Továbbra is a MediaTek uralja majd a mobillapka piacot

0

Nem igazán lesznek nagy változások abban, hogy mely gyártók uralják idén a globális lapkakészlet piacot, legalábbis ezt jósolja a Counterpoint Research piackutató cég legfrissebb elemzése. Továbbra is a tajvani MediaTek lesz az élen 2021-ben, és egyre nagyobb különbséggel vezet Qualcomm előtt.

Az elemzők szerint a tajvani félvezető-gyártó a globális chippiac 37 százalékát is meg fogja szerezni, de a Qualcommnak továbbra is vezető szerepe lesz az 5G szegmensen belül. Az idei naptári évre vonatkozó jóslatok szerint a MediaTek komoly előnyre fog szert tenni a Qualcommal szemben, amelynek oka a Samsung Texas államban lévő austini gyárának ellátási problémáiban keresendő. Az ottani telep RFIC chipek, vagyis rádiófrekvenciás integrált áramkörök előállításával foglalkozik, amelyeket a Qualcomm megrendelésére készítenek. Az 5 nanométeres lapkák esetében is csökkent a kibocsátás, így ezek sem tudnak előnyt biztosítani az amerikai cég számára az ázsiai konkurenssel szemben.

Sajnálatot azonban mégsem ők, sokkal inkább a HiSilicon érdemel, amely eltűnt az első 5 lapkagyártó közül, a Huawei chipjeit készítő vállalat helyét a nálunk kevésbé ismert Unisoc veszi át. A vállalat leginkább olcsó, belépőszintű eszközökbe készít lapkákat, mostanában egyre többet hallani róluk.

Ami az 5G technológiával felvértezett chipkészletek piacát illeti, a Qualcomm keményen megszorongathatja tajvani kihívóját, mihelyt 2021 második felére orvosolják a termelés szűk keresztmetszetét. Az 5G chipsetek egyre jobban terjednek, és ebben a mezőnyben a Qualcomm az egyik legfontosabb résztvevő. Az első helyért folytatott harc a korábbiaknál sokkal élesebb lesz, mivel az előrejelzések szerint a legnagyobb chipgyártók csak minimális előnyre tehetnek szert egymással szemben, már ami a piaci részesedést illeti. 10 5G mobilból 9 belsejében valamilyen MediaTek, Qualcomm vagy Apple lapka végezheti a számításokat, így a többi konkurens szinte teljesen ki lesz szorítva, tehát a Samsung Exynos chipjei labdába sem rúghatnak majd.

Forrás: Counterpoint via GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid