Régi mobilokból készülnek a 2020-as olimpia érmei

0

Az újrahasznosítás egyre kiemeltebb figyelmet kap, ami nem véletlen, hiszen folyamatos problémáról van szó, ráadásul egyre több a hulladék. Éppen ezért tűnik remek megoldásnak az alábbi dolog is, hiszen remélhetőleg több hasonló kezdeményezésre sarkallják majd az emberiséget.

A 2020-as tokiói olimpia és paralimpia érmei is újrahasznosított elektronikai szemétből készülnek majd – árulták el a rendezők. Ez persze nem azt jelenti, hogy kevésbé értékes medált akasztanak majd a győztesek nyakába, hanem hogy hulladékból nyerik ki az ehhez szükséges nemesfémeket.

Ez persze hihetetlen mértékű munkát jelent, és biztosak lehetünk abban, hogy sokkal olcsóbb lett volna a hagyományos megoldás. A folyamatot már 2017-ben elkezdték, és azóta folyamatosan gyűjtik az elektromos hulladékot (telefonok, tabletek, laptopok), hogy meglegyen a szükséges mennyiség.

A cél egyébként egészen pontosan 30,3 kg arany, 4100 kg ezüst és 2700 kg bronz kinyerése. Ebből a bronz már tavaly júniusban összegyűlt, míg az arany kb. 90%-on, az ezüst pedig 85%-on állt tavaly októberben. Eddig a pontig nagyjából 47,5 tonna e-hulladékot dolgoztak fel.

Egy másik érdekesség, hogy a temérdek mennyiségű hulladék egy része a gyáraktól és cégektől származik, ám lakosság is kivette a részét a gyűjtésből. A fennmaradó nemesfémet például abból az 5 millió db mobiltelefonból nyerik majd ki, amelyeket a felhasználók adtak le a helyi mobilszolgáltatóknak. Remek kezdeményezés, és reméljük a jövőben még sok ilyen láthatunk majd.

Forrás: Tokyo2020BBC

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid