Megérkezett a Samsung Galaxy Note 9

0

A mai napon végre bemutatták a régóta várt Samsung Galaxy Note 9-et, amelyről korábban rengeteg előzetes információ kiszivárgott. Most viszont már hivatalos részletek vannak, nézzük mit kell tudni a Samsung eddigi legfejlettebb csúcsmobiljáról, és persze hogy mennyibe kerül!

Ahogy az várható volt, az újdonság alapvetően nagyon hasonlít a Note 8-ra és a Galaxy S9 modellekre, azaz dizájn terén semmi forradalmi újítás nincs. Az elődhöz képest jobb helyre került az ujjlenyomat-olvasó, a kamerák alá, így kényelmesebb lesz a használata, de egyébként ugyanúgy üveg elő- és hátlapot kapunk fém kerettel, a frontoldal nagy részét pedig a már ismert Infinity Display megjelenítő teszi ki.

Ha már kijelző, nézzük mit kell tudni róla! A képátló 6.4 col lett, azaz minimálisan nagyobb, mint az előd esetében, de ezúttal is QHD+ (2960×1440) felbontású Super AMOLED panelt kapunk lekerekített sarkokkal és enyhén hajlított szélekkel.

Régiótól függően Snapdragon 845 vagy Exynos 9810 lapka hajtja a Galaxy Note 9-et, és ezt megtoldották egy speciális Water Carbon Cooling nevű hűtési rendszerrel, ami jól jön majd például játék során. RAM-ból alapesetben 6 GB kerül a masinába, de van 8 GB-os modell is. A belső tárhely pedig lehet 128 vagy 512 GB-os, és még a bővítési lehetőség is adott, akár 1 TB-ig.

A kamerák terén nincs sok meglepetés, egy 12 MP-es duál megoldás került a hátlapra változtatható rekeszértékkel (f/1.5-2.4), Dual Pixel autofókusszal és 2-szeres optikai zoommal (minkét kamerában van OIS). A gyártó külön kimelei a készülék intelligens képességeit, automatikusan történik a kamera finomhangolása a környezettől és a fotózott témától függően, ráadásul figyelmeztet, ha egy kép nem sikerült jól (pl. belepislogott valaki). Videót akár 4K-ban is rögzíthetünk, és kapunk 960 fps-es szuperlassítást.

A szelfikamera továbbra is 8 MP-es, és f/1.7 a rekeszértéke. Van autofókusz, a pixelméret pedig 1.22µm.

Az egyik nagy újítás az S Pennel kapcsolatos, ugyanis az érintőtoll már Bluetooth LE kapcsolattal működik, így jóval több midenre alkalmas a korábbi verzióknál. Használható például távirányítónak, lehet vele a kamerát, a zenelejátszót vagy egy prezentációt vezérelni. Írni pedig állítólag majdnem olyan élmény vele, mint tollat és papírt használva, és ez részben annak köszönhető, hogy 4096 szinten képes megkülönböztetni a nyomás érősségét.

A Bluetooth kapcsolat hátránya, hogy ezentúl tölteni kell a tollat, de ez automatikusan megy vezeték nélkül, amikor be van csúsztatva a mobilba, így egyáltalán nem jelent problémát. Ráadásul az alap S Pen funkciók akkor is működnek, ha a toll le van merülve, csak az újabb extrákhoz kell a töltöttség (távirányítás).

A másik nagy újítás az akkumulátor terén történt, hiszen a korábbi Samsung csúcsmobilok szűkre szabott telepével ellentétben a Galaxy Note 9 egy meglehetősen méretes, 4000 mAh-s aksit kapott. A gyártó szerint így intenzívebb használattal is ki fog bírni egy napot a mobil, ami mindenképpen jó hír. Természetesen van gyorstöltés USB-C porton keresztül (továbbra is QC 2.0), illetve gyors vezetéknélküli töltés is.

Jó hír, hogy megmaradt az IP68-as vízállóság, tehát simán magunkkal vihetjük a mobilt például strandolni, és akár a víz alatti felvételek készítése sem lehetetlen vele.

Az ujjlenyomat-olvasó helyett használható az íriszszkenner is feloldásra, ha valakinek ez szimpatikusabb. A hangzásért újfent az AKG felel, kapunk tőlük sztereó hangszórót, és Dolby Atmos támogatás is van. Szerencsére nem maradt ki a jack csatlakozó, a rendszer pedig gyárilag Android 8.1-es.

Említést érdemel még az asztali mód is (DeX), amihez már nem kell dokkoló. Egy sima USB-C-HDMI kábellel monitorra köthetjük a Samsung Galaxy Note 9-et, és ilyenkor úgy használhatjuk a mobilt, mintha egy asztali számítógép lenne. Természetesen egér és billentyűzet is csatlakoztatható, a mobil kijelzője pedig használható trackpadként. Az egészben a legjobb, hogy a szoftveres felület is asztali módra vált, tehát az alkalmazásokat tudjuk ablakos módban futtatni, szinte mint egy Windows eszközön, legalábbis elméletileg. A mobil pedig akár párhuzamosan is használható mindeközben, tehát egyszerre két kijelzőt is kihajt a hardver különféle feladatokkal. Nézhetünk például a monitoron egy videót, miközben a telefonon üzenetet írunk.

A Samsung Galaxy Note 9 hivatalos ára 334.990 Ft lesz (tehát megegyezik az előddel), de akik előrendelik, azok 30.000 Ft kedvezményt kapnak, ami elég jól hangzik. Az előrendelés már él, az értékesítés pedig augusztus 24-én indul. Színek: fekete, kék, lila és barna, de nálunk csak az első három jelenik meg.

Forrás: Samsung

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid