Ticwatch S teszt – Android Wear okosóra megfizethető áron

0

Már Magyarországon is megvásárolható az új Ticwatch S okosóra, ami többek között díjnyertes dizájnnal, Always On AMOLED kijelzővel, Android Wear 2.0 rendszerrel és viszonylag kedvező árral próbál meg hódítani. Az alábbiakban megnézzük, hogyan is teljesít a mindennapi használat során ez a pofás kis kütyü.

Elöljáróban annyit még érdemes megjegyezni, hogy két új Ticwatch okosóra van, az S és az E. Alapvetően megegyezik a kettő hardveresen és tudásban, leginkább a dizájn tekintetében és a GPS vevő elhelyezésében van eltérés. Most a Ticwatch S-ről lesz szó, de ha a másik modell érdekel, akkor is érdemes végig olvasnod a tesztet.

Doboz, tartozékok

A csomagolásra általában kevesebb hangsúlyt fektetnek a gyártók, a Ticwatch S doboza azonban gyönyörű lett, akár egy művészi alkotásnak is elmenne a dizájnja (nem véletlenül kapott erre is díjat az óra). Ráadásul nem csak látványra, de fogásra is egy prémium fémdobozt kapunk, ugyanis egy kellemes textúrával látták el. A tálalás tehát 10/10-es.

Maga a beltartalom semmi extra, az órán kívül van itt egy mágnesen töltőkábel, illetve egy használati útmutató.

Külső

A Ticwatch S megkapta az iF dizájn díját 2017-ben, ami nem is meglepő, hiszen egy gyönyörű óráról van szó. A sportos megjelenéshez igazi prémium érzés társul, ugyanis egy kellemes tapintású, jó összeszerelt házat kapunk. A méret nem túl nagy és nem is túl kicsi (45 mm az átmérő és kb. 11 mm vastag), a súlya pedig 45.5 gramm, tehát nehéznek sem mondható.

A ház nem szétszedhető, a kijelzőt karcálló üveg védi, és az okosóra az IP67-es tanúsítványnak megfelelően por- és vízálló. Egyetlen gomb van a bal oldalán, ami több funkciót is betölt, ezen kívül pedig az érintőkijelzőn keresztül vezérelhető az óra.

A szíj nem cserélhető, ugyanis ebben van a GPS antenna a jobb vétel érdekében, de egyébként egy nem túl merev, kényelmes, antiallergén megoldásról van szó. A hátlapon találjuk a pulzusmérőt, valamint ide került a mágneses töltő csatlakozója is. Ezeken kívül van még az órán mikrofon, illetve hangszóró, így akár kihangosításra és egyéb hang alapú funkciókra is használható.

Kijelző, hardver

A Ticwatch S-ben (és az E-ben is) egy 1.4 colos, 400×400 pixeles AMOLED kijelző van, amivel maximálisan elégedettek lehetünk. A színek gyönyörűek, a fekete valódi fekete, a betekintési szög szinte 180 fokos, és napfényben is jól látható a megjelenítő. A fényerő 5 fokozatban állítható.

Ami még nagy előny, hogy az AMOLED technológia révén az egyes pixeleket külön tudja ki- és bekapcsolni a rendszer, így kis fogyasztás mellett megoldható az Always On funkció. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan képes mutatni az óra az időt és néhány fontosabb adatot. Ezt persze akár ki is lehet kapcsolni, és van olyan opció is, hogy a karod felemelésére villanjon fel a kijelző.

Az új Ticwatch órákban egy MTK MT2601 chipset dolgozik kétmagos, 1.2 GHz-es processzorral, ami bőven elég  gördülékeny működéshez, és energiatakarékos is, ami fontos szempont. Ehhez jön még 512 MB RAM, a belső tárhely pedig 4 GB-os, amit nem lehet tovább bővíteni.

Kapcsolódási lehetőségből kapunk párat, van többek között Bluetooth 4.1/BLE támogatás, Wifi 802.11 b/g/n, és természetesen GPS (+Glonass+Beidou) is. Ami kimaradt, az a SIM foglalat és az NFC. Különféle érzékelők is vannak, például gyorsulásmérő, giroszkóp, e-iránytű és pulzusmérő.

Beüzemelés

A beüzemelés rettentően egyszerű, mindössze pár percet vesz igénybe, és első bekapcsolás után szépen végig is vezet az óra a lépéseken.

Elsőként nyelvet választunk, magyar sajnos nincs, így be kell érnünk az angollal, de egyébként nagyon egyszerű az óra menüje, minimális nyelvtudás is elég hozzá. Ezután töltsük le a mobilunkra a Wear OS nevű appot, majd csatlakoztassuk a két eszközt ezen keresztül. A “csoda” ezután történik, ugyanis az óra számos beállítást és fiókot átvesz a telefonról, így nem kell külön belépni például Gmail-be vagy újra beírni a használt Wifi jelszavakat.

A későbbiekben az óra és a telefon automatikusan csatlakozik, ha be van kapcsolva a Bluetooth, tehát nagyon gördülékeny a használat a mindennapokban.

A Wear OS alkalmazás mellett van egy különálló Ticwatch app is, ezen keresztül a fitnesz adatokat lehet szinkronizálni. Ezt akkor tudjuk használni, ha a Wear OS alkalmazással már csatlakoztattuk az órát.

Használat, funkciók

Az óra menürendszere meglehetősen egyszerű. Az óraképen fentről lefelé húzva az ujjunkat a gyorskapcsolókhoz jutunk (repülő mód, hangerő, fényerő, ne zavarjanak mód és beállítások), lentről felfelé húzásra pedig az értesítéseinket tudjuk végigpörgetni (minden megjelenik itt, ami a telefonon is, pl. Gmail, Instagram, Facebook, Messenger, stb.). Oldalra húzásra az óradizájnt lehet változtatni, erről lesz szó lentebb.

Az oldalsó gomb rövid megnyomásával jön elő az alkalmazáslista, alapesetben bő 20 elemet találunk itt, mint a beállítások, a naptár, az ébresztő, a fitnesz funkciók, vagy éppen Play Áruház. Ha további appokat vagy játékokat töltünk le, akkor azok is ide kerülnek. A legutóbb használt 3 alkalmazás fentre kerül, és kijelölhetünk kedvenceket is, amik szintén a lista elején lesznek.

Fontos még leszögezni, hogy a menürendszer teljes mértékben gördülékeny és akadásmentes. Az animációk szépek és folyamatosak, tehát egyáltalán nem érezni, hogy hátrányban lenne a Ticwatch órája a drágább Android Wear okosórákhoz képest.

Most pedig nézzünk pár funkciót és lehetőséget a teljesség igénye nélkül!

Óraképek

Több, mint 20 választható óradizájn van az órán gyárilag, és a Play Áruházból újakat is le tudunk tölteni. A legtöbbnek van egy egyszerűsített “lite” verziója is, ami Always On módban jelenik meg, így kis fogyasztás mellett folyamatosan látható lesz az idő, a dátum és egyéb információk a kijelzőn. Ha pedig felemeljük a karunkat vagy aktiváljuk a kijelzőt, akkor átvált az eredeti, színes megjelenésre.

Az Always On mód természetesen kikapcsolható a képernyőbeállításoknál, éjszaka például nem szükséges, hogy folyamatosan világítson az óra.

Természetesen vannak analóg és digitális órák is, és szinte mindben vannak extra funkciók (widgetek), mint például a dátum, a töltöttség, a megtett lépések vagy épp a következő naptáresemény mutatása. Egyes letöltött alkalmazások pedig további elemeket adhatnak a lehetőségekhez.

Ha pedig ez nem lenne elég, még testre is szabhatjuk az óraképeket, némelyiknél van többféle kinézet vagy színváltozat, illetve be lehet állítani, hogy milyen plusz információk jelenjenek meg (több tucat választható opció).

Értesítések

Az idő mutatásán túl az egyik legfontosabb funkció az üzenetek, értesítések kijelzése, és ebben nagyon erős a Ticwatch okosórája, köszönhetően a Google rendszerének. Kártyaszerűen tudunk az értesítések között lapozni, az emailek és üzenetek részletei is látszanak, és akár még válaszolni is lehet rájuk, bár a pici billentyűzeten ez nem túl kényelmes. Kapunk írásfelismerést is, amit azért szokni kell, de rövid válaszokra jó lehet.

Rajzolhatunk hangulatjelet is válaszként, amit a rendszer felismer, ez kifejezetten gördülékeny és szórakoztató. Vannak továbbá előre beállított gyors válaszlehetőségek, amikre elég csak rábökni a küldéshez.

Van egyébként külön Facebook Messenger app is az órára, így nem csak az értesítést nézhetjük meg, hanem erre rábökve a teljes beszélgetést.

Van tehát egy csomó minden, amit az óráról is el tudunk végezni, elolvashatjuk az üzeneteinket és reagálni is tudunk rájuk, így kevesebbszer kell elővenni a mobilunkat a zsebünkből. Persze nem erről fogunk hosszú válaszokat írni, de ne is erre való ez a kis kütyü. Az értesítésekkel kapcsolatos opciók ráadásul magyarul jelennek meg, ezeket ugyanis a telefonunkról veszi át az óra.

Telefon funkciók

Bár SIM kártyát nem tehetünk a mobilba, azért így is kapunk jó pár telefon funkciót. Van egy dedikált Telefon (Phone) app tárcsázóval és híváselőzményekkel, és a telefonkönyvünket is elérjük. Ezeket természetesen Bluetooth-on keresztül szinkronizálja az óra a mobilunkkal.

Az órán tudunk hívást indítani és fogadni is, ha telefonhoz van csatlakoztatva, az pedig beállítható, hogy a hol szeretnénk a hangot elérni. Az óra használható kihangosítóként is, ilyenkor ebből szól a hang és ide is kell beszélnünk, de ezt ki is kapcsolhatjuk, és akkor a mobilon tudunk telefonálni.

Fitnesz

Már gyárilag több sportolással kapcsolatos appot is kapunk, van például az órán Google Fit és Fit Workout, de használhatjuk a Ticwatch saját Fitness és Health alkalmazásait is. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor számos további speciális app érhető el a Play Áruházban (pl. Runtastic, Strava, Runkeeper).

A Google Fitben és a Fitness alkalmazásban is számos edzésmódot tudunk elindítani, és pl. futásnál vagy kerékpározásnál az útvonalunkat is elmenti az óra. Emellett természetesen van lépésszámlálás, kalóriaszámlálás és folyamatos pulzusmérés is. Az adatokat pedig szinkronizálhatjuk a mobilos alkalmazással, így később visszanézhetőek lesznek, és mindenféle statisztikákat lekérdezhetünk. Nekem egyébként a Ticwatch saját Fitness appja jött be jobban, itt van pár screenshot:

Óra:

Mobil:

Ja, és természetesen a mobilodat nem kell magaddal vinni futni, elég az óra, hiszen van benne GPS vevő, majd később az elmentett adatokat szinkronizálja a telefonos appal csatlakoztatás után. Az útvonalat nálam viszonylag pontosan elmentette, és a pulzusmérő is megfelelően működött futás közben, de azért nyilván nem orvosi pontosságú műszerről van szó. Az óra egyébként 30 perc futással kb. 15-20%-ot merült folyamatosa GPS-szel és pulzusméréssel a gyári Fitness alkalmazással.

Play Áruház

A Ticwatch óráján előretelepítve megtalálható a Google Play Áruház, amelyből különféle appokat tölthetünk le. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem a normál mobilos kínálatot kapjuk, vannak speciális Android Wear alkalmazások, amiket okosórákra terveztek. A választék így természetesen szűkösebb, de azért vannak bőven appok és játékok is, ráadásul folyamatosan bővül lista.

Maga a Play Áruház hasonlóképpen működik mint mobilon, vannak különféle kategóriák és válogatások, az egyes alkalmazások adatlapján pedig minden fontos információ megjelenik, például az értékelés, a leírás, pár screenshot és természetesen a felhasználói vélemények.

Néhány remek okosórás app, amiket érdemes lehet letölteni: Google Maps, Google Play Music, Spotify, Shazam, Foursquare, Messenger, stb. A játékok között egyszerű, kis kijelzőre optimalizált címeket találunk.

Zene

Az órával tudjuk vezérelni a mobilunk zenelejátszóját. Ahogy elindítjuk a lejátszást a telefonon, azonnal megjelenik a vezérlő az órán is értesítésként.

A Ticwatch emellett önállóan is tud zenét lejátszani, letölthetjük rá például a Spotify-t vagy a Google Play Zenét (mindkettő fizetős), és ezek segítségével akár offline is le tudunk menteni számokat, albumokat. Sima MP3-at nekem nem sikerült azt órára másolni, de nem kizárt, hogy valahogy megoldható ez is.

Beállítások

A beállítási rész viszonylag egyszerű, de jól átgondolt, minden fontos opciót megtalálunk itt, és gyorsan elérhetjük őket. Fő menüpontok: Kijelző, Hang és értesítések, Alkalmazások, Gesztusok, Kapcsolódás, Kisegítő lehetőségek, Személyre szabás és Rendszer.

További funkciók

Rengeteg egyéb dologra is használható a Ticwatch órája, van rajta többek között Google Asszisztens (egyelőre angolul), hangalapú Google Fordító és lehet vele akár navigálni is, ha letöltjük a Google Térképet. Ezekről most nem írnék részletesebben, de itt van pár screenshot:

Üzemidő

A Ticwatch S-ben egy 300 mAh-s akkumulátort találunk, amivel egy kicsit jobban bírja, mint egy átlagos Android Wear óra. Folyamatosan aktív (Always On) kijelzővel nagyjából egy-másfél nap az üzemidő, ezt kikapcsolva a 2 nap is elérhető (ez persze erősen függ a használattól). Nyilván vannak más típusú, kevesebb funkcióval rendelkező órák, amik tovább bírják (pl. az SMA Watch 2 akár 3 hétig), de a saját kategóriáján belül szerintem abszolút korrekt ez az üzemidő.

A töltés szerencsére nagyon gördülékeny, a csatlakozó szépen bepattan a helyére, és erősen tart, kisebb mozgatástól nem mozdul el. Egy bő óra alatt tölt 0-ról 100%-ra a kütyü.

Végszó, ár, vásárlás

A Ticwatch S egy érdekes színfolt az okosórák piacán, hiszen kedvező áron kínál prémium funkciókat és friss Android Wear operációs rendszert. A teszt során arra jutottam, hogy valóban hasznos tud lenni egy ilyen eszköz a mindennapokban, ez nem az a kütyü, amit megveszel, majd egy hét múlva beteszed a fiókba és nem használod többet. Egy okostelefon mellé ideális kiegészítő, hiszen állandóan ott van kéznél, így az egyszerűbb dolgok miatt nem kell elővenned a zsebedből a mobilod, ami igen kényelmes tud lenni.

A kivitel abszolút minőségi, kellemes a dizájn, az AMOLED kijelző gyönyörű, az Always On funkció pedig rendkívül praktikus. Ehhez kapunk egy korrekt hardvert, egy gördülékeny rendszert, GPS-t, IP67-es védelmet, ráadásul nem csak androidos mobilokkal, hanem iPhone-okkal is kompatibilis az óra.

Persze vannak jóval olcsóbb okosórák is, de ezek nem kínálnak olyan komplex funkcionalitást, mint amit a Google rendszere nyújt, a hasonló tudású eszközökért pedig általában 100 ezer forint körüli összeget kérnek. A Ticwatch S jelenleg 64.990 Ft-ért vásárolható meg a magyar forgalmazó weboldalán, ha pedig beéred az olcsóbb és letisztultabb modellel, akkor a Ticwatch E-t egy tízessel kevesebbért megkapod. Természetesen mindkét órára 1 év teljes körű magyarországi jótállást adnak, a szállítás pedig ingyenes, és akár 1 nap alatt megkapod!

Az órákat itt találod:

A teszthez a készüléket Ticwatch gyártójának magyarországi partnere, a Droidvilág webáruház biztosította, köszönjük!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid