Nem teljesen valódi a OnePlus 7 Pro 3x-os optikai zoomja, így trükközött a gyártó!

0

A OnePlus 7 Pro kamerája a gyári adatok szerint 3x-os optikai zoomra képes, ám nemrég egy érdekes dolgot fedezett fel ezzel kapcsolatban egy Reddit-felhasználó.

A OnePlus 7 Pro a telefotó kamera révén képes a veszteségmentes nagyításra, ám ugyanezt a szenzort használja a mobil a portréképek elkészítésekor is. Ezzel nincs is semmi gond, de valaki észrevette, hogy más a kamera látószöge a két mód használatánál. Az első kép azt mutatja, mit lát a telefotó kamera, amikor beállítjuk a 3x-os zoomot, a másodiknál pedig portrémód volt beállítva:

Hogy lehetséges, hogy a 3x-os optikai zoom használatakor közelebb van billentyűzet, mint amit normál esetben a telefotó kamera lát?

Alaposabban megvizsgálva a kamera jellemzőit kiderül, hogy a OnePlus 7 Pro zoomért felelős telefotó egysége csak nagyjából 2,2x-ös veszteségmentes nagyítást biztosít. A szenzor viszont 13 MP felbontású, és a rendszer ezt levágja 8 MP-re, így lesz meg a 3x-os “optikai” zoom.

Ha tehát a végső 8 MP-es képre levetítve nézzük, akkor nem igazán hazudott a OnePlus, és nem is olyan trükközésről van szó, hogy digitális zoomot kapunk optikai helyett. De aki kicsit jártasabb a fotózásban, az tudja, hogy a végeredmény mégsem lesz teljesen ugyanaz, mert így kisebb a fókusztávolság, és más a perspektíva.

A OnePlus egyébként időközben reagált a hírekre, az alábbiakat írják:

A OnePlus 7 Pro 3x-os zoomja nem digitális és nem jár minőségvesztéssel. A telefotó kamera két fő célt szolgál: 3x-os zoom és portréfotózás. A kameramódtól függően változik a látószög. 3x-os zoom esetén a kamera hozza az ígért veszteségmentes nagyítást 8 megapixeles fotókkal. Portrémódban pedig kihasználásra került a telefotó kamera 13 megapixeles felbontása.

Túlságosan tehát nem érdemes felháborodni ezen, lényegében megvan az ígért nagyítás, és a felhasználók többsége valószínűleg nem fogja észrevenni a különbséget.

Egyébként érdekes módon nem ez az első ilyen trükközése a OnePlusnak. A OnePlus 5 telefotó kamerája például csak 1,6x-os optikai zoomot tudott, de a specifikációkban 2x-es nagyítást hirdettek. A különbséget egy SmartCapture multiframe nevű technológiával hidalta át a gyártó, amely több kép összegyúrásával javít valamelyest az eredményen.

Via AndroidPolice

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid