A Qualcomm bemutatta a Quick Charge 5 gyorstöltési szabványt

0

Ha már az üzemidőt illetően nem történt forradalmi áttörés, akkor legalább percek alatt legyen feltöltve a telefon akkumulátora – gondolhatják a nagy telefongyártók koponyái. Egyelőre legalábbis minden arra mutat, hogy ezt a stratégiát követi az összes akkumulátor és töltés technológiával is foglalkozó nagyobb cég. Mostanában csak úgy röpködtek a gyorsabbnál gyorsabb szabványok, és vélhetően az amerikai Qualcomm sem szeretne lemaradni a konkurensektől, ezért bemutatta a Quick Charge 5-öt, ami a gyártó állítása szerint képes félig feltölteni egy 4500 mAh kapacitású akkumulátort mindössze öt perc leforgása alatt.

Ez egy komoly ugrás az előző generációhoz képest, lényegében egy 100 wattos metódusról van szó, amelynek működése közben az akkumulátor 10 fokkal hűvösebb az előző generációhoz képest, és 70 százalékkal hatékonyabban indul a töltési folyamat. Az amerikai cég tesztjei szerint egy 4500 mAh kapacitású aksi a teljes lemerültség állapotából mindössze öt perc leforgása alatt juttatható az 50 százalékos töltöttségre. A teljes töltöttséghez pedig mindössze 15 perc kell. Na persze ez csak akkor érvényes, ha az akkumulátor 2 darab 2250 mAh-s cellára van bontva, és mind a kettő külön töltődik, de nem csupán a duál, hanem a tripla töltés is támogatott.

A Quick Charge 5 metódust támogató hálózati adapterek 3,3 és 20 volt közötti feszültséget adnak le, miközben az áramerősség 3,3 vagy 5 amperes. Az új töltési metódus az USB Power Delivery PPS szabványra épül, ami azt jelenti, hogy visszafelé kompatibilis a Quick Charge 2 és annál magasabb töltési eljárásokkal. A technológia működik a sima USB PD valamint az Apple eszközeivel egyaránt, már amennyiben azok legalább iPhone 7-es, vagy annál újabb generációhoz tartoznak.

A Qualcomm azt állítja, az új fejlesztés sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos Power Delivery. Nyolcszintű feszültség-, valamint háromszintű áramvédelem, szintén háromszintű hővédelem, valamint három időzítő védelem került a 25 voltos túlfeszültség biztosíték mellé. Ami még nagyon klassz, és kiemelendő, hogy a telefon belsejében lévő töltésvezérlő chipek nem fognak úgymond vakon megbízni a vadonatúj töltőben, akkor sem, ha az mindössze Power Delivery protokollal igyekszik indítani a töltést. A készülék képes lesz érzékelni az adapter által biztosítható aktuális és maximális áramerősséget, miközben a hőtermelést is szemmel tartja.

A telefonok, amelyekben már megtalálható lesz a Qualcomm Quick Charge 5 gyorstöltési metódushoz szükséges technológia, valamikor az idei év harmadik negyedében fognak debütálni. A félvezető-gyártó az új eljárás mellett bemutatott két töltésvezérlő chipet is, amelyek az SMB1396, valamint az MSB1398 nevet viselik, ezekből a vállalatok már meg is kapták a saját mintájukat. Mindkettő támogatja a vezetékes és a vezeték nélküli töltést egyaránt, és lehet őket használni egy vagy két cellás akkumulátorokkal, de az egy cellás telefonok töltési maximuma mindössze 45 watt lesz, igaz, ez még mindig elég gyors.

A már piacon lévő Snapdragon 865 és 865+ lapkakészletek támogatják a Quick Charge 5 metódust, de ez nem jelenti azt, hogy a jelenleg is forgalomban lévő okostelefonok képesek lesznek kihasználni azt, hiszen belőlük hiányoznak a most bemutatott SMB töltésvezérlő chipek.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid