TOP 5 újítás az Android Q-ban

0

A Google végre kiadta az új Android Q első béta változatát, ami bár még messze nem végleges, de már tartalmazza a főbb újításokat. Nézzük, mire számíthatunk a következő Android verziótól!

Az Android Q első bétája már tölthető is a Google Pixel telefonok mindhárom generációjára az Android Beta program keretein belül. Az alábbi videót az XDA-Developers csapata készítette, így működés közben is megnézhető a friss rendszer, de alatta mi is összeszedjük a fontosabb újításokat.

Sötét mód: Benne van az első bétában, de még nem végleges, ezért nem is érhető el a kapcsolója, egyelőre csak trükközéssel lehet aktiválni.

Asztali mód: Monitorra kötve asztali gépként is lehet majd használni az Android Q-t futtató mobilunkat, de egyelőre ez a funkció sincs teljesen kész, egy kis trükközéssel érhető el az első bétában.

Átszabott alkalmazásengedélyek: Ez elsőre talán unalmasan hangzik, hiszen a többség nem foglalkozik ilyesmivel, de valójában egy zseniális fejlesztésről van szó. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap a biztonság és az adatvédelem, ezért jobban testre lehet szabni az Android Q-ban, hogy melyik app mihez és mikor férhet hozzá. Beállíthatjuk, hogy csak akkor használhassa egy alkalmazás például a kamerát vagy a helyadatokat, ha épp meg van nyitva, így amikor a háttérben fut, akkor nem fér hozzá ezekhez. Ráadásul bármikor meg tudjuk majd nézni valós időben, hogy épp melyik app használja a helyzetünket, a kamerát, a mikrofont vagy bármi mást, így nem lesz több észrevétlenül kémkedő program.

Hajlítható kijelzők támogatása: Az új Android már natívan támogatja majd hajlítható megjelenítőket, így sokat javul a több ablakos alkalmazásfuttatás, és az épp megnyitott app alkalmazkodni tud majd a kijelző aktuális állapotához. Tehát ha kinyitjuk vagy összezárjuk a telefont, akkor ehhez igazodik majd az alkalmazás is. Persze most még ez nem tűnik annyira fontosnak, de 1-2 éven belül komolyabban is terjedésnek indulhatnak az ilyen készülékek.

Felugró ablakos beállítások: Ha egy alkalmazás kér valamilyen beállítást, például a WiFi-vel vagy a Bluetooth-szal kapcsolatban, akkor az nem új ablakban fog megnyílni az Android Q-ban, hanem az adott appon belül lesz elérhető a beállítás egy lebegő ablakban.

Ezeken kívül persze rengeteg egyéb kisebb-nagyobb változás történt már a most megjelent elő béta verzióban is, a végleges kiadásig pedig folyamatosan csiszolni és bővíteni fogja a Google a rendszert. Amit még érdemes megemlíteni a felsoroltakon kívül, hogy sokkal könnyebb lesz a widgetek használata (az ikonok hosszú érintésére elérhetjük az adott alkalmazás widgetjeit), és javul a megosztás menü is. További érdekesség, hogy az Android Q-ban már gyárilag lehet képernyővideót készíteni (de előtte engedélyezni kell a Screen Recording opciót a fejlesztői beállításoknál).

Mikor jön az Android 10?

Az új Android Q minden bizonnyal a 10-es verziószámot kapja, a legnagyobb kérdés már csak az, hogy milyen édességről nevezik majd el, és hogy mikor jön a végleges kiadás. Az előbbi kérdésre egy darabig még nem kapunk választ, viszont a Google kiadott egy hozzávetőleges ütemtervet a friss rendszerhez.

Nagyjából havonta jön majd egy újabb béta verzió, amelyből összesen hat darab lesz. Az utolsó augusztus környékén érkezhet, és valószínűleg nem sokkal utána jön majd a végleges kiadás is.

Forrás: Google, PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid