Elképesztő pixelsűrűségű OLED kijelzőt készített a Samsung

0

A Stanford Egyetem és a Samsung mérnökei már dolgoznak egy ideje egy különleges projekten, amelynek végre megérett a gyümölcse arra, hogy a világ elé tárják. Ez pedig nem más, mint a világ legnagyobb pixelsűrűséggel felvértezett OLED kijelzője, amelyen nem kevesebb, mint 10.000 ppi-ben sorakoznak a képpontok.

És hogy mit is jelent a 10.000 ppi? Összehasonlításképpen a 4K-s Sony Xperia 1 II kijelzőjének pixelsűrűsége 643 ppi, ennél nem is találunk nagyobbat a 2020-as okostelefonok között. Ha pedig mondjuk 32K felbontást (30.720 x 17.280 képpont) raknánk egy 6 colos megjelenítőre, még az is “csak” durván 6.000 ppi lenne. Így már jól látható, hogy miért is brutális a Samsung most bejelentett megoldása.

Sony Xperia 1 II (fotó: GSMArena)

A technológia alapját az ultravékony napelemek szolgáltatták, amelyek egyfajta újszerű architektúrát kínálnak az OLED megjelenítők számára. Az újdonság elméletileg tökéletesen alkalmas lenne televíziókészülékekhez, okostelefon-kijelzőkhöz és virtuális valóság headsetekhez, de utóbbiak esetében lenne a legtöbb értelme. Az új panel ugyanis megoldja az úgynevezett “screen door” problémát, amely szinte minden jelenleg piacon lévő VR headset esetében megfigyelhető, tapasztalható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felhasználó látja az egyes pixelek közötti hézagokat, azért, mert a szeme mindössze pár centiméterre van a kijelzőtől. Eddig nem voltak elég nagy pixelsűrűséggel rendelkező képernyők, amelyekkel megoldható lett volna ez a probléma.

Az új OLED panel filmrétegekre épül, amelyek fehér fényt bocsátanak ki. Egy ezüst réteget párosítottak egy fényvisszaverő fémből készült réteggel, amely képes megváltoztatni a fényvisszaverő tulajdonságokat, és lehetővé teszi adott színek megjelenítését. A folyamat eredményeként egy nagy pixelsűrűségű kijelzőt kapunk anélkül, hogy a fényerőt feláldoznánk.

Azért egyelőre jobb nem fél lábon állva várni ezeknek a képernyőknek az elterjedését, legyen szó virtuális sisakokról vagy okostelefonokról, az ok pedig banálisan egyszerű. Tételezzük fel, hogy a Samsung képes lenne minden további nélkül legyártani ilyen paneleket, azért egy ilyen brutális pixelsűrűséggel rendelkező képernyő meghajtásához hasonlóan nem mindennapi hardverre lenne szükség, ami egyelőre nem áll rendelkezésre. Így aztán az új OLED panel forgalomba kerülésére még jócskán várni kell.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid