Törölheted majd az adatokat, amiket a Facebook begyűjtött rólad

0

A Facebook még tavaly májusban jelentette be, hogy egy új eszközzel készülnek, amellyel törölni lehet majd a közösségi oldalról a rólunk begyűjtött adatokat. Azóta viszont nagy volt a csend, egészen mostanáig.

A Facebook nem csak azokat az adatokat tárolja, amiket mi megadunk neki, hanem szinte minden digitális tevékenységünket képesek követni (a Facebookon kívül is). Nézik például, hogy milyen oldalakat böngészünk, milyen cikkeket olvasunk, stb. Ám míg egy böngészőben simán törölhetjük az előzményeket és az eltárolt sütiket, addig a közösségi oldal semmi hasonló lehetőséget nem kínál.

A tavaly májusban tartott F8 fejlesztői konferencián (valószínűleg nagyrészt a Cambridge Analytica botrány hatására) Mark Zuckerberg bejelentette a Clear History nevű eszközt, ami lehetővé teszi majd a Facebook által begyűjtött böngészési és egyéb adataink törlését. Akkor azt ígérték, hogy ez pár hónapon belül elérhető lesz, ám azóta nem történt semmi fejlemény egészen mostanáig.

Most azonban egy előadáson a Facebook pénzügyi vezetője azt mondta, hogy már gőzerővel dolgoznak a lehetőségen, és idén végre tényleg megjelenik a Clear History tool.

Mire lesz jó a törlés? A Facebook a begyűjtött adatokat leginkább arra használja, hogy célzott hirdetéseket jelenítsen meg a tevékenységünk, érdeklődésünk alapján. Ha például megnézel egy terméket egy webáruházban, akkor annak sokszor rögtön viszont látod a hirdetését a hírfolyamban, de persze számos más módja is van a célzott reklámoknak. Az adatok törlésével nem lesz kevesebb hirdetés, csak tulajdonképpen újraindítod a követést, így eleinte kevésbé kapsz majd rád szabott tartalmakat.

Az pedig valamennyire érthető, hogy a Facebook miért halogatja ennek a lehetőségnek a bevezetését, hiszen nagyrészt az adatainkból szerzik a bevételüket. Az teszi vonzóvá a hirdetők számára a platformot, hogy lehet célozni a felhasználókra, így sokkal nagyobb hatékonysággal működnek a reklámok.

Via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid