Q3 okosóra teszt

7

Megérkezett hozzánk a Q3 okosóra tesztelésre, ami néhány hete már Magyarországon is kapható teljes körű hazai garanciával. Ha egy olcsó, kerek kijelzős, cserélhető szíjas okosórát keresel sok hasznos funkcióval és prémium dizájnnal, akkor érdemes tovább olvasnod.

Csomagolás, tartozékok

A Q3 okosórát egy egyszerű, kisméretű fehér dobozban kapjuk. Az óra egy szivacságyon fekszik, ami alatt csak a legszükségesebb dolgokat találjuk. Jár hozzá egy microUSB-s töltőkábel, illetve egy magyar nyelvű használati útmutató.

Külső, kijelző

A Q3 okosóra egyik nagy előnye, hogy többféle kivitelben is elérhető, és szerencsére mindegyik fém házat kapott. A különbség a színben és a szíjakban van, utóbbi egyébként cserélhető is (nem házilag, hanem órásnál).

Nálunk két verzió is járt, egy fém és egy szilikon szíjas, így össze tudtuk hasonlítani őket. A fémház valóban teljesen ugyanaz, méretre és kivitelre is. Jobb oldalt találunk két gombot, balra pedig pedig a mikrofon és a microUSB port került.

Maga az óra egyébként egész kompakt méretű, és kifejezetten vékony a háza, mindössze 9.9 mm-es.

Az érintőkijelző 1.2 colos, és IPS panelt használ, azaz szépek a színei és jók a betekintési szögek. A felbontás 240×240 képpont, ami átlagosnak mondható, a fényerő pedig 5 fokozatban állítható. Magasabb fényerőnél napsütésben is jól látszik a kijelző.

A hátlapon csak a pulzusmérő szenzort találjuk, illetve szélen a hangszórót. Az óra nem szétszedhető, így ebből a modellből kimaradt a SIM foglalat és a microSD bővíthetőség (ezért is lehet ilyen vékony az óra háza).

A szíj szerintem mindkét verziónál jól sikerült, csak ízlés kérdése, hogy kinek melyik a szimpatikusabb.

A fémszíjas változat valamivel elegánsabb, jobban hasonlít egy klasszikus karórára. A méretet órásnál kell beállíttatni, ehhez ugyanis szemeket kell kiszedni, ami házilag nem megoldható. A kapocs biztosan tart, és kényelmes az óra viselése.

A szilikon szíjas modellek kicsit sportosabbak, de a minőségre itt sem lehet panasz. A méret durván 14 és 21 cm között variálható az összes verziónál, azaz egész vékony és vastag csuklóra is passzolnak az órák.

Beüzemelés

A Q3 okosóra Android és iOS készülékekkel is kompatibilis, a használatához csak le kell tölteni a “Fundo Wear” nevű alkalmazást a Play Áruházból vagy az App Store-ból. Az első indítás után egy gyors regisztráció szükséges, majd az elkészült fiókkal belépve már működik is az app.

Ezután bekapcsoljuk a Bluetooth-t az okosórán és a mobilon is, majd az alkalmazáson keresztül tudjuk csatlakoztatni az órát. Ezután minden szükséges dolog továbbítódik az órára is, többek között a hívások, az SMS-ek, az értesítések, illetve a telefonkönyv és a pontos idő is szinkronizálásra kerül. Az app pedig megkapja a fitneszadatokat és a pulzusmérések eredményeit.

Ha esetleg valami gond lenne, akkor a “Mediatek SmartDevice” nevű alkalmazással is összekapcsolható az óra és a telefon. Ez annyival tud kevesebbet, hogy a fitneszadatokat nem gyűjti, viszont ezen keresztül tudunk új óraképeket is telepíteni. (Egyszerre csak az egyik app használható, tehát választani kell.)

A Bluetooth hatótávolsága sok mindentől függhet, nálam átlagosan 5-6 méter volt, és ez tökéletesen elég is. Ha pedig megszakad a kapcsolat, akkor később magától újracsatlakozik az óra.

Használat, funkciók

Az okosórán két gomb van, az alsóval tudjuk ki- és bekapcsolni a készüléket (hosszú megnyomás), feléleszteni a kijelzőt, illetve visszalépni az órát mutató képernyőre, a felsővel pedig a lépésszámláló érhető el. Simán visszalépni pedig egy balról jobbra történő ujjhúzással tudunk az előző képernyőre. Amit kicsit sajnáltam, hogy a felső gombot nem lehet testre szabni, jó lett volna ha mi dönthetjük el, hogy melyik funkciót indítsa.

A kijelző felélesztése után az óraképernyő fogad minket, amit egy hosszú érintés után tudunk változtatni. Alapesetben 5 dizájn érhető el, de szerencsére újakat is tudunk letölteni.

Az is beállítható egyébként, hogy automatikusan felvillanjon az óra, ha felemeljük a karunkat, ez sokszor jól jöhet.

Funkciók terén elég sok mindent kapunk, csak a fontosabbakat fogom most megemlíteni.

Értesítések kijelzése

Az óra egyik nagyon hasznos funkciója, hogy kijelzi a telefon értesítéseit. Ilyenkor láthatjuk, hogy melyik alkalmazás jelzett, és néhány alap információt. Messenger üzenetnél például kiírja a készülék a feladót, de az üzenetet már nem, beérkező e-mailnél pedig szintén láthatjuk a feladót, illetve a levél tárgyát. Ha el akarjuk olvasni az üzenetet, esetleg válaszolni, akkor már elő kell venni a telefont.

Az értesítések egyébként egy megnyitás után eltűnnek az óráról, ez nem tudom miért van, de végül is nem annyira zavaró. Így legalább mindig csak az olvasatlan értesítések jelennek meg a listában.

Kihangosítás

A Q3 okosóra használható Bluetooth kihangosítóként is, azaz fel tudjuk vele venni a hívásokat, és mi is fel tudunk róla hívni másokat a mobilunkon keresztül. A hangminőség nyilván gyengébb, mint ha normál módon telefonálnánk, de azért elfogadható, lehet érteni a másik felet.

Az órán szinkronizálja a telefonkönyvünket és a hívásnaplót, ráadásul az SMS-eket is megjeleníti, azaz a fontosabb dolgok megvannak.

Fitnesz

Ha bekapcsoljuk a lépésszámláló funkciót, akkor az óra nyomon követi a napi aktivitásunkat, amit utána az alkalmazáson belül vissza is tudunk nézni különböző grafikonokon. Láthatjuk a megtett lépéseket, az elégetett kalóriákat és a megtett távolságot is.

Van alvásfigyelő is, de ez nem túlzottan komoly (és nem is annyira pontos), csak reggel kiírja az óra, hogy mennyi volt az éber, illetve a mély alvás.

Pulzusmérőt is kapunk, ami nem automatikusan dolgozik, hanem csak sima, egyszeri méréseket tudunk vele csinálni. A pontosság erősen változó, és komolyabb feladatokra azért nem ajánlanám. Egyébként a mérések eredményeit szintén elmenti az app, ezeket később vissza lehet nézni.

Zene vezérlés

Talán ez az egyik leghasznosabb funkció, akár már csak emiatt is megérheti az órát viselni. Tegyük fel, hogy a zsebedben van a mobilod, amiről fülessel hallgatod a zenét. A Q3 okosórával az egészet tudod vezérelni, lehet számot váltani, hangerőt állítani, vagy megállítani/elindítani a lejátszást. További extra, hogy az aktuális szám címét is kiírja az óra.

Én a PowerAMP lejátszót használom, ezt akár az óráról is tudom azonnal indítani, tehát a mobilhoz hozzá sem kell nyúlni.

BT Kamera

Az okosórával nem csak a telefon zenelejátszóját tudjuk vezérelni, hanem a kamerát is, így akkor is tudunk fotókat készíteni, ha nincs a kezünkben a mobil.

Egyéb

A főbb funkciókat leírtam, de azért van még sok minden más is, például naptár, számológép, ébresztő, stopper és “anti-lost”, vagyis elhagyásgátló. Utóbbi jelez ha túl messzire került a mobilunk, így nem fogjuk sehol otthagyni.

Pár kép a menüről:

Amit még mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a menü nyelve angol, de jár hozzá magyar használati útmutató, így nyelvtudás nélkül is el lehet boldogulni az órával.

Üzemidő

A legtöbb okosórát naponta kell tölteni, és a Q3 sem kivétel. A 380 mAh-s aksival nagyjából egy napot bír az óra folyamatosa Bluetooth kapcsolat mellet, ha pedig nincs összekapcsolva a telefonnal, akkor 2 napig is elmegy. A töltési idő pedig 1-1.5 óra között van.

Összegzés, ár

A Q3 okosóra tudja azt, ami egy ilyen olcsó kütyütől elvárható, és elég sok előnye van a vetélytársakkal szemben. Egy szép, teljesen kerek kijelzőt kapunk, a ház vékony és minőségi, a szíj pedig cserélhető. A fitnesz funkciókon lehetne mit javítani, de hibátlanul vezérli a telefon zenelejátszóját és kameráját, valamint a kihangosítás és az értesítések kijelzése is jól működik.

Az óra legnagyobb előnye persze az ára, ami hazai viszonylatban elég kedvező. Már 30 ezer forint alatt megvásárolható ingyenes, gyors szállítással és 1 év teljes körű magyarországi garanciával.

Ha ehhez hasonló, de SIM kártyás okosórát keresel, akkor érdemes megnézned a G3 Pro modellt, amit korábban már szintén teszteltünk.

A teszthez a készülékeket a Q3 okosóra magyar forgalmazója, a DroidVilág biztosította, köszönjük!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid