A Samsung következő Exynos chipjét már mesterséges intelligencia fogja tervezni

0

A Samsung nemrégiben kiadott egy közleményt, amelyben azt állítja, hogy az okostelefonokba és táblagépekbe szánt Exynos lapkák következő generációit mesterséges intelligencia segítségével fogják megtervezni.

A Wired beszámolójának köszönhetően tudjuk, hogy a Samsung a Synopsys által fejlesztett mesterséges intelligencia funkciót, vagyis a DSO.ai-t fogja alkalmaznia a következő Exynos lapkakészlet tervezéséhez. A leginkább dél-koreai és európai piacokon használt lapkák esetében azért nem mindent bíznak majd a mesterséges intelligenciára, helyette úgynevezett “megerősített tanulást” fognak alkalmazni a tervezési tér automatikus átkutatására, és a lehető legjobb megoldások megtalálásához.

Ha esetleg nem hallottál volna róluk, a Synopsys a világ egyik legnagyobb chiptervezési szoftver szállítója. A cég elnöke egy nyilatkozatában elárulta, hogy a DSO.ai az első kereskedelmi forgalomban kapható mesterséges intelligencia szoftver, amit kifejezetten processzorok tervezéséhez készítettek. A program hatalmas segítség lesz a Samsung számára.

Egy processzor megalkotása elsőként a logikai kialakítás megtervezésével indul, amelyet emberi mérnökök hajtanak végre. Ezt követően a gyártó meghatározza az egyes tranzisztorok elhelyezését és azok összekapcsolásának módját. A mai modern chipek több milliárd, vagy akár több tízmilliárd tranzisztorral is rendelkezhetnek, ezért az elrendezés megtervezése, illetve a tesztelés 20-30 hetes munkát is igénybe vehet. A tervezők előtt számtalan lehetőség áll, ám végül három tervezési szempontnak kell megfelelnie a fejlesztésnek: teljesítmény, terület, valamint energiafogyasztás. Ezek között kell hozni egy kompromisszumot a lapkakészletek tervezése és fejlesztése során.

A munkálatokkal foglalkozó mérnökök már “ösztönösen” tudják, hogy a különböző tervekből miként lehet chipeket készíteni, ám ezt a fajta gondolkodást nagyon nehéz számítógépes kódba foglalni, ehhez szükséges a már említett megerősített tanulás, ami jutalmakkal és büntetésekkel tanítja az algoritmusokat.

A DSO.ai képes jelentősen javítani a tervezési sebességet. A Synopsys szóvivői szerint a szoftver bizonyos esetekben arra is képes volt, hogy 18 százalékkal megnövelje a chipek frekvenciáját, vagy csökkentse azok energiafogyasztását 21 százalékkal. De ami ezeknél is fontosabb, hogy a tervezési időt le tudta rövidíteni hat hónapról mindössze egyre.

A szoftver egyik komoly előnye az, hogy minél tovább folytatja az öntanulást, annál jobban javulnak a képességei, vagyis minél tovább dolgozik, annál okosabb lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben kiirtja az emberiséget sokkal gyorsabban tervez majd chipeket. Egyébként nem csak a Synopsys foglalkozik chipek tervezését segítő mesterséges intelligencia eszközök fejlesztésével, hanem a Google és az Nvidia is, hogy nagyobb neveket említsünk.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid