SMA Watch 2 teszt – Vízálló okosóra állandóan aktív kijelzővel

9

Egy igazán különleges okosórát teszteltünk, ami nem csak könnyű és sportos, de még vízálló is, és csak nagyon ritkán kell tölteni. Nézzük mit tud az SMA Watch 2!

Doboz, tartozékok

Az SMA Watch 2 egy egyszerű, lapos, fekete dobozban érkezik, amelyben csak a legszükségesebb dolgokat találjuk. Benne van maga az óra, külön a hozzátartozó szíjak, egy mágnesen töltőkábel, valamint egy használati útmutató.

Külső

Az SMA Watch 2 egyik nagy előnye, hogy egy viszonylag kisméretű, vékony házat kapott, azaz jóval kompaktabb, mint egy átlagos okosóra, és nagyon könnyű is, alig 40 grammot nyom az egész. A kinézet nekem nagyon bejön, meglehetősen letisztult és sportos a dizájn, utóbbi nem is véletlen, hiszen komoly hangsúlyt kaptak a fitnesz funkciók.

Az előlapot egy lekerekített, 2.5D-s üveg védi. Az anyaghasználat mellett az összeszerelés is kiváló, kétség sem fér hozzá, hogy ez egy minőségi termék. Az pedig további plusz pont, hogy az óra jól bírja a vizet, és a szíja levehető.

Frissítés: Az SMA Watch 2 okosóra hivatalosan csak mérsékelten vízálló a 3ATM tanúsítvány szerint. Én többször úsztam vele, 1-2 méter mélységig is levittem, és simán kibírta az óra, de csak saját felelősségre merítsük víz alá!

További előny, hogy napsütésben hibátlanul látszik a kijelző, ebben nincs ellenfele az SMA Watch 2-nek.

Az előlap nagy részét a kijelző foglalja el – erről majd a következő pontban írok részletesebben is -, oldalt pedig a gombokat találjuk, ezekkel vezérelhető a kütyü. A bal oldalra került a bekapcsoló gomb, ami vissza gomb is egyben, a jobb oldalon pedig három is van: fel, menü (Ok) és le. A kijelző nem érintős, de ezzel a 4 gombbal mindent egy pillanat alatt el lehet érni, egyáltalán nem hiányzik a tapicskolás.

A hátlap közepére a pulzusmérő került, fölötte a mágneses töltő csatlakozója látható, és más lényeges dolog nem is igazán van az órán. Amit még érdemes megemlíteni, hogy a kütyü viselése teljes mértékben kényelmes, könnyű elfelejtkezni róla, hogy a kezünkön van, még alvásnál sem zavaró.

Kijelző

Ami ezt az órát leginkább különlegessé teszi, az a kijelzője. Egy 1.3 colos e-LCD megjelenítőt kapott, ami tulajdonképpen egy színes e-Ink (e-papír) kijelző. Ennek a nagy előnye, hogy még folyamatos működés mellett is alig fogyaszt valamit, így válik lehetségessé a több hetes üzemidő. És a folyamatos működést most szó szerint kell érteni: az SMA Watch 2 a nap 24 órájában mutatja az időt (és más adatokat), mint egy normál óra.

A kijelzőnek van egy másik nagy pozitívuma is, mégpedig hogy napfényben tökéletesen olvasható, sőt, minél világosabb van, annál jobban látszik, azaz pont ellentétesen működik, mint a hagyományos megjelenítők. Ebből következik a hátránya is, ugyanis gyengébb fénynél alapesetben kevésbé látható a kijelző, de ilyenkor be tudjuk kapcsolni a háttérvilágítást a bal oldali gombbal, ami utána magától elalszik.

A kijelző láthatósága egyébként nagyban függ attól is, hogy milyen szögben nézzük. Szerencsére úgy látszik a legjobban, ahogy alapból is ránézünk egy órára, tehát ez nem jelent problémát.

Beüzemelés

Az SMA Watch 2 használatához az SMA Care nevű alkalmazást kell letölteni, ami elérhető Androidra és iOS-re is. Első alkalommal kell egy fiókot csinálni, amihez email címet kér az app, ezután már minden további nélkül működni fog.

A csatlakozás rendkívül egyszerű, a “Device” menüpontban menjünk az “Add new device” lehetőségre, majd válasszuk ki az óra típusát, ami ez esetben “SMA-Q2” lesz (a Bluetooth természetesen legyen bekapcsolva a mobilon).

Ha az app megtalálta az eszközt, akkor bökjünk rá a csatlakozáshoz (harmadik kép). Ezután még az órán is engedélyezni kell a kapcsolatot a középső gomb megnyomásával, és már kész is vagyunk. Ezután már automatikus lesz a csatlakozás, tehát ha meg is szakadna a kapcsolat a nagyobb távolság miatt a telefonnal, akkor utána magától kapcsolódik, amikor megint hatótávon belül kerülünk.

Használat, funkciók

Kezelés

Alapesetben folyamatosan látjuk a beállított óraképet, és a bal gombbal tudjuk felvillantani a háttérfényt, ha esetleg a sötét miatt nem látszik eléggé a kijelző. Ilyenkor a készülékre telepített óraképek között is tudunk váltani a Fel és a Le gombokkal, a középsővel pedig beléphetünk a menübe.

Az menürendszere rendkívül egyszerű, csak a legszükségesebb dolgok vannak rajta: Aktivitás, Pulzusmérés, Üzenetek (értesítések), Beállítások, valamint Eszközök. Ezek között szintén a fel-le gombokkal tudunk lépkedni, a középsővel lehet okézni, a bal oldalival pedig visszalépni.

A menü nyelve egyébként angol, de nagyon egyszerű a használata, és van hozzá magyar nyelvű leírás is.

Óraképek

Az órán egyszerre három órakép lehet, de az alkalmazáson keresztül nagyon sokféle kinézetet tudunk telepíteni. Jelenleg nagyjából 50 különféle óralap közül lehet válogatni. A “Change watchface” menüpontban találjuk ezeket.

A kínálat elég vegyes, nekem nem mind jött be, de azért találtam köztük pár jót, amikkel teljesen meg voltam elégedve.

Értesítések

Az óra egyik nagyon hasznos funkciója, hogy jelez a hívásoknál, SMS-eknél, és kiírja az összes értesítést, ami a mobilon megjelenik.

Az értesítéseknél természetesen látható az adott alkalmazás neve (pl. Messenger, Gmail), alatta pedig a szöveget tudjuk elolvasni. E-maileknél a feladó és a tárgy szokott megjelenni, üzeneteknél pedig a küldő fél neve és maga az üzenet is. Egyszerre egyébként az utolsó 9 értesítést tárolja az óra, amik között a gombokkal tudunk lépkedni.

Fitnesz

Nagy hangsúlyt kaptak az órán a fitnesz funkciók. Folyamatosan számolja például a megtett lépéseket, a becsült távolságot, valamint az elégetett kalóriákat. Ezeket az adatokat az alkalmazás is eltárolja, és napra, hétre, hónapra lebontva vissza tudjuk nézni őket. Sőt, van egy napi ranglista is, amelyre a legtöbb lépést megtett SMA óra tulajdonosok kerülnek fel.

A pulzusmérő is nagyon korrekt lett. Az óráról akármikor indíthatunk mérést, ami folyamatosan mér addig, amíg le nem állítjuk. Emellett be tudunk állítani automatikus mérést 15, 30, 60 vagy 120 percenként (egész napra vagy bizonyos napszakra is). Természetesen a pulzusmérések eredményét is eltárolja az alkalmazás, és ezekről mindenféle statisztikát vissza tudunk nézni.

Egyébként az SMA Watch 2 pulzusmérője meglepően pontos, többféleképpen is teszteltem, és nagyon megbízhatóan működött, ellentétben néhány filléres okosórával.

Most pedig nézzük az alvásfigyelést, ami szintén pozitív meglepetés volt. A Mi Band-hoz hasonlóan itt is automatikusan működik a funkció, és reggel vissza tudjuk nézni az elalvás időpontját, az alvási ciklusokat, és az is kiderül, ha éjszaka felébredtünk.

Az alvásadatokat is tárolja az app, és mindenféle statisztikákat lekérhetünk ezzel kapcsolatban is.

Egyéb funkciók

A fontosabb dolgokat már leírtam, de akad még pár apróság. Van az órán stopper, időzítő, és külön “futás mód” is folyamatos idő, pulzus és távolságméréssel.

Kapunk még BT kamera funkciót is, ezt elindítva az órával is elsüthetjük a mobil kameráját.

Az ébresztő sem maradt ki. Ez az alkalmazáson keresztül állítható be, és az óra csak rezgéssel ébreszt. Okos ébresztés sajnos nincs, de ezt a Mi Band-ból is kivették, nem tudni miért.

Anti lost vagyis “lopásgátló”: jelez az óra, ha távol kerültél a mobilodtól, így nem fogod sehol otthagyni a telefonod, és azt is hamarabb észreveszed, ha valaki el akarja lopni.

Beállítások

A legtöbb beállítást az alkalmazáson keresztül érjük el. Állítható a mozgásemlékeztető, az ébresztő, a pulzusmérő, a háttérvilágítás ideje, az óraképek, illetve hogy mikor jelezzen az óra (hívás, SMS, alkalmazások), és milyen értesítések jelenjenek meg.

Ezeken kívül innen tudjuk még az óra szoftverét is frissíteni. Úgy tűnik, hogy most még van folyamatosan támogatás, jött is rá frissítés, mialatt használtam.

Üzemidő

A legtöbb okosórát naponta kell tölteni, a jobbak esetleg bírják 2-3 napig, az SMA Watch 2 azonban ennél nagyságrendekkel jobb üzemidőre képes. A gyári adatok szerint 40 nap készenléti időre és 20 nap folyamatos használatra számíthatunk.

Eleinte úgy voltam vele, hogy ha ennek a fele igaz, már az is nagyon jó, de kis meglepetésemre nagyjából hozta a gyártó által ígért üzemidőt az óra. Eddig kétszer töltöttem, és mindkétszer 2-3 hét közötti időt bírt úgy, hogy közben folyamatosan ment a kijelző 0-24-ben!

A töltő egyébként mágnesesen csatlakozik az órára, és erősen odatapad, nem kell attól félni, hogy magától leesik töltés közben.

Összegzés, ár

A SMA Watch 2 a legtöbb okosórához képest némileg elmarad tudásban, nem lehet rajta például telefonálni vagy internetezni, mégis sokkal szívesebben használtam, mint bármelyik típust, ami eddig nálam járt. Az értesítések jelzése és az aktivitásmérés is remekül működik, és ezek mellet olyat tud az óra, ami szinte teljesen egyedülállóvá teszi: folyamatosan működő kijelző mellett kibírja több hétig egy töltéssel. A mérsékelt vízállóság, a cserélhető szíj és a kellemes dizájn pedig már csak hab a tortán.

Az SMA okosórája már Magyarországon is kapható, jelenleg 39.990 Ft-ot kérnek érte ingyenes szállítással és 1 év teljes körű garanciával. (Frissítés: olcsóbb lett az óra, és ajándék extra szíj jár hozzá!)

Feketében, pirosban és kékben is elérhető az óra. Az első kettő szerintem nagyon jól néz ki, a harmadik elég babakék lett, így ezt inkább nőknek ajánlanám.

A teszthez az okosórát a DroidVilág webáruház biztosította, köszönjük!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid