Új vámolási szabályok a kínai rendeléseknél: ez változik 2021. július 1-től

0

Bizonyára sokan hallottak már róla, hogy idén megváltoznak a vámolási szabályok az EU-n kívülről (pl. Kínából) rendelt csomagok esetében, megszűnik az olcsóbb termékek vámmentessége. Az új szabályok 2021. július 1-től lépnek érvénybe, és az alábbiakban igyekszünk röviden összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

A jelenleg hatályos szabályok szerint 22 eurós összegig nem kell áfát (és vámot sem) fizetni a rendelt csomagok után (de mivel a 10 euró alatti áfát elengedik, ezért 37 euró a valódi határ). Ez azonban megszűnik 2021. július 1-től, vagyis minden egyes rendelés után kötelező lesz az áfát kifizetni. A vámmentesség határa viszont továbbra is 150 euró marad.

Mindez egyébként nem egy magyar sajátosság, az új szabályok az egész Európai Unióra egységesen vonatkoznak.

A filléres rendeléseknél is fizetni kell majd

Sokan szeretnek olcsó, pár dolláros kütyüket rendelni, de 2021. július 1-től ezeket is vámeljárás alá fogják vonni. A Kínából az EU-ba érkező csomagok nagy többsége eddig az áfamentes kategóriába esett, így könnyen belátható, hogy mindez óriási terhet fog róni a Magyar Postára, a legtöbb rendelés ugyanis rajtuk keresztül fut be. A napi vámeljárások száma akár százszorosára is nőhet.

A Posta jelentős mértékű informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül a jogszabályi változásra, arra törekedve, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen.

Sávos ügyintézési díj lesz

Eddig vámolás esetén az áfán kívül egységesen 3500 Ft-os vámügynöki szolgáltatási díjat számolt fel a Posta, a jövőben azonban egy sávos rendszert vezetnek be. Vagyis az olcsóbb tételeknél kevesebbet, a drágábbaknál pedig többet kel majd fizetni az ügyintézésért. A pontos díjak még nem ismertek, azt viszont elárulták, hogy elsősorban az online fizetés lesz ajánlott, és aki ezt választja, az kedvezményt fog kapni.

Friss infók:

Nem a rendelés ideje számít

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a 2021. július 1-jei időpont arra vonatkozik, hogy mikor érkezik be a csomag az országba, és mikor kezdik el a vámügyintézését. Ez meglehetősen nehézzé teszi a tervezést, hiszen bizonyos esetekben hosszúra nyúlhat a szállítási idő, és előre nem lehet pontosan kiszámítani. Azt ajánljuk, hogy aki szeretne rendelni, az tegye meg minél hamarabb, nehogy lemaradjon az áfamentességről.

Befellegzett a külföldi rendeléseknek?

Természetesen nem, de lesznek változások:

  • Nagyobb hangsúlyt kaphatnak az európai raktárak, hiszen ez EU-n belülről érkező csomagokat továbbra sem fogják megvámolni.
  • A kis értékű rendeléseknél lesz a legnagyobb változás, hiszen ezek eddig vámmentesek voltak, hamarosan azonban ki kell majd rájuk fizetni a 27%-os áfát, valamint egy egyelőre ismeretlen összegű ügyintézési díjat, vagyis ezek drágulni fognak.
  • A 22 euró (valójában 37 euró) fölötti rendelések esetében (elméletileg) eddig is fizetni kellett, amennyiben az EU-n kívülről szállították őket, így itt hivatalosan nem lesz sok eltérés. Azonban megszűnhetnek bizonyos kiskapuk, trükközések (például hogy kisebb értéket írnak a csomagra), hiszen válogatás nélkül mindent vámeljárás alá fognak vonni.

Összefoglalva, 2021. július 1-től az alábbi plusz költségekkel lehet számolni a Kínából érkező csomagok esetében:

  • 150 euróig: 27%–os áfa + vámügyintézési költség (sávos lesz, a mértéke még nem ismert)
  • 150 euró fölött: 27%–os áfa + vámügyintézési költség (sávos lesz, a mértéke még nem ismert) + bizonyos termékek esetében vám

Vannak még homályos részletek

Hogy pontosan milyen világ jön 2021. július 1-je után a kínai rendelések szempontjából, azt csak később fogjuk tudni megmondani. Azt már említettük, hogy egyelőre nem ismert a sávos ügyintézési díj mértéke, pedig ez alapvetően meghatározza majd, hogy mennyire fogja megérni olcsó kütyüket rendelni. Az is kérdéses, hogy a Posta rendszere mennyire bírja majd a megnövekedett terhelést, illetve hogy pontosan milyen módon kell majd a vámolást intézni. És persze azt is érdekes lesz látni, hogy a kínai webáruházak, illetve a nagyobb piacterek (mint pl. az Aliexpress), hogyan fognak reagálni a változásokra.

Az EU-n kívüli webshopok egyik lehetősége, hogy csatlakoznak az Import One Stop Shop (IOSS) rendszerhez, ez azt jelenti, hogy a vevővel már a rendeléskor kifizettetik az áfát, ami a magyar vásárlók esetében 27%, vagyis ennyivel magasabbak lesznek az árak. Ezzel megspórolható lenne a vámolási macera a legtöbb esetben, azt viszont egyelőre nem tudjuk, hogy mennyire lesznek hajlandók belépni ebbe a rendszerbe a kereskedők.

Forrás: KínaiGuru

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid