Újabb hatalmas Huawei-botrány van kerekedőben (frissítve)

0

A Huawei még messze nincs kint a bajból, főleg ha a legújabb vádak igaznak bizonyulnak. A The Washington Post értesülései szerint a kínai vállalat amerikai alkatrészeket értékesített Észak-Korea számára, miközben segédkezett kiépíteni a nemzetközileg nem éppen ünnepelt ország telekommunikációs infrastruktúráját. (A cikket frissítettük a Huawei hivatalos reakciójával.)

A nemrégiben tiltólistára helyezett kínai cég a The Washington Post által megszerzett dokumentumok szerint titokban segédkezett az észak-koreai vezeték nélküli hálózat kiépítésében és üzemeltetésében. A Huawei állítólag egy másik, állami tulajdonú kínai cégen, a Panda International Information Technology-n keresztül üzletelt Észak-Koreával, ám a források szerint a kapcsolat egyértelmű.

Mindez azért vet fel kérdéseket, mert a kínai vállalat a saját felszereléseiben számos amerikai szabadalmat és alkatrészt használ, és ha ezeket eladta Észak-Koreának, akkor súlyosan megsértette az országgal szembeni kereskedelmi szankciókat.

A feltételezett kapcsolat a Huawei és Észak-Korea között egyébként 2008-tól indult, és a 3G (UMTS) hálózatok kiépítésére vonatkozik. Ezt a kínai vállalat egyelőre nem kommentálta, csak annyit közöltek a vádakra reagálva, hogy jelenleg nincs üzleti érdekeltségük az országban.

Egyébként az USA kereskedelmi hivatala már 2016 óta nyomoz az ügyben, de eddig nem igazán volt konkrét bizonyítékuk, vagy ha volt, akkor azt nem hozták nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok kormánya még májusban tette tiltólistára a kínai céget nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, aminek következtében az amerikai vállalatok csak külön engedéllyel kereskedhetnek velük. Bár Donald Trump nemrég ígéretet tett arra, hogy feloldja a szankciókat, ez még nem történt meg teljes mértékben, és ha esetleg beigazolódnak a vádak, akkor megint komoly bajba kerülhet a Huawei.

Frissítés: a cikk megjelenése után megkaptuk a Huawei hivatalos reakcióját:

“A Huawei Technologies nem rendelkezik semmilyen üzleti jelenléttel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban. A vállalat teljes mértékben elkötelezett az összes vonatkozó törvény és szabályozás betartása mellett a világ minden országában és régiójában, ahol tényleges tevékenységet folytat, beleértve az ENSZ, az Egyesült Államok, valamint az EU exportra vonatkozó rendelkezéseit és korlátozásait egyaránt.”

 

Forrás: TheGuardian

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid