Nekiment a Google-nek az egyik nagy androidos alkalmazásbolt

0

A Google-t gyakran érik olyan vádak, melyek szerint visszaél az erőfölényével és elnyomja a versenytársait, most például az egyik alternatív androidos alkalmazásbolt, az Aptoide indított kampányt a keresőóriás ellen. Érdemes elolvasni a sztorit!

Az Aptoide neve mostanában többször előkerült, ugyanis állítólag velük tárgyal a Huawei az új rendszerének alkalmazáskínálatával kapcsolatban. Jelen állás szerint a jövőben nem lehet Play Áruház a mobiljaikon, ám a 900.000 appal és világszerte 100 millió felhasználóval rendelkező Aptiode egy jó alternatíva lehet.

A mostani ügy ott kezdődött, hogy nagyjából egy éve a Google nem biztonságos alkalmazásnak nyilvánította az Aptiode-ot. Ha valaki letölti ezt az appot, akkor az androidos mobilok beépített védelme, a Google Play Protect jelez rá, hogy veszélyes lehet, és arra kéri a felhasználókat, hogy töröljék. Ezzel csak az a probléma, hogy egy független tanulmány szerint az Aptiode egyáltalán nem veszélyes, sőt, a nagy antivírus programok sem ítélik annak, miközben a Google semmivel nem támasztotta alá ennek az ellenkezőjét.

Az Aptiode szerint a Google csak így próbálja meg ellehetetleníteni a Play Áruház egyik legnagyobb alternatíváját, és ez sikerül is nekik, ugyanis tavaly június óta 15-20%-kal csökkent a felhasználói bázisuk.

Az Aptiode arra is felhívja a figyelmet, hogy a Google nemrég óriási büntetést kapott az Európai Bizottságtól, mégpedig pontosan azért, mert visszaél az erőfölényével. A Play Áruház szinte monopol helyzetben van, és így az alkalmazásfejlesztők is rá vannak kényszerítve, hogy elfogadják a Google feltételeit, amelyekben 30%-os jutalék is szerepel a bevételek után. Az Aptiode ezzel szemben csak 19%-ot kér a fejlesztőktől.

Az ügyről bővebben az Aptoide által nemrég indított googleplayfair.com oldalon olvashatsz bővebben angolul.

Via AndroidPolice

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid