Smartic Q7 okosóra teszt – Magyar menü és telefon funkciók elérhető áron

0

Nem olyan régen bukkant fel az új Smartic Q7 okosóra, ami vízálló kivitelt, kihangosítás funkciót, Android és iOS kompatibilis rendszert, valamint magyar nyelvű menüt ígér elérhető áron, nőknek és férfiaknak is alkalmas színválasztékban. Tettünk egy próbát vele, az alábbi rövid tesztben leírjuk a tapasztalatainkat.

Doboz, külső

Az okosóra egy viszonylag egyszerű, hosszúkás dobozban érkezik, amelyen magyarul olvashatók a főbb funkciók két oldalt, a hátoldalán pedig a specifikációk.

A doboz belsejét kicsúsztatva egyből az óra tárul elénk, míg alatta a tartozékokat találjuk: szíj, töltőkábel és ajándék kijelzővédő fólia. A magyar használati útmutatót digitálisan lehet letölteni a csomagoláson található link vagy QR kód segítségével.

Maga az óra egy teljesen kör alakú, sportos dizájnt kapott. A kijelzőt lekerekített, 2,5D-s üveg borítja, körbe a ház fémből készült, a hátlap nagy része pedig kevlár mintás műanyag.

Az egyetlen gombot a jobb oldalon találjuk, ez minőségre rendben van, jó a nyomáspontja és nem lötyög egyáltalán. Mellé került a mikrofon, aminek telefonhívások esetén vehetjük hasznát, míg a másol oldalt egy dupla nyílás mögött a hangszóró helyezkedik el.

A hátoldalra került az optikai pulzusmérő, valamint a töltő kétpines csatlakozója. A Smartic Q7 háza egyébként IP67-es minősítést kapott, vagyis por- és vízálló bizonyos mértékig. Vízi sportolás már nem ajánlott az órával, de kisebb mennyiségben nem árt neki a víz.

Maga az óra közepes méretű, 45 mm az átmérője, a vastagsága pedig 13,5 mm, de a lekerekítések miatt vékonyabbnak látszik. A gyári szíj egy egyszerű szilikon megoldás, puha és kényelmes, ráadásul bármikor cserélhető, teljesen szabványos a csatlakozás.

Kijelző és menü

A Smartic Q7 okosóra egy teljesen kör alakú, 1,28 colos, 240×240 pixeles IPS megjelenítővel bír, ami természetesen érintéssel vezérelhető. A színek szépek, élénkek, a betekintési szögek hibátlanok, és a fekete is kellően sötét, jól néznek ki az óralapok rajta. A fényerő 5 fokozatban állítható, maximumon már azért napsütésben is látható, automata mód viszont nincs fényérzékelő híján.

Óralapokból 7-féle közül lehet választani, újak telepítésére nincs lehetőség, de egyébként egész jól néznek ki a gyáriak, vannak sportosabb és elegánsabb változatok is. A karunk felemelésével pedig természetesen a kijelző is felvillan, nem kell mindig a gombot nyomogatni, de ez ki is kapcsolható, ha valakinek nem tetszik.

Első bekapcsolás után, valamint később a Beállítások között is ki tudjuk választani a magyar (Hungarian) nyelvet. A fordítás nem tökéletes, maradt benne néhány angol szöveg (pl. a sport módok és pár beállítás), de alapvetően valóban magyar a menü, így külföldi nyelvtudás nélkül is el lehet rajta igazodni, és igazából ez a lényeg. Ha pedig esetleg nem értesz valamint, akkor az le lesz írva a magyar használati útmutatóban.

A menürendszer egyébként a szokásos, van egy kezdőképernyő, ami a beállított óratípust mutatja, ezek között hosszú érintéssel lehet váltani, ehhez képest felfelé van egy egyszerű gyorsmenü, lefelé az értesítések, jobbra a funkciók listája, balra pedig a sport módok. Az érintéseket megfelelően veszi az óra, és akadozást sem tapasztatam a rendszerben.

Beüzemelés, funkciók

A Smartic Q7 okosóra kompatibilis Android rendszerű készülékekkel és iPhone-okkal is, minden esetben a Fundo Pro nevű appot kell hozzá letölteni. Ez elérhető az alkalmazásboltokban (Play Áruház ás App Store), illetve a forgalmazó weboldalán is megtalálható.

A csatlakozás pár percet vesz igénybe, érdemes követni a használati útmutatót, de nincs benne semmi nehézség. Az app telepítése és elindítása után meg kell adni a kért engedélyeket, majd bekapcsolni a Bluetooth-t a telefonon és az órán is, illetve a telefonon még a helymeghatározásra is szükség lesz. Ezután az appon keresztül tudunk csatlakozni az okosórához. Ha a hívások kihangosítását is szeretnénk, akkor a telefon Bluetooth menüjében külön is kell csatlakozni. Akkor teljes a kapcsolat, ha a fentről lehúzható gyorsmenü tetején a kék és a zöld ikon is világít (lásd a fenti fotón). Előbbi a hangot jelenti (pl. hívások), utóbbi pedig az értesítésekre és egyéb funkcióra vonatkozik.

Maga a telefonos app egyébként az órával ellentétben angol nyelvű, de az útmutató segítségével el lehet rajta igazodni nyelvtudás nélkül is.

Még valami: mindenképpen kapcsold ki a telefonod beállításainál a Fundo appra vonatkozó energiatakarékossági/akkukímélő opciót, mert ez gátolhatja a háttérben való futást, és megszakadhat a kapcsolat az órával.

A főbb funkciókat csak röviden fogom felsorolni, nagyjából ezekre használható az óra az idő és a dátum leolvasásán kívül:

 • Tárcsázó: Telefonszámok felhívása az óráról, de ez csak akkor működik, ha csatlakoztatva van egy okostelefon. A hangminőség megfelelő. Természetesen fogadni is lehet az óráról a telefonra bejövő hívásokat (ilyenkor nálunk valamiért csak a telefonszámot írta ki az óra, a nevet nem).
 • Hívásnaplók: A csatlakoztatott okostelefon hívásnaplójának megtekintése.
 • Telefonkönyv: A csatlakoztatott okostelefon telefonkönyvének megtekintése.
 • Értesítések: A mobilról érkező értesítések megtekintése (maximum 10 értesítés jelenik meg, megtekintés után eltűnnek). Ezek csak jelzési célokat szolgálnak, általában az üzenetek eleje vagy az emailek tárgya és feladója látszik. Válaszolni nem lehet az óráról, ehhez már elő kell venni a mobilt.
 • Sport módok: Edzésmód indítása (séta, futás, túra, kerékpár, stb.). Az óra méri az edzés idejét, a pulzust, és megbecsüli az elégetett kalóriákat, a lépésgyakoriságot (SPM), a megtett távolságot, valamint a sebességet. A mérés nem GPS-alapú, a távolság és a sebesség kijelzése pontatlan lehet, csak becsült értéket mutat az óra. A sport módokról lesz még szó röviden lentebb.
 • Lépésszámláló: Megtett lépések, elégetett kalóriák mutatása az adott napon.
 • Alvásfigyelő: megbecsüli a mély alvás és az éber alvás idejét este 21:00 és reggel 9:00 között, nagyon alap szintű  funkció, nem sok mindent lehet leszűrni belőle.
 • Pulzusmérés: Egyszerű, egyéni mérések indítására van lehetőség. Nem orvosi pontosság, de megközelítőleg jól mér.
 • Vérnyomás, véroxigénszint, EKG: Ezek ellenőrzésére nem volt módom, de szinte biztos, hogy nem pontosak, nem érdemes semmiféle következtetést levonni az eredményekből.
 • Fényképezőgép: “BT kamera” funkció, a csatlakoztatott mobil kameráját lehet elsütni távolról, de nem a gyári kamera app használatával, hanem csak egy egyszerű kamerás felületen keresztül.
 • BT zene: A csatlakoztatott mobil zenelejátszójának vezérlése az óráról. Opciók: léptetés előre-hátra, hangerő állítás, indítás/megállítás. Működik a YouTube-bal és más videós appokkal is.
 • Telefon keresése: Telefon megcsörgetése az óráról (csak hatótávon belül működik, és csak akkor, ha párosítva van az óra és a mobil).
 • Mozgásemlékeztető: megadott idejű tétlenség (pl. ülő munka) után emlékeztet az óra, hogy ideje mozogni kicsit.
 • Ébresztő: Ébresztések hozzáadása, beállítása, ki- és bekapcsolása.
 • Stopperóra: Egyszerű stopper funkció.
 • Számológép: Egyszerű számológép funkció.
 • Naptár: Egyszerű naptár funkció.
 • Beállítások: Itt érhetők el az okosóra főbb beállításai (pl. óra, hangok, nyelv, kijelző, gyári visszaállítás, stb.).

Sport módok:

 • Walking (séta)
 • Running (futás)
 • Hiking (túra)
 • Biking (kerékpározás)
 • Basketball (kosárlabda)
 • Badminton (tollaslabda)
 • Pingpong (asztalitenisz)
 • Football (labdarúgás)

Ne számítson senki profi sportórára, ezek elég alap funkciók, indítás után az óra méri az időt, a lépéseket, a pulzust és még pár adatot, amiket utána lehet szinkronizálni a telefonnal, de nem ez a fő erőssége a Smartic Q7-nek, hanem inkább az, hogy hívásokat is tud fogadni, illetve az egyéb alap okosórás funkciók.

Üzemidő, összegzés, ár

A Smartic órája egy 300 mAh-s akkumulátorral bír, amivel nálam 3 napig ment el egy töltéssel normál használat mellett. Ez teljesen átlagos eredmény, nem lehet összehasonlítani a telefonálásra nem alkalmas fitneszkarkötők 1-2 hetes működésével, és azokkal a nagyobb tudású okosórákkal sem, amik 1-2 napon belül lemerülnek (Apple Watch, Wear OS órák, stb.). A Smartic Q7 egy átmenetet jelent ezek között.

A töltés egy kör alakú mágneses csatlakozóval történik, ami kísértetiesen hasonlít az Apple MagSafe megoldására, viszont itt azért gyengébb a mágnes. Úgy érdemes használni, hogy a “bölcsőt” lerakod az asztalra, és ráteszed az órát, elrontani nem igazán lehet, hiszen a mágnes miatt bepattan a helyére.

A Smartic Q7 egy minőségi kivitelű, sportos megjelenésű okosóra, ami nőknek és férfiaknak is ajánlható a színválasztáka (arany, ezüst, fekete) miatt. Előnye a vízállóság, de a hangszóró és a mikrofonnyílás miatt nem kapta meg az IP68-as minősítést, csak az IP67-et, viszont ez is több, mint a semmi. A magyar menü szintén jó dolog, még ha nem is teljes és tökéletes a fordítás, hiszen így azok is eligazodnak rajta, akik nem tudnak angolul.

A sport funkciók és az alvásfigyelés nem az óra erőssége, viszont lehet vele hívásokat fogadni és indítani kihangosítva, kijelzi az értesítéseket, és van pár egyéb hasznos funkciója.

A Smartic Q7 okosóra jelenleg 34.990 Ft-ba kerül bevezető akcióban a magyar forgalmazó weboldalán. Ingyenes és villámgyors szállítással küldik, 1 év teljes körű hazai garancia van rá, és 30 napig visszavásárolják az órát, ha esetleg nem lennél elégedett.

A teszthez a készüléket a Doirdvilág webáruház biztosította.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid