Samsung Galaxy A3 teszt

0

A Samsung kezd rájönni, hogy nem csak műanyagból lehet mobilt készíteni, és a tavaly megjelent fémkeretes készülékek (Note 4 és Alpha) után megalkotta a teljesen fémházas Galaxy A-szériát, aminek a legkisebb tagja az A3.

Egy egészen kicsi, kompakt készülékről van szó, ami középkategóriás hardvert és meglehetősen prémium külsőt kapott. De vajon hogyan teljesít a valóságban a Galaxy A3, és megéri-e a meglehetősen borsos árát? Ez remélhetőleg a tesztünkből kiderül.

A Samsung Galaxy A3-at az XXL GSM biztosította a teszt erejéig.

Csomagolás

A készülék egy kicsit szokatlan, világoskék színű dobozban érkezik, aminek a tetején egy jókora A-betű virít, alatta a Samsung Galaxy A3 felirattal.

Kinyitás után egyből a mobil tárul elénk, ami pont kitölti a rendelkezésre álló helyet. A lentebb lévő rekeszben találjuk a különböző tartozékokat.

Van itt garanciapapír, használati útmutató, töltőfej, töltőkábel és egy egész jó mikrofonos fülhallgató. A SIM tű sem maradt ki, ami elengedhetetlen lesz a készülék beüzemeléséhez.

Külső

Mint már említettem, egy egész kis készülékről van szó, legalábbis mai szemmel nézve. A Galaxy A3 130.1 x 65.5 x 6.9 mm-es dimenziókkal rendelkezik, a súlya pedig mindössze 110 gramm. Érdemes külön szót ejteni a vékonyságról, ami pontosan megegyezik az iPhone 6-tal.

Az A3 egy unibody fém házat kapott, ami igen masszív és nagyon minőségi érzetet kelt, de fogásra elég hideg.

Az előlap nagy részét a 4.5 colos kijelző foglalja el, amit egy nem túl vastag keret vesz körbe. A megjelenítő felett találjuk a Samsung logót, a hangszórót, a frontkamerát, és a szokásos fény- és távolságmérő szenzorokat, alul pedig szintén minden a megszokott, legalábbis első ránézésre. Középen van a fizikai home gomb, jobb oldalt a kapacitív vissza gomb, bal oldalt pedig a korábbi menü gomb helyett a legutóbbi alkalmazásokat érhetjük el.

A mobil bal oldalán a hangerő gombokat, jobb oldalán pedig a bekapcsoló gombot találjuk. Ugyanitt van a memóriakártya és a SIM kártya foglalata.

A felső oldalon csak egy apró mikrofon látható, alul pedig a Jack csatlakozó, a micro USB port, valamint egy második mikrofon helyezkedik el.

A hátlap felülete sima, és viszonylag egyszerű elrendezést kapott. Felül, középen van a kamera, ami némileg kiáll a házból. Jobb oldalán találjuk az egyszerű LED villanót, bal oldalán a hangszórót, kicsit lentebb pedig a Samsung logó virít.

Összességében teljesen meg lehetünk elégedve a kialakítással, egy valóban minőségi, prémium kivitelt kapunk, ami eddig nem volt megszokott a Samsungtól.

Kijelző

A Galaxy A3 egy 4.5 colos Super AMOLED megjelenítőt kapott, ami gyönyörű, élénk színeket jelent, a fekete pedig tényleg teljesen fekete. Külön pozitívum a Gorilla Glass 4 borítás, ami már nem csak a karcok ellen nyújt védelmet, hanem az esés során is egész hatékonyan óvja a kijelzőt.

A betekintési szögek szinte 180 fokosak, egyáltalán nem torzulnak a színek, oldalról is kitűnően látszik a panel. A fényerő is rendben van, elég alacsonyra le lehet venni, magasra állítva pedig valószínűleg a verőfényes napsütés sem jelent majd gondot, bár ezt az időjárás miatt nem igazán volt alkalmam kipróbálni.

Ami aggodalomra adhat okot, az a felbontás, ugyanis a Galaxy A3 egy qHD, azaz 960×540 pixeles megjelenítővel rendelkezik. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy egy kisméretű kijelzőről van szó, és így 245 ppi körül alakul a pixelsűrűség.  Ez nem annyira vészes, normál távolságból nézve nem zavaró az alacsony felbontás, bár sokkal jobb lett volna egy HD kijelző.

Hardver

A Galaxy A3 középkategóriás mobil révén az új 64 bites Qualcomm Snapdragon 410-es chipsetet kapta meg, ami négy darab 1.2 GHz-es Cortex-A53-as processzormagot és egy Adreno 306-os grafikus chipet jelent. Mindez bőven elég a qHD kijelző meghajtásához, nagyon pörög a rendszer, annak ellenére is, hogy nem gyári Androidról van szó, hanem a Samsung TouchWiz felületéről.

Samsung-Galaxy-A3-antutu-info

RAM-ból 1.5 GB áll rendelkezésre, a belső tárhely pedig 16 GB-os, ami szerencsére tovább bővíthető.

Samsung-Galaxy-A3-antutu-teszt

Az Antutu pont nem túl magas, de ez nem is annyira mérvadó a használhatóságot illetően. Nem könnyű olyan appot találni, ami megakasztja a Galaxy A3-at, a komolyabb 3D-s játékok is gond nélkül futnak, így tehát nem igazán lehet okunk panaszra. Adatkapcsolati téren is megkapjuk a legfontosabb dolgokat, külön kiemelendő az LTE modem megléte, ami lehetővé teszi a 4G hálózatok kihasználását.

Szoftver

A Galaxy A3 a Samsung szokásos TouchWiz felületével érkezik, ami Android 4.4.4-es alapokon nyugszik. A sebességre egyáltalán nem lehet panasz, villámgyorsan pörög minden, akadozásnak nyoma sincs. Az optimalizáció tehát nagyon jól sikerült, és bőven elég a hardver rendszer problémamentes kiszolgálásához.

A kijelző felélesztésekor a már jól ismert Samsung feloldóképernyővel találjuk szembe magunkat, ami bármely irányba történő ujjhúzással feloldható, a jobb alsó sarokból pedig azonnal elérhetjük a kamerát. Természetesen más lehetőségeink is vannak a képernyő lezárására.

Samsung-Galaxy-A3-feloldo

A főképernyőn 4×4-es elrendezést vesznek fel az ikonok. A jobb szélső képernyőn alapjáraton a Flipboard tájékoztató tűnik fel (híreket olvashatunk rajta), és a Note 4-hez hasonlóan ez az egyetlen része a rendszernek, ami akadozva jön elő (ezek nem tanulnak?). Szerencsére ez könnyen kiiktatható, utána már minden zökkenőmentesen megy.

Samsung-Galaxy-A3-home

Térjünk át a kijelző alatti gombok funkcióira, itt ugyanis történt egy kis változás. A Vissza gomb a szokásos, de hosszú lenyomására nem kapunk semmi extra funkciót. A bal oldali Menü gomb rövid érintés után már nem a menüt hozza elő, hanem a legutóbbi alkalmazások listáját. Hosszú érintés esetén pedig a főképernyővel kapcsolatos opciók jönnek elő (widgetek, témák, hátterek, stb.).

Samsung-Galaxy-A3-multitasking

Az értesítési képernyőn nem történt semmi változás. Egy ujjas lehúzásnál egy sor gyorskapcsolót találunk, beállíthatjuk a fényerőt, elindíthatjuk az S Keresőt, illetve megnézhetjük az értesítéseket. Két ujjas lehúzás után az összes gyorskapcsoló tűnik fel.

Samsung-Galaxy-A3-ertesitesi-sav

Kapunk jó néhány extrát, bár a felsőkategóriás Samsung mobilokhoz képest sok funkciót kivettek. Vegyük ezeket sorra, a teljesség igénye nélkül.

Az egyik érdekes újítás a témaválasztás lehetősége. Az alap kinézet mellett 4 további külsőt kapunk. Másik érdekesség a gesztusvezérlés, amivel például egyszerűen némítható a telefon, vagy felvehető egy hívás.

Samsung-Galaxy-A3-temak

A Galaxy A3 egyszerű móddal is rendelkezik, ami gyengénlátóknak vagy kezdő okostelefon használóknak lehet hasznos. A privát mód pedig személyes dolgaink elrejtésére használható. Ha ez aktív, és valamit (pl. fénykép, videó stb.) privátnak jelölünk, akkor az nem lesz látható normál módban.

Samsung-Galaxy-A3-egyszeru-privat-mod

Nem hagyták ki az üzemidő növelését szolgáló opciókat sem. A sima energiatakarékos móddal korlátozhatjuk a processzor teljesítményét és az adatkapcsolati lehetőségeket, az ultratakarékos módnál pedig csak az alapfunkciók maradnak meg, és a kijelző átvált monokrómba. Ez utóbbival nagyon alacsony töltöttségnél is viszonylag hosszú használati idő sajtolható ki a mobilból.

Samsung-Galaxy-A3-beallitasok

A beállítások sora viszonylag hosszú, és tartalmazza a szokásos lehetőségeket. Legfelülre berakhatjuk a leggyakrabban használt beállítási opciókat, a többi lehetőség pedig ezek alatt helyezkedik el.

Samsung-Galaxy-A3-beallitasok-2

Összességében nagyon meg lehetünk elégedve a Galaxy A3 rendszerével, hiszen egy jól használható, megbízható, villámgyors működést biztosít, ami tartogat néhány érdekes extra funkciót is.

Kamera

A Samsung csúcsmobilok vitathatatlanul az élen járnak a fotózási képességek terén, és ez szerencsére az A3 esetében is érződik. Készülékünk egy 8 megapixeles hátlapi szenzort kapott, ami legfeljebb 3264×2448 pixeles képeket lő.

Samsung-Galaxy-A3-kamera

A kamera kezelőfelülete egyszerű és logikus felépítésű, ráadásul a beállítási lehetőségekre sem lehet panaszunk. Megkapjuk a legfontosabb opciókat, másra nem is igazán lesz szükségünk általános használat során.

Samsung-Galaxy-A3-kamera-2

Üzemmódból is akad néhány, ezek a következők: Automatikus, Szép arc, Panoráma, Hátsó önarckép, Sorozatfelvétel, HDR, Éjszakai, Animált GIF, Hangos kép és Sport.

Most pedig nézzük az elkészült tesztfotókat!

Galaxy-A3-kamera-teszt-1

Galaxy-A3-kamera-teszt-2

Galaxy-A3-kamera-teszt-3

Galaxy-A3-kamera-teszt-4

Galaxy-A3-kamera-teszt-5

Galaxy-A3-kamera-teszt-6

A teljes felbontású képeket itt nézheted meg.

A nappali és a makró felvételek nagyon jók lettek, szinte minden kép tűélesre sikerült. Beltérben már kevésbé kiemelkedő az eredmény, de még itt is vállalható minőségű fotók készültek. Az éjszakai fotók kevésbé sikerültek jól, tekintve hogy nagyon ködös időt sikerült kifogni, de még így sem vallott teljesen szégyent az A3 kamerája. Összességében tehát sokkal jobb kamerát kapunk, mint ami egy középkategóriás telefontól elvárható, de ez sajnos a készülék árán is erősen érződik.

A Galaxy A3 már a selfi-őrület jegyében készült, így nem meglepő, hogy egy 5 megapixeles kameraszenzor került a kijelző fölé, amivel szintén egész jó képeket készíthetünk. Videózásra is alkalmas a készülék, mindkét kamerával legfeljebb Full HD-s mozgóképet rögzíthetünk.

Üzemidő

Az unibody fém háznak és a vékony kialakításnak ára van, és ezt leginkább az akkumulátor méreténél érezzük meg. A Galaxy A3-ban egy 1900 mAh-s telep kerül, ami első ránézésre nem sejtet sok jót. Szerencsére a szűkös kapacitást kompenzálja az alacsony felbontású Super AMOLED panel, az energiatakarékos processzor, valamint a megfelelő szoftveres optimalizáció. Így összességében egy egész korrekt üzemidőre számíthatunk az A3 esetében.

Normál használattal egy-másfél nap hozható ki a készülékből, amibe akár 4-5 óra kijelzőidő is belefér. Ez egyáltalán nem rossz. Ha pedig mégis fogytán lenne a nafta, akkor használhatjuk a már korábban említett energiatakarékos és ultratakarékos módokat. Az előbbivel kis mértékben, az utóbbival pedig jelentősen kitolható az üzemidő.

Összegzés

Eleinte nem vártam sokat a Galaxy A3-tól, de azt kell mondanom, hogy összességében pozitívan csalódtam a készülékben. A külső tényleg szép és minőségi lett, a rendszer működése zökkenőmentes, a kamerák kiválóak, a kis méret pedig sokaknak ideális lehet.

Sajnos azonban nem minden tökéletes, és az A3-mal is akadnak gondok. Az egyik a kijelző felbontása, ami azért manapság már elég kevésnek számít. Persze ezzel önmagában nem is lenne gond, de az árral nagyon elszállt a Samsung. Prémium kivitel ide vagy oda, egy ilyen mobil nem igazán ér meg 90 ezer Ft körüli összeget.

A Samsung Galaxy A3-at az XXL GSM biztosított a teszt erejéig, náluk jelenleg 84.900 Ft-os áron érhető el a készülék. Egyébként van gyengébb, 1 GB RAM-mal szerelt változat is, erre figyeljünk oda a vásárláskor.

Szerinted mennyi lenne az Galaxy A3 reális ára?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid