Típushibák – Így orvosolhatod az LG Nexus 5 újraindulási problémáit

0

Az LG G4 típushibák és azok szoftveres és hardveres megoldási lehetőségeinek ismertetése után a Nexus 5 leggyakrabban előforduló hibajeleit is górcső alá vettük, hogy megoldhassuk az esetlegesen jelentkező problémákat. Ha találkoztál már a Nexus 5 időnkénti újraindulásával, vagy érdekel, hogy milyen problémával fordulnak legsűrűbben szakszervizhez a Nexus 5 tulajdonosok, mindenképpen érdemes elolvasnod a Smart Clinic által összeállított ismertetőt!

A jobbik eset: a Nexus 5 szoftveres meghibásodása

Merész dolog lenne azt állítani, hogy megfogtad az Isten lábát, de egy kis szerencsével magad is orvosolhatod a folyamatosan kikapcsoló és újrainduló Nexus 5 hibáját. Vegyük sorra, mit kell tenned, hogy készüléked ismét zavartalanul működjön!

Amennyiben a hibajelért az operációs rendszered felelős, nincs más dolgod, mint frissíteni azt egy – az Android 5.0 Lollipopnál – újabb verzióra. Az 5.1-ben ugyanis a Google már javította a folyamatosan újrainduló és képernyőzár hibával küzdő Nexus 5-ök hibajeleit.

A művelet egyszerű, először is ellenőrizd, hogy milyen Android rendszer fut készülékeden. Ezt a következőképpen teheted meg: Nyisd meg a készüléked Beállítások menüjét, görgess a képernyő aljára, majd koppints A telefonról elemre és az Android verziója alatt látható szám az operációs rendszer verziószáma.

Ha elérhető frissítés a készülékedre, a Google értesítőt küld neked, ezt követően pofonegyszerűen elvégezheted az új verzió telepítését. Nyisd meg az értesítést, majd a frissítés elindításához kattints a Letöltés opcióra.

Értesítés nélkül a következőképpen frissíthetsz: Nyisd meg a Beállítások menüpontot, majd görgess a képernyő alján található A telefonról menüpontig, koppintás után pedig a Rendszerfrissítések lehetőséget kell kiválasztanod. A Frissítések keresése elemre való koppintást követően a rendszer lefuttatja a keresést, majd – amennyiben található frissítés az eszközre, – koppints a Letöltés opcióra. Ha elakadnál, olvasd át a Google frissítésekről szóló hivatalos útmutatóját.

nexus_5_szoftver_frissites

Amennyiben a Nexus 5 újraindulási hibáját nem oldja meg az Android rendszer frissítése, érdemes a Gyári beállítások visszaállításával próbálkoznod. Ezzel kapcsolatban fontos megemlítenünk, hogy a módosítással minden nem gyárilag telepített alkalmazást eltávolítasz a készülékedről. Így tanácsos a “factory reset” elvégzését megelőzően lementeni fontos alkalmazásaid, fájljaid és egyéb adataid egy felhő alapú tárhelyre vagy egy másik eszközre.

Meg kell nyitnod a Beállítások menüt, majd a Biztonsági mentés és visszaállítás menüpontot kell választanod, ahol a Saját adatok biztonsági mentése opciót kell bepipálnod. Ezt követően válaszd ki a Gyári adatok visszaállítása opciót. Ha szeretnéd törölni személyes fájljaidat, a Belső tárhely tartalmának törlése funkciót is ki kell pipálnod. Ezt követően a Telefon visszaállítása lehetőségre koppintva el is végezheted a műveletet.

A rosszabbik eset: a Nexus 5 hardveres meghibásodása

Megeshet, hogy az előbbiekben taglaltak nem segítenek a Nexus 5 újraindulással kapcsolatos problémájának megoldásában, ebben az esetben sem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, ugyanis a hardveres meghibásodásra is több megoldás létezik.

“Optimális” esetben a készüléked hibás alkatrészét garanciálisan javítják a hivatalos LG szervizekben. Azért az idézőjel, mert ebben az esetben bár a javítás költségei nem Téged terhelnek, azt az 5-8 napot – rosszabb esetben két hetet – azonban mindenképpen ki kell várnod, amíg a garanciális javítás folyamata lezajlik. Arról, hogy a készüléked meghibásodott alkatrésze cserélhető-e garanciában, az LG hivatalos oldalán olvashatsz.

Ha azonban nem szeretnéd napokon keresztül nélkülözni okostelefonod, látogass meg egy megfelelő szakértelemmel bíró LG Nexus 5 szervizt, ahol 1 órán belül elvégzik a szükséges javítási folyamatokat meghibásodott készülékeden.

Bizonyos esetekben elegendő ugyanis a Nexus 5 bekapcsoló gombjának megtisztítása, melyet követően a készülék ismét tökéletesen működik – valljuk be, erre kár lenne napokat várni. Rosszabb esetben a problémát a telefon alaplapjára forrasztott bekapcsoló gomb mikrokapcsolójának meghibásodása okozza. Ilyen esetekben az LG Nexus 5 sorozatosan újraindul, kikapcsol, illetve kikapcsolást követően nem kapcsol be, vagy bekapcsolt állapotban nem oldható fel a képernyőzár.

Az alaplapra forrasztott mikrokapcsoló javítása egy 1-2 óra alatt elvégezhető javítási folyamat, mely partnerünk, a Smart Clinic okostelefon és tablet szervizeiben akár a helyszínen megvárható.

bekapcsolo_gomb_javitas

Az LG Nexus 5 egy majdnem tökéletes konstrukció

Abban a tekintetben legalábbis mindenképpen, hogy a bekapcsoló elektronika meghibásodásán kívül egyéb típushiba nem jellemző a készülékre. Korábbi LG készülékeknél például a Wifi modullal voltak problémák, de ezen kívül is akadnak bőven olyan típusok, melyeket számos komolyabb és gyakrabban előforduló típushiba jellemez.

Van azonban még egy hibafaktor, mely kimondottan gyakori. A Smart Clinic okostelefon szerviz statisztikái szerint ugyanis az éves okostelefon javítások felét teszik ki a kijelző törésekből és egyéb sérülésekből adódó javítások. A szakszerviz javaslata ezzel kapcsolatban, hogy mindenki számára érdemes edzett üveg kijelzővédővel megóvni a készüléket. Komoly összegeket spórolhatunk ugyanis egy ilyen kiegészítővel, tekintve, hogy egy gyári LG Nexus 5 kijelző cseréje több mint tízszeresébe kerül az edzett üvegnek – sőt, még az utángyártott LG kijelzők is sokkal magasabb áron szerezhetők be, mint a kijelzővédők.

Ezenkívül pedig az idővel elkerülhetetlenül elfáradó akkumulátor okozhat problémát. Az LG Nexus 5 akkumulátor csere szükségességét a naponta többször szükségessé váló telefontöltés, illetve a sűrűn kikapcsoló készülék jelzi. Ilyenkor érdemes gyorsan elvégeztetni a cserét, hiszen sok esetben felpúposodhat a megfáradt akkumulátor és szétnyomhatja a többi alkatrészt is.

Összességében azonban elmondható, hogy a bekapcsoló elektronika meghibásodását, az esetleges leejtéseket, illetve az idővel elkerülhetetlen akkumulátor fáradást leszámítva igen kevés alkalommal kell majd az LG Nexus 5 javításán törnöd a fejed. Felhasználói visszajelzések alapján a készülék igen megbízható és strapabíró eszköz.

via Smart Clinic

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid