A Samsung bemutatta a 200 megapixeles ISOCELL HP1 kameraszenzort

0

A Samsung végre bemutatta az ISOCELL HP1-et, a világ első 200 MP-es telefonos kameraszenzorát, ami jó eséllyel a jövőre megjelenő Samsung Galaxy S22 Ultra egyik fő csúcspontja lesz, de előtte még egy Xiaomi telefonban is felbukkanhat. Az érzékelő hatalmas fizikai mérettel és számos érdekességgel rendelkezik, mellette pedig érkezett egy új 50 megapixeles szenzor is, ami az ISOCELL GN5 nevet kapta.

Kezdjük előbb a nagyágyú ismertetésével, ami egy 200 megapixeles modul, és a Samsung által ChameleonCell-nek keresztelt pixelösszevonási technológiát kínálja, amivel 12,5 és 50 megapixeles fotók készítésére is képes. Az új ISOCELL HP1 az éppen aktuális fényviszonyoktól függően változtatja a képek felbontását, hogy mindig a lehető legjobb legyen a végeredmény. Gyengébb fényviszonyok között a pixeleket 4×4-es összevonással kombinálja, így 12,5 megapixeles fotók készülnek 2,56 mikrométeres effektív képpontokkal.

Ha viszont jók a fényviszonyok, akkor 2×2-es pixelösszevonással 50 megapixeles fotók születnek, 1,28 mikrométeres képpontokkal, de lehetőség van arra is, hogy a szenzor által biztosított legnagyobb felbontást, a 200 megapixelt használjuk, ilyenkor 0,64 mikrométeres képpontok állnak rendelkezésre.

A szenzor teljes fizikai mérete egyébként 1/1,22 col, ami ugyan nem rekord, de így is hatalmas, ott van a legnagyobb mobilos egységek között.

Az új ISOCELL HP1 mozgóképet rögzíteni legfeljebb 8K felbontással képes, másodpercenként 30 képkockával, mindezt a látómező minimális csökkentésével. A felbontást 8192 x 6144-re, vagyis 50 megapixelre skálázza le, így készülhetnek a 7680 x 4320 pixeles, vagyis 8K felbontású videók. 4K-ban pedig a 120 fps is támogatott.

A másik új telefonos modul az ISOCELL GN5, ami egy 50 megapixeles, 1/1,57″-os egység 1 mikrométeres effektív pixelmérettel. A szenzor jelentősen javítja az autofókusz teljesítményét és pontosságát, amit a Front Deep Trench Isolation technológia és Dual Pixel kombinációja teszi lehetővé, ez jelentősen optimalizálja a képminőséget is.

A Samsung állítása szerint már mind a két új szenzorból vannak minták a partnerek számára, így hamarosan okostelefonokban is felbukkanhatnak a most bemutatott érzékelők.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid