Tronsmart Apollo Q10 vezeték nélküli fejhallgató teszt – a zene soha nem érhet véget

0

Kiegyensúlyozott hangzás, hibrid aktív zajszűrés, kristálytiszta hívásminőség, 100 órás folyamatos zenelejátszás, 5 mikrofonos zajcsökkentő technológia, érintésvezérlés, dedikált alkalmazás és kényelmes összecsukható kialakítás. Ezek a Tronsmart Apollo Q10 vezeték nélküli fejhallgató főbb ismérvei.

  • A Tronsmart Apollo Q10TSNEW02 kuponkód használatával, minden egyéb sarctól mentesen 50,31 dollárért megvásárolható, ami 15700 forint. A pakkot a DPD fogja hozni német raktárból, pár munkanapon belül.

Az ázsiai Szilícium-völgyben, Shenzhenben 2012-ben alapított Tronsmart márka az elmúlt években számtalan fülhallgatót, fejhallgatót és hangszórót dobott a piacra. Több termékük járt már nálunk és az tapasztalat az, hogy a gyártó kivétel nélkül megtalálja hangminőség és a megfizethetőség tökéletes egyensúlyát.

A Tronsmart az európai fül számára is kellemesen csengő márkanévnek, valamint a reklámarcuknak, a futballsztár Luis Suáreznek köszönhetően gyorsan halad felfelé az elismert gyártók ragsorában. A jó reklámérték mellett a megbízhatósággal is minden rendben van a brand háza tájékán. Ebben a megszokottól kicsibb lazább hangvételű tesztben a Tronsmart Apollo Q10-et vesszük górcső alá.

A Tronsmart esetében már megszokhattuk, hogy a termékeit mindig roppant igényes és informatív csomagolásban tálalja. Ez esetben sem volt ez másképpen. A pakkban lakik egy USB-C töltőkábel, egy jótállási jegy, egy több nyelvű felhasználói kézikönyv és egy praktikus tároló zacsi, amiért jár egy nagy pacsi.

A fejhallgató over-the-ear típusú, tehát teljesen elfedi a fület. A jól illeszkedő memóriahabos párnák hatékonyan kizárják a külső zajokat, tökéletesen illeszkednek a legtöbb fülformához. A 225 gramm tömegű füles használata több órán keresztül is kényelmes, ebben a jól párnázott fejpánt is segít. Az alacsony súlyból következik az is, hogy az Apollo Q10 teste meglehetősen egyszerű, de jó minőségű műanyagból készült. Bosszantó módon a mozgatható elemeket (zsanérok és fejpánt nyújtó mechanizmus) szintén PVC-ből alkották meg a tervezői. Ennek ellenére tartósnak tűnik a szerkezet, jól bírja az átlagos és normális igénybevételt. Illúzióink azért ne legyenek, egy jóllakott óvodás gyermek 1 perc alatt le tudja amortizálni a technikát.

A könnyű hordozhatóság érdekében a füles egy mozdulattal összecsukható, így kevesebb helyet foglal el a táskában vagy a hátizsákban. A fülpárnák 90° -kal elfordulnak, így nyakba akasztva is kényelmes a hordása, ennél jobban El Professor sem tervezhette volna meg. O bella, ciao!

A fő kezelőszervek a fülhallgató jobb oldalán vannak elrejtve, és a kütyü vezérlése is erről a térfélről történik. Itt kapott helyet a Type-C töltőcsatlakozó, a bekapcsológomb, egy LED jelzőfény és egy többfunkciós gomb (MFB) a hangvezérléshez. Tetszik ez a diszkrét kialakítás, mert használat közben a csatlakozók és a LED villogása sem látható.

A jobboldali hangszóróházon az enyhén süllyesztett, kör alakú panelbe integrálták a vezérlőegységet. Rendkívül egyszerűen és logikusan oldották meg az éritőfelület működését. A hangerő szabályozásához le-fel, a zenék közötti lépkedéshez jobbra-balra, a hívás fogadáshoz/elutasításhoz kétszer megérinteni, illetve nyomva kell tartani 2 másodpercig a Tronsmart logóval díszített panelt. A módváltáshoz 3 másodpercig kell az ujjunkat az érintőfelületen pihentetni. A bal oldalt feleslegesen simogatjuk, mert a fülhallgató irányítása és a matéria kifényesedése sem fog ezáltal megtörténi.

Az Apollo Q10 párosításhoz tartsuk lenyomva a bekapcsoló gombot 2 másodpercig, majd a visszajelző LED kéken és pirosan villog. A kapcsolat létrejöttét egy angol nyelvű férfihang jelzi, valamint a LED kéken villog. A Bluetooth 5.0-s szabványt használó füles gyorsan kapcsolódott mind a két általam próbált telefonhoz, TV-hez és a laptopomhoz, hatóköre pedig 15 méter.

Okostelefonos applikáció nélkül manapság „nem lehet élni” tudják ezt a Q10 megalkotói is. Ha az alap csatlakozással nem elégszünk meg, akkor töltsük le a Play Áruházból vagy az App Store-ból a szögegyszerű, és tökéletesen működő Tronsmart alkalmazást. Az appban lehetőségünk van a zenehallgatási mód kiválasztására, az akkumulátor töltöttségét láthatjuk, az előre beállított hangzások közül választhatunk és az érintőfelület funkcióit is testre szabhatjuk. Találunk itt még egy felhasználói utasítást, és a későbbiekben még Firmware frissítés is elérhetővé válik ebben az appban. Akkor se bánkódjunk, ha nem lesz update, ami jól működik, azt nem kell piszkálni. Ez nem Windows, hogy rendszeresen ráküldjön egy rontócsomagot a gigacég.

Ebben az ársávban a telefonos alkalmazás vezérlés sem fütyfürüty, azonban wow-faktort nem ez váltja ki a gyanútlan tesztelőkben. Ennyi pénzért az aktív zajszűrés (ANC) felejtős más gyártóknál, vagy valamilyen hikomat megoldással szúrják ki a szemünket. Az ANC-ből 3 féle megoldás létezik. Külső mikrofonos (feed-forward) és belső mikrofon alapú (feedback), előbbi a külső zajokat, az utóbbi pedig a hallójárat belsejében megtalálható hanghullámokat analizálja és kompenzálja. Illetve ezek kombinálásából születtek meg a még jobb hibrid megoldások, amelyek külső és belső érzékelőkkel is rendelkeznek. Egy különálló processzor elemzi a mikrofonok által mért külső és belső zajt, és azzal megegyező, de ellenfázisú zajt generálva kioltják azt.

A Tronsmart Apollo Q10 5-mikrofonos hibrid aktív zajcsökkentő technológiával rendelkezik, ez már a ,,hűha meg minden” kategóriát is kimerít. A fullos (drága, nagyon drága) ANC fejhallgatók a magas és az alacsony frekvenciatartományban egyaránt elnyomják, de nem is távolítják el teljesen a zajokat. Az Apollo Q10 az utóbbi tartományban tudja csökkenteni a zajokat 35 dB-lel.

Az ANC fülhallgatók a folyamatosan zajos környezet (iroda, utazás stb.) zajelnyomására kiválóak, de az alkalmazott technológiából fakadóan a kimagasló hangélményhez eléréséhez ki kel kapcsolni ezt a funkciót. Ez márkától függetlenül minden esetben igaz. A Q10 esetében is van ANC Off állás. Sőt, van bekapcsolható Ambient mód, ami felerősíti a környezeti zajt. Miért jó ez? Egy kis poént csempészve a történetbe, idézném a zenei paródiáiról híres magyar könnyűzenei együttes dalszöveg részletét. Sétálunk a fülhallagatóval a fejünkön, szól a kedvenc zenénk, a külvilág egy pillanatra megszűnik és az ,,Elütött egy román traktor, de szar ez így reggel hatkor!” történet nem fog bekövetkezni. A zene mellet a háttérzajokat felerősíti, halljuk a forgalom zaját, vagy éppen az irodába váratlanul betoppanó főnök érkezését is mi észleljük először Ambient módban. Tisztára olyan, mint egy hallókészülék ebben az üzemmódban a fülesünk.

A fejhallgatóban 40 mm-es neodymium-ból készült, szuperkönnyű mágnesgyűrűkkel szerelt, dinamikus hangszórók dolgoznak. A frekvenciaválasz 20 Hz – 20 KHz között mozog, az impedancia 32 ohm, míg az érzékenysége 100 dB. Mivel ez egy vezeték nélküli Bluetooth füles, ezért egy kis ejnye-bejnye jár az aptX támogatás kihagyása miatt. De a jó hír az, hogy az SBC (Subband Codec) és az AAC (Advanced Audio Coding) hangkódolási algoritmus szerepel a repertoárban.

Hangminőség tekintetében az elektronikus zenék kedvelőinek lehetnek jók az alapbeállítások. Kissé felhúzott mély- és magastartomány, vagyis a ,,klasszikus V” jellemezi a hangképet. Az Apollo Q10 célja a szórakoztatás, ne keressünk finomságokat, apró részleteket, ez nem egy stúdió fejhallgató. Ennek ellenére a határozott módban ábrázolja az énekhangot, a zene kellő dinamikával bír és a basszus is elég izmos. A Nirvana – Come As You Are (Live On MTV Unplugged) hallgatásakor a kísérő hangszerek pontosan, kellő aránnyal megszólalva egészítették ki az Kurt Cobain hangját, szóval az akkusziktus műfaj sem áll távol ettől a fülhallgatótól.

Az ajakszinkron késése elhanyagolható videónézés közben, gyakorlatilag nem is észlelhető. Játékra én nem használtam, de profi junior tesztelőm letolt vele jó pár küldetést. Az ő elmondása alapján a virtuális DTS 7.1 térhatású hang és a pozicionált hanghatások nélkül a közeli és távoli hangokat elég nehéz behatárolni. Ha rosszul mérjük be az ellenség helyét, az a virtuális világban az életünk végét jelentheti, hűha. Szóval az online térbe ne a Q10-zel induljunk háborúba, ez nem gamer fülhallgató.

Telefonról történő zenehallgatáskor elég sűrűn előfordul, hogy érkezik egy hívás. Eddig tapasztalat alapján általánoságban kijelenthető, hogy a 100 dollár alatt megvásárolható fülesekkel ultragáz a hívásminőség. A Tronsmart ezt a modellt úgy reklámozza, hogy ,,kiváló minőségű kristálytiszta hívásokat” bonyolíthatunk le. Amikor ezt olvastam a reklám anyagban, egy kollégám mondás ugrott egyből be ,,na ne kábítsál”.  És valóban, áll leesik, szem fennakad, a hívó és a hívott fél oldalán is tökéletes a beszélgetési hangminőség. Maximum respect!

A teszt ezen részében elékeztünk a Tronsmart Apollo Q10 igazi fénypontjához. A Type-C aljzatról 3 óra alatt feltölthető, 1200 mAh kapacitású akkumulátor 100 óra zenehallgatási időt nyújt számunkra a gyári adatok szerint. Már megint ,,áll leesik, szem fennakad” 100 óra egyetlen feltöltéssel! Fel kell kötni a gatyót annak a gyártónak, aki ezt überelni akarja! Az sem baj, ha hirtelen nincs időnk 3 órát elvesztegetünk a kütyü töltögetésére. Elég lesz 10 percre rádugni az áramforrás végére a fülhallgatónkat, és ismét 3 órán keresztül szólhat a muzsika. Az utóbbi értéket nem volt nehéz lecsekkolni, valós adat a 10 perc töltés / 3 óra zenehallgatás. A 100 órás zenehallgatási időt nem sikerült lemérnem. De az volt az érzésem, hogy soha nem fog lemerülni, pedig az utóbbi 2 hétben rá volt nőve a kobakomra a Q10.

Már csak egy nagy kérdés maradt hátra. Megéri pénzt adni ezért a műanyag testű csodáért, amiből az aptX kodek támogatás kimaradt?

Ne vicceljünk, közelítsük meg más irányból a témát. Melyik gyártó ad 60 dollárért kiegyensúlyozott hangzást, hibrid aktív zajszűrést, kristálytiszta hívásminőséget, 100 órás folyamatos zenelejátszást, 5 mikrofonos zajcsökkentő technológiát, érintésvezérlést, dedikált alkalmazást és kényelmes összecsukható kialakítást?

A zene soha nem érhet véget, ez a teszt azonban igen, de a végére is maradt egy jó hír. A Tronsmart Apollo Q10TSNEW02 kuponkód használatával, minden egyéb sarctól mentesen 50,31 dollárért megvásárolható, ami 15700 forint. A pakkot a DPD fogja hozni német raktárból, pár munkanapon belül.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid