijelző is elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen nézzünk videókat vagy World dokumentumokat olvassunk. Az utóbbi célra sokat használtuk szolgálatban is. Egy kis kitérő, de érdemes megjegyezni, mert erre is tökéletes ez az eszköz. Hivatásos tűzoltóként dolgozok 22 éve, az elektromos és hibrid járművek oltása még gyerekcipőben jár országos szinten is, szóval a tűzoltás-taktikai szabályzat olvasgatása nálunk alap, és erre praktikus eszköz a NPad X1.

A táblagép teste masszív, mivel alumíniumból készült, amely szinte a teljes hátlapot és a váz oldalait alkotja. Csak egy csík, amelyben a kameramodul található és egy terület a jobb oldalon fent van műanyaggal borítva, szabad utat adva az adatkommunikációnak.

A hardveres gombok a jobb oldalán találhatók, a felső sarokban az alumínium bekapcsológomb, alatta a műanyagból készült a hangerőbillentyű helyezkedik el. A kettő közé, de még mindig az alumínium területére kúszott be egy kis lyuk az egyik mikrofon számára. A felső és alsó széleken két sor furat található a sztereó hangszórók számára. A keret bal oldalán van egy másik lyuk a fő mikrofonnak.

A tablet töltése a keret alsó részén található USB-C (2.0) porton keresztül történik, ettől jobbra található a SIM-hely, amely hibrid foglalatként lett kialakítva, két nano-SIM-kártya vagy egy nano-SIM és egy micro-SD kártya befogadására alkalmas.

A kijelzőn és a vízszintesen elhelyezett szelfikamerán kívül nem sok mindent láthatunk az előlapon. Többek között ujjlenyomat-érzékelőt sem találunk rajta. Helyette egy LED került az előlapra, amely legalább jelzi az akkumulátor töltöttségét, ennek megfelelően piros vagy zöld színnel világít. Ez azonban nem egy teljes értékű értesítési LED.

A kijelző valószínűleg az egyik legfontosabb kritérium egy táblagépen. A N-One 2000 x 1200 pixeles, 60 Hz-es IPS panelt választott az NPad X1-hez. A felbontás 5:3 képarányt eredményez. A kijelző mérete 11 hüvelyk, ezért a pixelsűrűsége 248 pixel hüvelykenként. Ez az érték messze elmarad a szokásos okostelefonokétól, de még mindig elegendő a tervezett célra.     

A képernyő jó színvisszaadást és megfelelő betekintési szögeket biztosít, így élvezetes a tartalomfogyasztás. A maximális fényerő karcsú, de elegendő beltéri vagy kültéri árnyékos használatra. Az automatikus fényerőszabályozás kevésbé volt kielégítő. Általában nagyon lassan csökkenti a fényerőt, és akkor sem eléggé. Gyakran jobban jártunk a manuális beállítással.

A teljesítményt egy Mediatek Helio G99 processzor biztosítja, amely a Mali-G57 GPU-val együtt dolgozik. A chip a viszonylag hatékony 6 nm-es eljárással készült, és 2022 nyarán került piacra. A SoC két 2,2 GHz-es órajelű Cortex-A76 magot és hat 2,0 GHz-es órajelű Cortex-A55 magot kombinál, a szokásos teljesítmény- és energiatakarékos klasztereket alkotva. A chip mellé pedig 8 GB LPDDR4 RAM és 128 GB UFS memória társul, amely microSD-kártyával bővíthető. Tüske a szemben az N-One reklámtaktikája, amely 16 GB RAM-ot is ígér, hiszen a belső tárhelyből akár 8 GB használható további RAM-ként cache formájában. Az UFS-memória azonban lényegesen lassabb, mint a flash memória, így itt nem kapunk egyenértékű helyettesítést.

A benchmark tesztekben egész jó a teljesítmény, érezhető, hogy az N-One sokat kihoz a hardverből. Ez a navigáció és az alkalmazások megnyitásának sebességében is tetten érhető. A játékok többsége simán fut, ha nem a legmagasabb grafikai beállításokat választjuk.

Több alkalmazás is sokáig marad a memóriában, így mindenképpen jó döntés volt 8 GB RAM-ot beépíteni az N-One NPad X1-be és a Helio G99 is egy jó chip.

Az operációs rendszer egy tiszta stock Android 13, a gyártó itt nem végzett semmilyen módosítást. Pozitívum, hogy nincs bloatware, azaz nem kívánt harmadik féltől származó szoftver. Minden releváns Google szolgáltatás elérhető, a Play Store is hitelesített, a rendszer teljesen le van fordítva, kivéve a meglehetősen értelmetlen „RAM bővítés” menü. A megjelenés tehát letisztult, nincsenek egyéb ikoncsomagok vagy hasonlók, a szoftver simán és problémamentesen fut.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az Android 13 sokkal jobban tudja kihasználni a táblagépet, mint a korábbi verziók. A beállítások teljesen a bőséges rendelkezésre álló helyhez vannak tervezve, és a rendszer a záróképernyőn és a legördülő menüben is koherensnek tűnik, nem egy félkész okostelefon-változatot használ. Mindenesetre az integrációval kapcsolatban alig találunk kritikát, nem volt semmilyen összeomlás vagy akadozás, jól működött az osztott képernyős mód is. Ha van mit kritizálni, akkor az az, hogy a bekapcsológomb megnyomása vagy a készülék felemelése után viszonylag sokáig tart, amíg a kijelző aktívvá válik, és hogy valószínűleg nem lesznek nagyobb szoftverfrissítések.

A hátlapon egy 20 MP-es Sony szenzor és egy 2 MP-es mélységérzékelő található, az utóbbit egyből felejtsük is el. A főkamera használható, de az élesség és a színpontosság messze elmarad az azonos árkategóriájú okostelefonok érzékelőitől. Alkalmanként pillanatképek készítéséhez, például dokumentumokhoz, jó fényviszonyok mellett éppen elég, amit kínál.

Az előlapi kamera sem brillírozik, de szelfikre vagy videóhívások lebonyolítására elégséges a tudása. A videókat a fő kamera vagy a szelfi kamera rögzíti 1080p-ben, azaz Full HD-ben, 30 FPS-sel. A fő kamerához elektronikos képstabilizálás áll rendelkezésre, ami nem biztosít hatékony stabilitást.

Átméretezett kép, teljes méretben picivel jobb a minőség.

Az összesen négy hangszóró hangos és tiszta hangzást produkál. Bár a basszus részlegből jócskán hiányzik, a táblagép megfelelő hangélményt nyújt, alkalmas videók nézésére, játékra.

Adatkommunikációs szempontból jó a helyzet. Akár telefonbeszélgetéseket is indíthatunk – minden hazai 4G LTE hálózatot támogat, így természetesen a B20-as 800 MHz-es sávot is ismeri -, de a nanoSIM-ek inkább a mobilinternet biztosítására hivatottak. Emellett a következő műholdas rendszereket ismeri: GPS, GLONASS, Galileo és Beidou. A navigáció meglehetősen pontos, gyorsan megtalálta a pozícióját és utána a kapcsolat stabil marad. Számos vezeték nélküli protokollt támogat, beleértve a 802.11 a/ac/b/g/n 2,5 és 5 GHz-es Wi-Fi támogatást, Bluetooth 5.0-t, hiba itt sincs.

Az NPad X1 8600 mAh kapacitású, Lithium-Polymer akkumulátort kapott, ha csak este használjuk „kanapétablet” módban, akkor több napot könnyedén átvészelhetünk vele, hiszen a készenléti fogyasztás is nagyon alacsony. Legalábbis, ha nincs SIM-kártya behelyezve. A tesztidőszakban 20%-ra merítéshez közel 2 napra volt szükség, 10 óra feletti aktív képernyőidővel, ez idő alatt sorozatokat néztünk a SkyShowtime és az HBO Max kínálatából, és egy kis YouTube, valamint Facebook böngészés is volt műsoron. A PCMark Battery Life tesztben 20 óra 52 perces eredmény jött össze.  A gyári 18 wattos töltőfejjel 2 óra 50 perc alatt volt 20-ról 100%-ra visszatöltve.

A N-one NPad X1 egy alumínium házas táblagép, amely mellett a 2K-s kijelző, a Widevine L1, a négy hangszóró, a megfelelő teljesítmény, az Android 13, a duál 4G, a kiváló GPS és a jó üzemidő szól. A piacon meglehetősen új gyártóként az N-One jól pozícionálhatja magát. Azonban a kínai táblagépek konkurenciája is éles, az NPad X1 pedig kihagyott egy pár ziccert. Egy 90 Hz-es kijelző, 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, ujjlenyomat-érzékelő és picit jobb kamera jelentősen javítana a helyzeten, viszont az árát is jócskán megdobná.

N-one NPad X1 megvásárlásához most az NNNCUNC kupon használatával csak 197,47 dollárra lesz szükségünk, ami 68 ezer forint. Ebben az árban egy flip tok és egy üvegfólia is benne van, mindkettő igen hasznos kiegészítő.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (5,08 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid