Okoskütyükkel térhet vissza a Nokia

0

A Nokia Microsofttal kötött megállapodása miatt 2016 végéig nem gyárthat okostelefont. A finn cég ezért most (még) nem is foglalkozik telefonokkal, hanem felvásárolta a Withings nevű céget, amely zömében egészségügyi eszközök és más kütyük fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Valami új kezdete

Ez pedig több szempontból is érdekes. Egyrészt, mert a Withings fitneszeszközöket, alvásfigyelőket és okosórákat gyárt, amely arra utalhat, hogy a Nokia új csapásiránya ezen a területen várható.

withings_devices

Withings eszközök

Másrészt azért, mert a Withings egy európai, pontosabban párizsi székhelyű vállalat. Ez azért lehet lényeges, mert Európa mostanság nem remekel a technológiai cégek körében, és végre nem egy amerikai óriás felvásárlásáról írhatunk. A francia cégért 192 millió dollárt fizetett az espooi Nokia. A finn és az európai gazdaság szempontjából sem lényegtelen a cég sikeressége. Kaja Kallas észt EP-képviselő szerint nagy lehetőségek lennének az internetes “újhullámban” Európának, csak ideje lenne engednünk egy kicsit.

A Nokia ma

Kicsit messze kerültek a fogyasztói termékektől, a mobilrészleg után a Here térképet is eladták. Jelenleg két működő részlegük van:

  • Nokia Networks: hálózati infrastruktúra
  • Nokia Technologies: ez a vállalat laborja, amely új technológiákkal kísérletezik

Úgy hírlik, hogy a most felvásárolt Withings az utóbbi részlegbe olvad majd be.

A Nokia holnap

Úgy tűnik, nagyon nem szeretnének lemaradni a következő nagy hullámról, amely talán majd az IoT (Internet of Things) lehet. A háztartási gépek internetre kapcsolása és a viselhető eszközök terjedése kétségkívül nagy lehetőségnek tűnik. A Nokia pedig az a cég, amelynek megvan a kellő szakértelme hozzá. A hálózatfejlesztésben szerzett tapasztalatok (5G, a kanadai Nakina felvásárlása) előnyt jelenthetnek ezeken a területeken. A cég vezérigazgatója, Rajeev Suri, a Nokia Technologies részleg vezetője, Ramzi Haidamus és a frissen felvásárolt Withings vezérigazgatója, Cédric Hutchings is kiemelte, hogy a Nokia új stratégiájában kiemelt szerepet kap az IoT és a digitális egészségügyi szolgáltatások.

Persze a telefonokról sem mondtak le véglegesen. 2016 utolsó negyedévének végéig ugyan nem gyárthatnak, de jövőre már szabad lesz a pálya a finnek előtt. Az mobilipar egykori legnagyobb neve még sokak emlékezetében jól cseng, a tavaly megjelent Nokia N1 táblagép pedig jól mutatja, hogy van még potenciál az egykori mobilóriásban. A Nokia itt hasonlóval próbálkozik, mint az Apple: csak az eszköz tervezését végzik el maguk, a gyártást – általában kínai – bérgyártókra bízzák.

Forrás: Android Authority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Informatikus, vagy valami olyasmi

NapiDroid