Tabletekbe szánják a MediaTek Kompanio 1300T chipsetet

0

A MediaTek vadonatúj lapkakészlettel rukkolt elő, ami a Kompanio 1300T nevet kapta. A lapka ARM meghajtású laptopok és tabletek belsejében fog dolgozni, hardveresen pedig eléggé hasonló a korábban már megjelent Dimensity 1200 chipsethez, illetve jelent némi frissítést a tavaly novemberben bejelentett Kompanio 1200-hoz.

A vadonatúj lapkakészlet a TSMC 6 nm-es gyártási eljárásával készül, és egy nyolc magos processzort foglal magában. A CPU Cortex-A78 és Cortex-A55 magokat dolgoztat, míg a grafikus gyorsítás feladatát egy kilencmagos Mali-G77 MC9 végzi. Az eredeti Dimensity 1200 egy középkategóriás G57 MC5 modult kapott. A MediaTek 1300T természetesen saját beépített  5G modemmel rendelkezik, amely támogatja a 6 GHz alatti frekvenciákat, illetve két hálózati kártyát is simán kezel. A chip boldogul 2 db egyidejűleg csatlakoztatott 1080p felbontású megjelenítővel, ám ha csak egyetlen kijelzőt működtetünk a segítségével, akkor az akár lehet 1440p felbontású és 120 Hz-es is egyszerre.

A MediaTek Kompanio 1300T részét képezi egy APU, ami olyan mesterséges intelligencia funkciókat biztosít, mint az AI-PQ, ami képek minőségét tudja növelni, illetve a hangparancsok is támogatottak. A chipset kezeli az akár 108 megapixeles kamerákat, és képes feldolgozni az akár 4K felbontásban készített videókat akkor is, ha másodpercenként 60 képkockával rögzítjük őket. 4K felbontás esetében a szakaszos HDR is a választható opciók között van. A játékok esetében alacsony késleltetéssel kecsegtető 5G kapcsolatok mellett a Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.2 szabványok is támogatottak. 

Az első MediaTek Kompanio 1300T chipekkel szerelt tabletek valamikor július és szeptember között jelenhetnek meg, szóval bármelyik pillanatban leleplezhetnek egyet ezek közül a készülékek közül. Nem teljesen hivatalos információ, de megbízható szivárogtatók szerint a közeljövőben debütáló Honor V7 Pro táblagép már MediaTek Kompanio 1300T lapkával lesz felszerelve, a masina valamikor augusztus közepén debütálhat.

Az új lapkakészlet bejelentése mellett a tajvani gyártó egy kis dicsekedésre is szakított időt, ugyanis a Counterpoint Research adatai alapján továbbra is ők a legnagyobb chipsetgyártó a világon. A piaci részesedésük immáron 37 százalékos, ugyanakkor a kihívók, az Apple, a Qualcomm és az Unisoc is képesek voltak gyarapodni a tavalyi évhez képest, főleg a Huawei tulajdonában lévő HiSilicon és csekélyebb mértékben a Samsung kárára.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid