Teszt: OUKITEL BP2000+B2000 otthoni áramellátó rendszer napelemmel

0

Járt már nálunk jó pár akkumulátor állomás, köztük néhány komolyabb modell is nagy kapacitással és teljesítménnyel, most viszont egy ezeknél is durvább rendszer a tesztalanyunk. Az OUKITEL BP2000 már önmagában sem kicsi, de bővítő akkumulátorokkal többszörözhető a kapacitása, a nagy teljesítményű napelemmel pedig gyakorlatilag ingyen tudjuk tölteni. Ha egy kisebb háztartás vagy nyaraló áramellátását szeretnéd megoldani, akkor papíron ez egy megfelelő termék lehet, de hogy pontosan mire jó, mik az előnyei és a hátrányai, illetve hogy kinek érheti meg, az remélhetőleg a tesztünkből kiderül.

Alapvető paraméterek

OUKITEL BP2000 akkumulátor állomás:

 • 2200 W-os teljesítmény (ezt folyamatosan le tudja adni, nem csak rövid ideig)
 • 4000 W-os csúcsteljesítmény
 • 2048 Wh kapacitás
 • Tartós és biztonságos LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor
 • 3500+ töltési ciklus után is megmarad a kapacitás 80%-a
 • 14 kimeneti port (5xAC, 2xDC, RV, szivargyújtó, 2xUSB-C, 3xUSB-A)
 • Tölthető napelemről, autóról vagy konnektorról is az aksi
 • 1800 W-os gyorstöltés (akár 2 órán belül feltölt)

OUKITEL B2000 bővítő akkumulátor:

 • 2048 Wh kapacitás
 • Tartós és biztonságos LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor
 • 3500+ töltési ciklus után is megmarad a kapacitás 80%-a
 • 4 kimeneti port (USB-C, USB-A, DC és szivargyújtó) + csatlakozó a BP2000-hez és a további bővítő akkukhoz
 • Önmagában is használható kütyük töltésére

OUKITEL PV400 napelem

 • 400 W-os teljesítmény
 • Monokristályos panel
 • 23%-os hatékonyság
 • Összehajtható kivitel
 • IP65-ös cseppállóság

Csomagolás, tartozékok

Az akkumulátor állomás, a bővítő akku és a napelem is külön csomagban érkezett, jól becsomagolva, dupla dobozban, belül habszivaccsal alaposan kibélelve. A napelemet egyébként másik futár hozta, tehát ha valaki egyben rendeli meg a pakkot, akkor sem biztos, hogy együtt érkezik minden.

A BP2000-es központi egységhez jár egy AC töltőkábel (az adapter az eszközbe van építve, így elég a kábel a töltéshez), egy autós töltő, egy napelemes töltőkábel, illetve egy használati útmutató, amiből sajnos még az angol nyelv is kimaradt valamiért, csak német és más leírások vannak benne (utólag kaptunk külön angol használatit, innen le tudod tölteni). Az eszköz tetején vagy egy kinyitható rekesz, ebben vannak a tartozékok, és itt lehet őket tárolni később is.

A B2000 bővítő aksihoz jár egy brutál vastag kábel, amivel a BP2000-hez tudjuk csatlakoztatni, egy XT60 végű autós töltőkábel, illetve egy XT60-MC4 napelemes töltőkábel, és ehhez is kapunk leírást.

A PV400 napelemhez pedig egy MC4 kábel és egy útmutató jár.

Külső, csatlakozók

Az OUKITEL BP2000 egy durván 48 x 30 x 32 cm-es eszköz, ami 22 kg-ot nyom, a B2000 pedig 48 x 30 x 24,5 cm-es, és 19 kg a tömege. A hosszúság és a szélesség tehát egyforma, egymásra téve egy egységes tornyot alkotnak, csak a magasságuk tér el.

Az anyaghasználat mindkét készülék esetében jó, minőségi műanyagból készültek, és jól is néznek ki. A portok nagy része gumi zárósapkával védett, de hivatalos IP tanúsítvány nincs, így vizes, párás helyen nem ajánlott használni őket, főként beltérre valók.

