Az Oppo már a 6G-t kutatja, erre lehet majd jó a hálózatok következő generációja

0

Habár a bolygón bőven vannak olyan régiók, ahol még nem sikerült az 5G technológiáknak teret nyernie, már most is akadnak néhányan, akik a kicsit távolabbi jövőt firtatják. A messzebbre tekintő cégek egyike az Oppo, amely nemrégiben publikálta a 6G technológiákkal kapcsolatos fehér könyvét. A dokumentumban a kínai gyártó elképzelései szerepelnek azzal kapcsolatban, hogy a következő generációs telekommunikációs hálózatok miként hatnak majd a mindennapjainkra.

Az Oppo által publikált dokumentum szerint a 6G architektúrák gyökeresen átformálják majd az emberek és a mesterséges intelligencia kapcsolatát, amelynek az eredménye egy valóban közhasznú, mindenki által elérhető technológia lesz. A publikáció igyekszik konkrét példákon keresztül levezetni, hogy ez egészen pontosan mit fog jelenteni a nem is annyira távoli jövőben.

Említik például az önvezető járműveket, amelyek a legoptimálisabb kommunikáció mellett, a 6G-nek köszönhetően kiválaszthatják a legmegfelelőbb közlekedési algoritmust a fizikai környezetben jelenlévő változók (gondoljunk itt az időjárásra vagy a gyalogosokra) helyzete alapján. A járművek arra is képesek lesznek, hogy egymást tanítsák, ezáltal biztosítva a legkényelmesebb és legbiztonságosabb közlekedést az utasok számára. Ráadásul ez nem évtizedek múlva lesz esedékes.

Az Oppo vezető 5G tudósa, Henry Tang azt állítja, hogy a szabvány kidolgozása már 2025-ben elkezdődik, a nyilvános bevezetés pedig nagyjából 2035 körül lesz esedékes. Az előrejelzések szerint az MI egységek mennyisége jócskán meghaladja majd az emberek számát a bolygón, amelynek köszönhetően azok könnyebben tudnak majd egymással kommunikálni és összedolgozni. Az eredmény pedig egy olyan környezet lesz, amely nem csupán az emberek, de az intelligencia minden formájának igényeit kiszolgálja – áll a kiáltványban.

Az Oppo által publikált fehér könyv bizonyos szempontból nem más, mint egy “ideális világ” leírása, amelyben tevékenyen jelen van a 6G technológia. Szó sincs azonban álmodozásról, mert az Oppo már létrehozott egy előkutatási csoportot, ami a 6G szolgáltatási és technológiai követelményeit, a kulcsfontosságú technológiákat, és a telekommunikációs szabvány rendszerfunkcióit egyaránt vizsgálja.

A 6G bevezetése és terjesztése nem csekély munka lesz, mivel a világ számos pontján még a 3G szabvány az egyeduralkodó. Az egyik legnagyobb telekommunikációs piac például az indiai, amelynek 300 millió felhasználója még az LTE szintjére sem jutott el, és akkor még hol vagyunk az 5G-től, nem igaz? Mindenesetre azért jó tudni, hogy bizonyos cégek már most a jövőre gondolnak, és igyekeznek alaposan megtervezni azt.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid