Tim Cook szerint több kártevő van Androidra, mint iOS-re, és ennek a rendszer nyitottsága az oka

0

Az Apple vezetője nemrég arról beszélt, hogy mennyire előnyös az iOS zártsága. Amiatt például, hogy csak az App Store-ból lehet alkalmazásokat telepíteni, kevesebb a kártevő a rendszerükön az Androidhoz képest.

Tim Cook szerint 47-szer annyi fertőzés történik Androidon, mint iOS-en, bár azt nem közölte, hogy pontosan honnan származik ez az információ. Van egy régebbi, 2019-es Nokia jelentés, ami hasonló arányokról számol be, de ennek azóta már kijött egy újabb, 2020-as kiadása, ami már csak harmad ekkora különbséget mutat (Androidon csökkent, iOS-en pedig nőtt az arány). Azt pedig még nem is vettük számításba, hogy sokkal több androidos készülék van használatban (kb. négyszerese az iPhone-oknak), ezzel is érdemes lenne korrigálni, ha teljesen korrekt számokat akarunk kapni a fertőződés valószínűségéről.

Ha az arányokban nem is volt naprakész az Apple vezetője, az könnyen belátható, hogy valóban több kártékony alkalmazás kerül az Android készülékekre. A robotos rendszer esetében nem korlátozódik az appok telepítése a Play Áruházra, lehetőség van más alkalmazásboltok használatára, illetve közvetlen APK telepítésre is. Ez egy hatalmas szabadságot ad a felhasználóknak, de nyilván így a kockázata is nagyobb annak, hogy valami kártékony appot tegyünk fel. Az alternatív telepítési lehetőségeket egyáltalán nem kötelező használni Androidon, ez csak egy lehetőség, és a rendszer figyelmeztet is, hogy a külső forrásból származó appok veszélyesek lehetnek. Ennek ellenére nyilván történnek fertőzések, nem minden felhasználó kellően körültekintő és elővigyázatos, de ez egyáltalán nem meglepő.

Az Apple első embere szerint a külső alkalmazástelepítés tönkretenné az iPhone-ok biztonságát.

Tim Cook azt is elmondta, hogy direkt úgy alkották meg az iOS-t, hogy egyetlen alkalmazásbolt van, az App Store, és mielőtt ide felkerül egy program, annak ellenőrzésen kell átesnie (de ez természetesen a Play Áruháznál is így van). Persze ez sem nyújt 100%-os védelmet, erről nem beszélt az Apple-vezér, de a Washington Post jelentése alapján az 1000 legnagyobb bevételt generáló iOS appból közel 20 átverés volt. Egy másik friss hír szerint pedig egy bizonyos kártevő 2500 olyan alkalmazásban volt benne, amiket az App Store-ból le lehetett tölteni, és összesen 128 millió iPhone és iPad készülékre telepítettek a felhasználók ezekből a programokból.

Szerinted jobb lenne, ha az Android sem kínálna alternatív lehetőségeket az alkalmazások telepítésére?

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid