Négy új Qualcomm Snapdragon lapka érkezett

0

A Qualcomm bemutatott négy új lapkakészletet, habár ezek közül csak kettő tekinthető valóban új konstrukciónak, míg a másik kettő jelenlegi chipek ráncfelvarrt, Plus változatai. A fókuszban természetesen az 5G hálózatok vannak, habár van egy új chip, ami a 4G-s kapcsolatokra korlátozódik. Az új lapkák 6 nanométeres gyártási eljárással készülnek, egyet kivéve.

Snapdragon 778G+ 5G

Akárcsak az eredeti modell, ez is a prémium középkategóriás készülékek belsejében arathat sikereket. Mint a jelenlegi Snapdragon 778G, ez is 6 nanométeres gyártási eljárással készül, bár történt némi finomítás, amely lehetővé teszi a megemelt órajeleket. Az elsődleges Kryo 670 Prime magot 2,5 GHz-re kalibrálták, ami mondjuk nem olyan óriási nagy előrelépés, mert eddig 2,4 GHz-en duruzsolt. Sokkal számottevőbb, hogy az Adreno 642L grafikus vezérlő immáron 20 százalékkal nagyobb teljesítménnyel kecsegtet. Minden további jellemző marad a régiben, vagyis marad az X53 5G modem, ami 3,7 Gbps letöltési és 1,6 Gbps feltöltési sebességgel kecsegtet, és a képfeldolgozó chip is maradt a Spectra 570L.

Snapdragon 695 5G

Az amerikai cég úgy gondolta, hogy a Snapdragon 690 megérdemel egy folytatást, ami ezúttal megkapta az mmWave 5G támogatást, amely a 690-es modellből még hiányzott. Ezenkívül azért a teljesítményen is sikerült némileg javítani, ami 15 százalékkal jobb CPU fronton, míg a GPU 30 százalékkal teljesít jobban. Ez elsősorban azért lehetséges, mert a processzormagok közül a Kryo 560-ok helyett most már Kryo 660-at alkalmaznak, valamint Adreno 619 grafikus gyorsítót az eddigi 619L helyett. A csíkszélesség is változott, az eredeti lapkakészlet 8 nanométeres eljárással készült, az új viszont már 6 nanométeres technológiával, ami sokkal hatékonyabb energiafelhasználást jelent.

Snapdragon 680 4G

A Qualcomm Snapdragon 680 egy LTE modemmel szerelt chipset, ami a belépőszintű és alap középkategóriás okostelefonok belsejében teljesíthet majd szolgálatot. Az új lapka már meglévő és néhány új funkciók keverékét kínálja. Akárcsak a többi frissen bemutatott lapka, ez is 6 nanométeres gyártási eljárással készül, viszont Kryo 265 processzormagokat fog dologra, amelyek vélhetően a 11 nanométeres Snapdragon 662 Kryo 260-as magjainak továbbfejlesztett változatai. Ez több, mint valószínű, mert ebben a chipben is Adreno 610 GPU végzi a grafikus számításokat. A képfeldolgozás feladatát egy tripla ISP modul végzi, név szerint a Spectra 346. A tripla ISP-k ritkán bukkannak fel a csúcskategórián kívül, ezek a modulok ugyanis lehetővé teszik, hogy a lapkakészlet egyszerre dolgozza fel akár három kamera képadatait is.

Snapdragon 480+ 5G

Ha emlékeztek, az eredeti Snapdragon 480 volt az első olyan lapkakészlet, amely támogatta az 5G kapcsolatokat a 400-as szérián belül. A frissített verzió nagyjából ugyanazt kínálja, csak gyorsabban. Továbbra is egy 8 nanométeres konstrukcióról van szó, ami még mindig a némileg avítt Kryo 460 processzormagokat, valamint egy Adreno 619 grafikus gyorsítót fog munkára. Amellett, hogy utóbbi valamivel gyorsabb lett, az elsődleges processzormag órajelén is emeltek, így az most 2,0 helyett 2,2 GHz-en pörög. A lapkakészlet mostantól boldogul az 1080p+ felbontású, akár 120 Hz-es képernyőkkel is, miközben a Snapdragon 680 csupán 90 Hz-es paneleket kezel. Említést érdemel még az X51 5G modem is, ami mostantól támogatja a 6 GHz alatti és az mmWave frekvenciákat is.

Hogy az új lapkák miként teljesítenek a valós életben, az majd csak ezután derül ki, de vélhetően a Snapdragon 680 valamivel energiatakarékosabb lesz, míg a 480+ nagyobb sebességgel kecsegtet. Az, hogy a gyártók melyiket alkalmazzák szívesebben, az csupán az adott chipset árától függ. Egyes vállalatok már most jelezték, hogy mely új lapkák iránt érdeklődnek a legjobban. A HMD Global által menedzselt Nokiát nem meglepő módon a 480+ érdekli, hiszen a sima Snapdragon 480 már ott duruzsol több készülékük belsejében is. Az Oppo a Snapdragon 695 iránt érdeklődik, nyilván a most hozzáadott mmWave támogatás miatt. A Xiaomi pedig a 778G+ és a 695 chipeket használná fel a közeljövőben. Ha érdekel, miket írnak a Qualcomm partnerei az újdonságokról, kattints ide!

Azt egyelőre még nem tudni, hogy mikor érkeznek az első készülékek a most leleplezett chipekkel, viszont a fentebb említett gyártók mellett a Motorola, a Vivo és a Honor is alkalmazni fogja az újdonságokat.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid