Elképesztő összeget fizetett a YouTube a videósoknak az elmúlt három évben

0

A közösségi oldalakat és más platformokat üzemeltető óriási tech cégek minden évben egyre többet költenek a tartalomgyártók kifizetésére. Muszáj is, hiszen nélkülük nem lenne miért látogatni az általuk menedzselt oldalakat. A Google által irányított és birtokolt YouTube most mindenkit emlékeztetett arra, hogy ők nem tartoznak a fukar vállalatok közé, és egyre többet költenek a videósok honorálására. Az elmúlt három évben a videómegosztó oldal több, mint 30 milliárd dollár (~8,9 billió Ft) kifizetést eszközölt, a különböző partnerprogramokban résztvevő felhasználók száma pedig mára meghaladta a kétmilliót is.

A YouTube eredetileg 2007-ben kezdte el a reklámbevételek egy részét a tartalomkészítők kifizetésére fordítani. Az eredmény egy szerteágazó partnerprogram lett, ami lehetővé teszi, hogy az oldalra videókat készítő felhasználók pénzzé tehessék a nézettségüket. Ez akkor amúgy egy teljesen időszerű döntés volt a videós portál részéről, mivel a hirdetők azokban az időkben bojkottálni kezdték az oldalt, a számos szerintük nem megfelelő videó miatt.

2018-ban történtek szigorítások, csökkentették azon csatornák számát, amelyek részt kapnak a hirdetési bevételekből, a szabályokat is szigorították, de most újra növekedni látszik a partneri programban résztvevők száma. Nyilván lehetne elemezni, hogy ebben mekkora szerepe volt vagy van a globális pandémiának, de ez egy nagyon összetett téma, ami akár egy külön cikket is megérdemelne.

Azért akadnak kihívók is a piacon, az olyanok, mint a TikTok, a Facebook, vagy akár az Instagram igyekeznek szintén hatalmas kifizetésekkel kecsegtetni a tartalmak készítésére fogékony felhasználókat, ám egyelőre nem sikerült őket tartósan elcsábítani, továbbra is a YouTube a legnépszerűbb platform, amennyiben mozgóképes tartalmak közzétételéről van szó. Amúgy a YouTube a hagyományos médiaorgánumokat is jutalmazza, ha videókat tesznek közzé az oldalon, de nem a televíziócsatornák vagy a nagy multi cégek szakítanak a legtöbbet. A szakértők szerint a független tartalomgyártók járnak így is a legjobban, hozzájuk kerül a hirdetési pénzek zöme.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid