Összefogtak a nagy kínai gyártók a Google Play Áruház ellen

0

Úgy látszik, hogy az USA Huawei elleni harca más kínai gyártók szemét is felnyitotta, és a Xiaomi, az Oppo, a Vivo, illetve a már említett Huawei szövetségre léptek, amelynek célja, hogy aláássák a Google egyeduralmát.

Köztudott, hogy az androidos mobilgyártók erősen függnek a Google-től, ugyanis csak akkor telepíthetik a Play Áruházat és más szolgáltatásokat a készülékeikre, ha betartják a keresőóriás által szabott feltételeket. Tavaly kiderült az is, hogy az Egyesült Államok kormánya bármikor közbeléphet, és elvághatja egy vállalat hozzáférését a Google alkalmazásaihoz, így egyik gyártó sem érezheti magát biztonságban, főleg a kínaiak, ugyanis a két ország között kereskedelmi háború zajlik.

A Reuters értesülései szerint a Huawei, a Xiaomi, az Oppo és a Vivo egyesítette erőit, és létrehoztak egy GDSA (Global Developer Service Alliance) nevű szövetséget, aminek a célja egy közös alkalmazásbolt-rendszer létrehozása. A felsorolt vállalatok egyenként is hatalmas szereplői a mobiliparnak, összesen pedig a világ okostelefon-piacának 40%-a az övék.

Mind a négy gyártónak megvan már a saját alkalmazásboltja, amik valószínűleg meg is maradnak, viszont szeretnének ezek mögé egy közös rendszert felépíteni. A cél az lenne, hogy sokkal nagyobb kínálatot tudjanak nyújtani a Play Áruházon kívül. Ezt úgy oldanák meg, hogy lenne egy közös felület, és a fejlesztőknek elég lenne csak ide feltölteni a játékaikat és appjaikat, amelyek utána mind a négy alkalmazásboltból elérhetőek lennének.

Arról egyelőre nincs szó, hogy a Xiaomi, az Oppo vagy a Vivo szakítana a Google-lel, de szeretnének egy erősebb szoftveres hátteret, hogy kevésbé függjenek a keresőóriástól. A Huawei-nek pedig ugyebár nincs választása, nekik muszáj a saját megoldásaikat használni az USA tiltása miatt.

Az új platform az eredeti tervek szerint márciusban indult volna el, de a források szerint lehetséges, hogy a koronavírus-járvány miatt csúszás lesz. Fontos továbbá megemlíteni, hogy hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett egyik érintett gyártótól sem, de a Reuters értesülései általában helytállóak szoktak lenni.

Forrás: Reuters, via XDA

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid