Sony SmartBand teszt – még van mit tanulnia

1

Az okos kiegészítők az utóbbi pár évben valósággal elleptek minket. Szinte minden gyártó előrukkolt a saját eszközével, legyen az karkötő, óra, vagy épp egy pulzusmérő. Emlékszem, a karperecekre még a Jawbone UP termék bejelentésekor figyeltem fel. Akkor még mások nem igen gyártottak ilyet, de már akkor sem tetszett, hogy nem lehet rendesen rögzíteni a csuklón, valamint minden egyes adatátvitelhez a mobiltelefon jack csatlakozójába kellett dugdosni. Mivel utóbbi két probléma nincs jelen a Sony termékében és ezek mellett – szerintem – jól is néz ki, úgy döntöttem, ideje kipróbálni.

Sony-SmartBand-SWR10-side1

Erős műanyag fedelű csomagolás alatt a következőket találjuk: kettő darab különböző méretű karpánt, rögzítő, USB kábel, maga a core eszköz és egy kevés leírás. A SmartBand stabilan rögzül a csuklóhoz, az embernek nincs az az érzése, hogy rövid időn belül el fogja hagyni, ráadásul vízálló is, így zuhanyzás közben sem kell megválni tőle. A pánt valami szilikonos anyag, minőségre teljesen rendben van. Egy negatívumot tudok kiemelni, hogy nagyon gyűjti a szöszöket, ami fekete felületen nem túl bizalomgerjesztően néz ki. Ez persze könnyen megoldható, ha kézmosáskor a csap alá tartjuk. Akkuja 5 napig bírja, és hálózatról 30 perc alatt éri el a maximális töltöttségi szintet. Visszajelzésre csupán egyetlen gomb és a hozzá tartozó 3 led szolgál.

A Sony SmartBand Bluetooth 4.0-n keresztül kommunikál a telefonnal, így Andorid 4.3 vagy annál újabb rendszer szükséges hozzá. A Play Store-ból két programot kell letölteni, hogy kiaknázzuk a benne rejlő lehetőségeket:

1. Smartband

Ez egy önállóan is működő program, néhány alap funkcióval. Tartalmaz intelligens ébresztést (megadhatunk egy idő-intervallumot, amin belül akkor rezeg a csuklónkon, amikor épp a legéberebbek vagyunk, így könnyebben kelünk fel). Beállíthatjuk, hogy mikor jelezzen a karkötő: híváskor, sms, e-mail és egyéb érkezésekor. Én egy idő után már csak az első kettő esetében hagytam bekapcsolva, ugyanis idegesített, hogy szinte fél percenként megrezzent a kezemen valami értesítés miatt.

smart_1

A Smartband kétféle módban képes adatokat rögzíteni. Nappali módban az egész napi tevékenységünket logolja (és ezt továbbítja a Lifelog-nak), éjjel pedig a mély és felszínes alvás szakaszait figyeli azon elv alapján, hogy előbbiben mozdulatlanok vagyunk, míg utóbbiban mocorgunk. A módozatok közötti váltáshoz hosszan kell nyomni az eszköz oldalán található gombot. Létezik egy automata mód, de ez egyelőre nem működik megfelelően: néha elfelejt ki- vagy bekapcsolni.

smart_2

Nem tudom az összes funkciót felsorolni, mert sok mindent be lehet állítani, melyek apponként eltérőek, de egy dologra mindenképp kitérek. Lehet zenét vezérelni vele: egy koppintás megállítja, vagy épp elindítja a lejátszást, míg kettő esetén a következő számra ugrik. Ez egy nagyon jó feature, csak sajnos van egy kis csavar benne. Mivel nem tart fent állandó kapcsolatot a telefonnal a pánt, ezért először meg kell nyomnunk az oldalán a gombot ahhoz, hogy összeköttetésbe kerüljenek (ezt a 3 led villogással jelzi), enélkül ugyanis szteppelhetünk az ujjunkkal a karperecen, de semmi sem fog történni.

2. Lifelog

A Sony saját fejlesztésű figyelő programja. A karpánt nélkül is működik, de vele pontosabb. Logolja a mozgásunkat (a helymeghatározás, gyorsulásmérő, két pont között megtett távolság időtartama és egyéb dolgok segítségével tesz különbséget, hogy sétálunk, futunk, biciklizünk, vagy tömegközlekedünk), valamint a telefonon végzett tevékenységünket (böngészés, zenehallgatás, fényképezés, stb.). Ezeknek azonban súlyos ára van, mivel gyakorlatilag felezi az akkuidőt, ha a naplózás aktív, kikapcsolva pedig az elégetett kalóriákon kívül semmit sem mutat.

smart_3

Mindent részleteiben is megtekinthetünk, ami csak elsőre érdekes, azután a kutyát nem fogja érdekelni, mikor mennyi ideig hallgattunk zenét, vagy épp hányat léptünk aznap. Az egyetlen érdekes dolog az lehet, hogy hogyan aludtunk: legalább tudjuk mire fogni, miért is vagyunk néha az átlagosnál is kómásabbak a munkahelyünkön.

smart_4

A program még tele van hiányosságokkal. A mai világban mindenki mindent megoszt, amit csak tud. Én ennek nem vagyok a híve, mert egy bizonyos szinten túl már egyáltalán nem érdekel a másik ember, számomra nem fontos információ, ki unatkozik éppen, vagy mit mikor mekkorát evett és még sorolhatnám. Ebből a szempontból a Sony velem van, mert az app nem képes arra, hogy megossza a közösségi oldalakon az általa rögzített adatokat. Sajnos vannak idegesítő hibák is, például random időközönként eldobja a kapcsolatot, ekkor csak NFC segítségével hajlandó újra kommunikálni a karpánttal. Néha hiába frissít a program, még este is azt mutatja, hogy reggel nyolc órakor mit csináltunk éppen. Szerencsére ezek ritkán fordulnak elő.

Összességében azt kell, hogy mondjam, ez egy hasznos kiegészítő, tele még kiaknázatlan funkciókkal. Számomra azért pár dologban mindenképp jó szolgálatot tesz. Sokszor a táskámban van a mobilom, és nem hallom, ha csörög, ezért mindenképp jó, hogy van ami figyelmeztet, mikor hívnak. Hangtalanul, csak rezgéssel ébresztő funkciója kiváló megoldás, ha nem egyedül alszunk és nem akarjuk felébreszteni a mellettünk pihenőt. Azt, hogy ezek a funkciók megérik-e a körülbelül 22 ezer forintos árat, mindenki döntse el maga.

icecave

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

3D grafikus és alkalmi blogger. Jelenlegi készülék: Sony Xperia Z1 Compact.

NapiDroid