A BP2000 elején három szekcióra bontva találjuk a kimeneteket. Az első a DC rész, itt van egy szivargyújtó (12V/10A), egy RV csatlakozó (24V/10A), valamint két hagyományos 12V/3A-es port. Középen vannak az USB-k, felül két hagyományos 5V/2,4A-es USB-A, alattuk két QC3.0-s gyorstöltő USB-A port, még  lentebb pedig két darab 100W-os PD Type-C csatlakozó.

Az AC oldalon pedig négy darab EU szabványos, 200-240 V-os konnektor, ezek tartósan képesek 2200 W leadására (együtt és külön-külön is), és természetesen tiszta szinuszos inverter dolgozik mögöttük. Az eszközön van egyébként egy ötödik ilyen konnektor csatlakozó is, ez a bal oldalon található.

Elöl van még egy viszonylag nagy, színes kijelző, ami minden fontosabb adatot mutat, többek között a töltöttséget, a kimenő és bemenő teljesítményt, a lemerülésig/feltöltésig hátralévő becsült időt, illetve egyéb jelzéseket. Mellette van egy ki- és bekapcsoló gomb, ezt hosszan kell megnyomni, illetve az egyes szekciók is kaptak külön kapcsolót (DC, USB és AC), mindegyik LED-es, így látszik az állapotuk.

Jobb oldalt, egy felnyitható fedél mögött találhatók a töltő portok (AC és napelem/autós), illetve a gyors/lassú töltés kapcsolója, alattuk pedig egy másik, méretes csatlakozó a bővítő akkuhoz.

Itt annyi kényelmetlenség van, hogy amikor a bővítő akku vastag kábele be van dugva, akkor a zárósapka felfelé áll, és pont betakarja a töltő portok fedelén található kis kapaszkodót, amit így nehéz kinyitni. Ez egy apró tervezési hiba, át lehet hidalni, de kicsit zavaró.

Minkét oldalon van 2-2 hatalmas ventilátor nyílás a hűtésnek, illetve bal oldalon van a már említett extra AC konnektor csatlakozó, igazából elég praktikus, hogy nem egy irányba néz az összes.

Fent két fogantyút találunk, ezek masszívak, nagyban megkönnyítik a szállítást, hiszen nem egy könnyű eszközről van szó. Köztük pedig van egy műanyag fedéllel ellátott tároló rekesz, amibe pont beférnek a szükséges kábelek, ez egy elég jó megoldás.

Vezeték nélküli töltőt nem kapunk, és LED lámpa sincs, bár utóbbinak főként a kisebb, kirándulásokhoz ajánlott akkumulátor állomásoknál van értelme.

Az OUKITEL B2000 dizájn tekintetében sokban hasonlít a BP2000-re, de kevesebb dolog van rajta, hiszen ez “csak” egy bővítő akku. Azért használható önmagában is, van rajta elöl egy szivargyújtó (12V/10A), egy XT60 port (48V/15A), egy normál USB-A (5V/2,4A), valamint egy 100W-os PD Type-C gyorstöltő. A bővítő akku külön is tölthető napelemről vagy autós töltővel, hálózatról pedig a BP2000-hez csatlakoztatva.

A 400W-os PV400 napelem sem kicsi, kinyitva 233 x 105 cm-es, de négy felé lehet hajtani. A tömege 15 kg, és a fogantyúknak köszönhetően egész jól szállítható. Van rajta négy kitámasztó, amikkel a dőlésszöget is tudjuk állítani, illetve egy zipzáras zseb, amiben az MC4 csatlakozós kábel pihen. A napelem erős, vásznas külső borítást kapott, és cseppálló, így kibírja az enyhébb időjárás viszontagságait, de nagyobb esőben már nem ajánlják a használatot.

Funkciók, használat, tapasztalatok

A beüzemelés és a használat nagyon egyszerű, csak megnyomjuk hosszan a bekapcsoló gombot, és már be is kapcsolt az eszköz. Ezután a szükséges kimeneteket kell aktiválni rövid gombnyomással, mindegyiket a saját gombjával (DC, USB vagy AC), és már működni is fognak, vételezhetjük az áramot.

Egyszerre akár az összes kimenetet is lehet használni, így simán tudunk egy rakat eszközt tölteni és működtetni róla egy időben.

A kijelző mutatja a legfontosabb adatokat, látható itt a százalékos töltöttség, a kimenő és bejövő teljesítmény, illetve van sok egyéb jelzés, különféle ikonok. Hasznos extra, hogy egy hátralévő idő is látszik, töltésnél a teljes töltöttségig szükséges időt látjuk, merülésnél pedig azt, hogy a rádugott fogyasztók nagyjából meddig tudnak még működni az aksiról. Okostelefonos app sajnos nincs hozzá, és túlzottan sok beállításra sincs lehetőség, mindössze a gombokkal vezérelhető.

A leírás szerint a BP2000 akár 2200 W leadására is képes folyamatosan, ennek főként az AC csatlakozóknál lesz jelentősége. Ha ennél nagyobb teljesítményű eszközt csatlakoztatunk rá, akkor sem feltétlenül kapcsol le azonnal, 2200 W és 3000 W között még le tud adni rövidebb ideig, illetve a pillanatnyi teljesítmény akár egészen 4000 W-ig is elmehet. Egyébként az ezeknél nagyobb fogyasztók sem tesznek kárt az akkuban, egyszerűen csak nem fognak működni, mivel lekapcsolja a beépített védelem.

A gyakorlatban nálunk olyan 10%-kal lehetett a 2200 W fölé menni, tehát durván 2400 W-ig még nem igazán kapcsol le, efölött viszont már inkább csak rövid ideig tud leadni. Egyébként az AC gomb hosszabb megnyomásával bekapcsolható az úgynevezett “E-Multiply mód”, ezzel elmegy elvileg 3000 W-ig (a feszültség csökkentése mellett), de mi nem szórakoztunk vele, akinek nagyobb teljesítményre van szüksége, az inkább válasszon olyan modellt.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Az OUKITEL BP2000 szinte minden normál otthoni, háztartási eszközzel elboldogul, és a barkács gépek többsége sem jelent neki problémát. Elviszi a legtöbb mikrohullámú sütőt, vízforralót, kávéfőzőt, kenyérpirítót, hajszárítót, elektromos fűnyírót, fúrót, fűrészgépet, stb.

Amit csak tudtunk, végig próbáltuk a BP2000-rel, többféle 1000-2000 W-os konyhai eszközt is, egyikkel sem volt gond, egészen addig, amíg egyszerre csak egy ilyen nagy fogyasztót működtetünk róla. Mehet a sütés, főzés, melegítés.

A hűtők, a világítás, a TV-k, a számítógépek relatív keveset fogyasztanak (pár wattól pár száz wattig), így természetesen ezek sem jelentenek gondot, akár több minden is mehet egyszerre, illetve a klímák többségét is el tudja működtetni (hiába írják rá hogy mondjuk 2,5 vagy 3,5 kW-os, ez a maximális teljesítmény, jellemzően 1000 W alatt fogyasztanak).

A hősugárzók sem adják fel a leckét a legtöbb esetben, bőven találni olyan típusokat, amik 2000 W-osak vagy ennél kisebb teljesítményűek, a nagyobbaknál pedig ott a kisebb fokozat, általában tudnak 50%-on is működni. Mi egy Xiaomi Smartmi hősugárzóval tettük próbára, alacsonyabb és magasabb fokozaton (1000 W és 2000 W) is meg tudta hajtani az aksi.

Persze akadnak olyan eszközök, amik bőven 2000 W fölött fogyasztanak, de azért ezek már elég ritkák egy átlag háztartásban, és a legtöbb készüléknek lehet találni kisebb teljesítményű alternatíváját, ha esetleg a BP2000 nem vinné el. Jó példa erre a vízmelegítők, a bojlerek, az elektromos sütők és főzőlapok vagy a különféle fűtő berendezések.

A legkönnyebben akkor tudjuk túllépni a BP2000 korlátait, ha egyszerre két vagy több nagy fogyasztót (1000 W fölöttieket) működtetünk róla. Ilyenkor sem történik nagy gond, egyszerűen jelzi a hibát az aksi és lekapcsol, de nyilván erre érdemes odafigyelni. Ilyen esetben egyébként egyszerűen csak visszakapcsoljuk az AC gombbal a csatlakozókat, és használható tovább az aksi, néhány másodperc esik csak ki.

Szintén fontos felhasználási mód a különböző eszközök töltése, és természetesen ez sem jelent problémát. A barkácsgépek és más nagyobb aksis eszközök (porszívók, stb.) mellett természetesen a kütyüjeinket is el tudjuk látni árammal. A 100 W-os PD töltés mellett vannak normál és gyorstöltő USB-A portok, így egyszerre akár több laptop, telefon, tablet, fülhallgató és más műszaki cikk táplálása is mehet.

Itt még érdemes megjegyezni, hogy a két USB-C port egyszerre is tudja a 100-100 W-ot, illetve a QC3.0 portok is a 18-18 W-ot. Alternatívaként pedig ott vannak az AC konnektorok, így a készülékek saját töltőit is be tudjuk dugni. Szinte mindent megkapunk tehát, amire csak szükségünk lehet, az egyetlen hiányosság, hogy nincs vezeték nélküli töltő beépítve.

A 2200-4000 W-os teljesítménykorlátról már esett szó, a másik fontos szempont pedig a kapacitás, ami annyit takar, hogy az egyes eszközeinket milyen hosszú ideig tudja ellátni árammal a BP2000-es akkumulátor állomás. A fő egységbe 2048 Wh-nyi akkut szereltek, ami elméletben annyit jelent, hogy egy durván 2000 W-ot felvevő eszköz kb. 1 óra alatt meríti le, egy 1000 W-os 2 óra alatt, egy 200 W-os 10 óra alatt, egy 10 W-os pedig 200 óra alatt.

Itt fontos kiemelni az “elméletileg” szót, mivel vannak más fontos tényezők is. Számolni kell a konverziós veszteséggel, a készenléti fogyasztással, illetve azzal a ténnyel, hogy nem tudjuk 0%-ra lemeríteni az aksit, valamennyi töltés mindig marad benne a saját védelme és a tartóssága érdekében. Ezeket figyelembe véve nagyjából a tényleges kapacitásnak durván a 80-85%-át tudjuk felhasználni, vagyis körülbelül 1640-1740 Wh-t (bővítő akkukkal ez többszörözhető, de erről lesz még szó).

A gyakorlatban ez már elég sok mindenre elég, főleg ha kisebb fogyasztókat használunk. Egy normál, 3-4 éves asztali PC egy 27 colos monitorral együtt nálunk 50 W körül fogyaszt böngészéssel és irodai munkával, vagyis durván 32 óra folyamatos működésre elég az akkumulátor egyetlen töltéssel, ez 4 teljes munkanap, ha napi 8 órával számolunk. Persze ha több mindenre használjuk, esetleg egy egész háztartást erről szeretnénk működtetni, akkor már nem annyira sok a 2048 Wh kapacitás. Egy nyaralóban, hétvégi házban ki lehet vele húzni akár napokig, de egy családi házba jól jönnek a bővítő akkumulátorok, főleg ha nem csak vész esetére (pl. áramszünet) vesszük a rendszert, hanem mindennapi használatra.

Az OUKITEL B2000 bővítő aksik darabja szintén 2048 Wh névleges (és kb. 1640 Wh kinyerhető, ha 80%-kal számolunk) kapacitással rendelkezik. Akár 7 darabot is rá tudunk kötni a BP2000-re, így az alábbi lehetőségeink vannak:

 • BP2000 önmagában: 2048 Wh (~1640 Wh felhasználható)
 • BP2000+ 1 db B2000: 4096 Wh (~3280 Wh felhasználható)
 • BP2000 + 2 db B2000: 6144 Wh (~4920 Wh felhasználható)
 • BP2000 + 3 db B2000: 8192 Wh (~6560 Wh felhasználható)
 • BP2000 + 4 db B2000: 10240 Wh (~8200 Wh felhasználható)
 • BP2000 + 5 db B2000: 12288 Wh (~9840 Wh felhasználható)
 • BP2000 + 6 db B2000: 14336 Wh (~11480 Wh felhasználható)
 • BP2000 + 7 db B2000: 16384 Wh (~13120 Wh felhasználható)

Sajnos nem olcsók a bővítő aksik, tehát ahogy haladunk felfelé a kapacitásban, egyre komolyabb összeget kell rászánnunk. De egy hálózati áramellátás nélküli nyaralóba, vagy otthonra szükség esetére valószínűleg elég lesz az alap BP2000 is, vagy esetleg egy darab B2000-et megérheti még beszerezni hozzá, és akkor így kétszer annyi ideig fog kitartani egy töltéssel az akku.

Ha kettő vagy több aksi van összekötve, akkor ezek között egyenletesen oszlik el a fogyasztás, vagyis hasonló ütemben merülnek.

Amikor nincs használatban az akku, akkor érdemes kikapcsolni a portokat, vagy akár az egész készüléket, mert készenléti módban elég sokat merül a BP2000, akár 30%-ot is egy teljes nap alatt (bővítő aksikkal ez nyilván kevesebb). Egyébként ha a portok ki vannak kapcsolva, akkor fél óra elteltével a készülék is automatikusan kikapcsol, ha viszont aktív valamelyik szekció, akkor tétlenség esetén sem, ami azért jó, mert így olyan eszközöket is lehet róla működtetni hosszabb távon, amik nem folyamatosan, hanem csak bizonyos időközönként igényelnek áramot.

Fontos előny, bár az ilyen komolyabb modelleknél ez már alapvető, hogy a BP2000-et lehet egyszerre tölteni és használni is. Ha tehát van áramvételi lehetőségünk, esetleg rákötünk egy vagy több napelemet, akkor jóval ritkábban fog lemerülni (vagy egyáltalán nem, így akár egy “korlátlan” áramforrásunk is lehet).

A BP2000 szünetmentes tápként (UPS) is működik maximum 2000 W-ig (a használati útmutatóban mondjuk 1400 W-ot írnak). Ez annyit jelent, hogy ha konnektorra van csatlakoztatva, és erről működtetjük az eszközeinket, akkor azok alapvetően a hálózati áramot fogják használni, áramszünet esetén viszont a másodperc töredéke (10ms) alatt átvált akkumulátoros ellátásra, így például elkerülhető az adatvesztés számítógépes munka közben.

A szünetmentes módot nem kell külön bekapcsolni, magától aktiválódik, ha fel van töltve az aksi, és konnektorra van csatlakoztatva. Egyébként a kijelzőn egy UPS ikon jelzi a működését. Mi kisebb fogyasztókkal próbáltuk ezt a funkciót (számítógép, monitor és WiFi router egyszerre), szépen tette a dolgát, egyik eszköz sem kapcsolt ki, amikor megszűnt a hálózati áramellátás, gond nélkül üzemeltek tovább az aksiról.

AZ OUKITEL úgy is hirdeti az akkut, hogy erkélynapelem-rendszernek is jó, de Magyarországon ez jelenleg nem engedélyezett. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy termelhetsz vele áramot napelemmel (akár erkélyen is), az akkuról pedig elhasználhatod a megtermelt áramot, de nem csatlakoztathatod az otthoni hálózatra (egy inverter közbeiktatásával szokták konnektorba kötni az ilyen rendszereket, így lehet egy keveset spórolni az áramszámlán). A lényeg tehát az, hogy a fogyasztókat közvetlenül a BP2000-re kell kötni (akár egy vagy több hosszabbító közbeiktatásával).

Az OUKITEL akkumulátor állomás alapvetően csendesen működik, de van benne 6 elég méretes ventilátor, amik időnként bekapcsolnak, és akkor már más a helyzet. Három hűtési erősség van, ezeket automatikusan szabályozza az aksi. Készenléti módban is néha bekapcsol a hűtés, ekkor halkabban (de azért ez sem mondható csendesnek), ha pedig nagyobb fogyasztót működtetünk, illetve gyorstöltés közben jobban felpörög, ekkor már elég hangos tud lenni. Persze ilyenkor sem megy állandóan a hűtés, hanem ki-be kapcsolgat bizonyos időközönként. Emiatt érdemes az állomásnak olyan helyet keresni, ahol nem annyira hallatszik, kicsit távolabb tenni a közvetlen életterünktől, egy nappaliban már zavaró lehet tévézés vagy beszélgetés közben. Persze ha csak alkalomadtán használjuk, vagy szükség esetén, akkor ez kevésbé fontos szempont, végülis egy aggregátor sem halk, és nem is beltérre való.

A melegedéssel egyébként egyáltalán nincs probléma, még a langyos szintet sem igazán éri el az aksi, legalábbis kívülről, tehát teszi a dolgát a hűtés, csak épp lehetne halkabb.

Érdemes kiemelni azt is, hogy a B2000-es bővítő akkumulátor önmagában is használható. Normál AC konnektor csatlakozó nincs rajtra, de DC (szivargyújtó) és USB portok igen, és egész sok mindent el tudunk erről is működtetni, illetve tökéletes a készülékeink töltésére USB-A és USB-C porton keresztül (telefon, tablet, stb.). Ezen is van külön kijelző, ami mutatja a töltöttséget, a kimenő és bemenő teljesítményt, a lemerülés várható idejét, stb.

A B2000-et lehet külön is tölteni (napelemről vagy autós szivargyújtóról), de csak ha nincs összekötve a BP2000-rel. Ha össze van kötve a kettő, akkor a BP2000-en keresztül töltsük a rendszert.

Mennyire lesz hosszú az akkumulátor éllettartama?

Sajnos nincs túlzottan hosszú, több éves tapasztalatunk az OUKITEL BP2000-rel, de azért elég jók a kilátások, ugyanis LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor található benne, ami egy kifejezetten biztonságos és tartós megoldás. Az élettartama akár 4-5-szörös is lehet egy hagyományos Líthium-ion telephez viszonyítva.

A gyártói ígéretek szerint 3500 töltési ciklus (teljes lemerítés és feltöltés) után is megmarad az eredeti kapacitás legalább 80%-a, ha pedig nem mindig merítjük le teljesen és nem is töltjük mindig 100%-ra, akkor ez jóval több is lehet. Így akár napi rendszerességű használat esetén is simán benne lehet 9-10 évnyi üzem, és akkor még mindig csak ott tartunk, hogy 20%-ot csökkent a kapacitás. Ha pedig csak időszakosan használjuk, például áramszünet esetén, vagy szezonálisan egy nyaralóban, telken, akkor akár jóval hosszabb időtartam is kihozható belőle. Amikor épp használaton kívül van, akkor annyit érdemes csinálni, hogy 3-6 havonta 80%-ig feltölteni, így tényleg minimálisra csökkenthető a degradáció.

Megtérül? Számoljunk!

Azt már az elején fontos leszögezni, hogy egy ilyen rendszer alapvetően nem a spórolásról szól. Ha valaki csak a rezsijén szeretne csökkenteni, akkor valószínűleg nem éri meg egy ilyen több százezres, vagy akár milliós rendszerre áldozni. Jelenleg a lakossági áram ár a rezsicsökkentett mennyiségig durván 37 Ft/kWh, ami meglehetősen olcsó. Még ha naponta tele is töltjük napelemmel a tesztelt BP2000+B2000 rendszert, az papíron 4 kWh, de a valóságban csak ~3,3 kWh (lásd a fentebb), vagyis 122 Ft-nyi áram, ez éves szinten 45 ezer Ft. A megtérülés így 22 év körül lehet, és számos negatívan befolyásoló tényezőt még nem is vettünk figyelembe, hiszen sokszor nem süt a nap, ráadásul ha egy nap alatt akarunk ennyi áramot termelni, akkor nem lesz elég egy 400 W-os napelem, legalább kettő kell.

Persze már most sem mindenkinek kerül 37 Ft-ba az áram, ha túllépjük az “átlagos” fogyasztást, akkor 70 Ft-ot kell fizetni kilowattóránként, a vállalkozásoknak pedig még sokkal többet. Ráadásul nem tudhatjuk, hogy mi lesz a jövőben, bármikor lehet emelés, akár jelentőseb is, ezt nem lehet kiszámítani. Így tehát akár még meg is térülhet belátható időn belül (mondjuk 10-15 év alatt) egy ilyen rendszer, de ez inkább csak speciális esetekben lesz igaz a jelenlegi tudásunk szerint, egy normál lakossági fogyasztónál nem annyira.

A BP2000-es rendszer tehát alapvetően nem arra való, hogy a rezsiszámlán spóroljunk, mégis bőven lehet létjogosultsága. Meg lehet vele oldani az áramellátást egy távoli telken, nyaralóban, ahol nincsenek közművek. Akár egy szigeten, egy hegy tetején vagy egy erdő közepén is lehetünk egy kis faházban, csak annyi tisztás kell, hogy a napelem termelni tudjon. Ha pedig van hálózati áram, akkor jól jöhet egy ilyen aksi vésztartaléknak, alternatív áramforrásnak, például áramszünet esetére. Illetve használhatjuk generátor helyett is, mint egy hordozható, bárhová elvihető áramforrás.

Töltés

Az OUKITEL BP2000 töltésére többféle lehetőségünk is van, az egyik a normál hálózati töltés, vagyis hogy konnektorba dugjuk. Ehhez mindössze egy kábel kell, ami benne is van a csomagban, az adapter rész be van építve a házba, így nem kell még egy külön téglát magunkkal vinni. Az AC töltés 1800 W-tal mehet, ami brutálisan gyors, kb. 1,5 óra alatt 0-ról 80%-ra húzható vele a hatalmas kapacitású akku. Persze nem kötelező ennyivel tölteni. Oldalt, a töltő csatlakozó mellett van egy kapcsoló, amivel át tudjuk állítani a töltést lassabbra, így 670-680 W körül szokott menni (ilyenkor a hűtés is halkabb lesz, és ritkábban pörögnek fel a ventilátorok). Viszont csak ez a két opció van, egy gyors és egy lassú, nem lehet jobban testre szabni a töltést.

A másik népszerű mód a napelemes töltés, így 1000 W-ot tud felvenni a masina, ami szintén elég komoly. Mi egy 400W-os PV400 panellel próbáltuk, nyilván a borús téli időben ez kevésbé hatékony, de ha kisüt a nap, akkor ezzel is elég szaporán lehet tölteni. Ha szerencsénk van, akkor egy egész nap alatt azért 70-80%-ra ilyenkor is fel lehet vele tölteni az akkut, nyáron pedig akár teljesen is. Természetesen ha két ilyen napelemet kombinálunk, akkor felezhető a töltési idő. Ha pedig összerakjuk az 1000 W-nyi napelemet, és a nap is megfelelően süt, akkor akár 2,5 óra alatt teljesen feltölthető a BP2000 megújuló és ingyen energiával.

A konnektoros és a napelemes töltés egyébként kombinálható is, és mindkettő mehet egyszerre a maximumon, vagyis akár 2800 W-tal is lehet tölteni a BP2000-et. A gyakorlatban ezt valószínűleg nem igazán fogjuk kihasználni, de így elvileg mindössze 1 óra alatt 100%-ra tölthető a méretes akku.

A harmadik mód az autós töltés, ilyenkor a szivargyújtóról tudjuk nyerni az áramot, ez autós kirándulások, lakókocsis nyaralások alkalmával jöhet jól, de mondjuk ilyenkor is praktikusabb talán napelemet használni, ha van rá mód.

Ha maximumon töltjük az akkut, akkor elég gyakran bekapcsol a hűtés, és ez meglehetősen hangos tud lenni, hiszen 6 darab ventilátor van az eszközben. Éppen ezért érdemesebb lassabban tölteni, ha nem sietünk sehová, ezzel az aksit is kíméljük.

Amikor a BP2000-hez csatlakoztatunk egy B2000-es bővítő akkut, akkor általában a nagyobb töltöttségű egység tölti a másikat, hogy hasonló százalékon álljanak. Ha azonban bármelyik 5% alatt van, akkor nem fognak kapcsolódni a nagy feszültségkülönbség miatt, ilyenkor tölteni kell őket.

Összegzés, ár

A BP2000 már önmagában is egy elég komoly szerkezet, a 2200 W-os teljesítmény, a 2048 Wh-s kapacitás és a tartós Lítium-vasfoszfát cellák is dicséretre méltók. A kivitel és az anyaghasználat megfelelő, rengeteg különféle csatlakozó áll rendelkezésre, és a szünetmentes táp funkció is nagy pozitívum. Ehhez képest pedig teljesen korrektnek mondható a 400 ezer Ft-os ár, hasonló paraméterekkel bíró akkumulátor állomásokért nálunk ennek a másfélszeresét elkérik (akár gyengébb cellákkal is, amik jóval kevesebb töltési ciklust bírnak).

Persze van néhány hiányosság, mint például hogy nincs hozzá telefonos applikáció, viszonylag kevés a beállítási lehetőség, nem tud vezeték nélkül tölteni, illetve bizonyos esetekben elég hangos tud lenni, főleg ha maximumon nyomjuk a töltést, vagy ha nagy fogyasztókat működtetünk róla. A nagy méretek és tömeg sem elhanyagolható, egy bővítő akkuval a szerkezet már 40 kg fölött van, de szétszedve, illetve a fogantyúknak köszönhetően azért lehet mozgatni, szállítani. Meg kell még említeni, hogy nincs IP védelem, vagyis főként beltéri használat javasolt, illetve a készenléti fogyasztást is érdemes számításba venni, ha nincs használatban az aksi, akkor érdemes kikapcsolni a portokat.

Az OUKITEL BP2000 + 1 db B2000 bővítő akku + 1 db PV400 napelem csomag, ami nálunk járt, már húzósabb áron van, bár együtt megvásárolva őket azért elég jó kedvezményt adnak. Külön jelenleg sajnos drágább a bővítő akku (1500 euró), mint az alap gép (1100 euró), tehát ez az kombináció, ami még megéri. A további bővítés már meglehetősen drága, de azért az mindenképpen jó, hogy van rá lehetőség, illetve biztosan később is ki lehet majd fogni akciókat.

Az alap gép nagyon jó lehet otthoni tartalék áramforrásnak, például áramszünet esetére, autós kirándulásokhoz, amennyiben szükséges az ilyen nagy teljesítmény, illetve olyan helyekre, ahol nincs hálózati áramellátás, vagy bonyolult lenne megoldani. Napelemmel együtt simán el tudunk lenni napokig, vagy akár hetekig is egyéb áramforrás nélkül egy nyaralóban, szinte mindenféle otthoni és kerti eszközt el tud látni árammal a BP2000. A bővítő akkuval pedig be tudjuk biztosítani magunkat, így ha huzamosabb ideig nem süt ki a nap, akkor sem feltétlenül maradunk áram nélkül.

Persze hiába jó ár/érték arányban az OUKITEL rendszere, így sem egy filléres tétel, és a jelenlegi áram árak mellett fölösleges azt számolgatni, hogy mikorra térül meg. A legtöbb felhasználó nem fog vele pár éve alatt annyit spórolni az áramszámlán, hogy visszahozza az árát (a lakossági fogyasztóknak még most is viszonylag olcsó az áram), egy ilyen rendszernek nem ez a lényege. Olyan helyekre való, ahol nincs hálózati áramellátás, vagy nehéz/drága lenne megoldani, illetve azoknak lehet még jó, akik szeretnének egy alternatív, tartalék áramvételi lehetőséget, ami független a hálózattól. Hordozható áramforrásnak is jó, mint egy generátor.

Hozzánk a Geekmaxi webáruháztól érkeztek a tesztkészülékek, pár munkanapon belül hozta őket a futár EU raktárról, semmi vámolás vagy extra költség nem volt. Az alábbi kuponokkal lehet némileg faragni az árakon:

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid