A 4G-től és az újabb Wi-Fi technológiáktól is eltilthatják a Huaweit

0

A Huawei működését már így is kegyetlenül megnehezítik a kereskedelmi tiltások, amelyek értelmében nem használhatnak olyan technológiai szabadalmakat, amik amerikai tulajdonban vannak. Ez lényegében kivégezte a házon belül fejlesztett Kirin processzorokat, ám eddig, igaz, külön engedéllyel, de tudtak vásárolni lapkákat olyan cégektől, mint az AMD, az Intel vagy a Qualcomm. Eddig annyi volt a megkötés, hogy nem használhatnak 5G-s lapkát, hamarosan azonban újabb szigorítások léphetnek érvénybe, amelyek szinte teljesen kivégezhetik a Huaweit.

A tiltások hamarosan új kiegészítéseket fognak kapni, állítja a Reuters legfrissebb jelentése. A tiltott termékek listájára felkerülhet a 4G technológia, a Wi-Fi 6 és 7 szabvány, minden mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológia, illetve a felhőalapú számítástechnika minden formája. Bennfentesek szerint a 4G-s eszközökre vonatkozó engedélyeket már most elutasítják az illetékes hatóságok.

Ami pedig a már meglévő engedélyeket illeti, egy technológiai szakértő szerint az USA kereskedelmi minisztériuma éppen arra készül, hogy kivétel nélkül visszavonja az összeset. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy külön lépéseket tesznek az ügy érdekében, egyszerűen elég megvárniuk, amíg az engedélyek lejárnak, majd megtagadni az újabb hozzáférést.

Októberben szigorították a félvezetők gyártásához használt berendezések exportját, amely érvényes a 14, sőt, bizonyos esetekben a 16 nanométeres gyártási eljárásnál fejlettebb technológiára alapuló eszközökre is. Az USA mellé betársul Japán és Hollandia, vagyis ezek az országok is megtiltják majd a hazai vállalatoknak, hogy felszereléseket szállítsanak Kínába – derült ki a Bloomberg pár nappal ezelőtti cikkéből. Azt már a Huawei is elismerte, hogy a Kirin processzorok visszatérésére nem érdemes számítani, legalábbis idén semmiképp.

Amennyiben ezek az új intézkedések valóban életbe lépnek, gyakorlatilag kivégzik a Huaweit. A kínai gyártó ugyanis leginkább az okostelefonjaival, a hálózati fejlesztéseivel és a felhőalapú megoldásaival igyekezett a konkurensekkel versenybe szállni. Már eddig is óriási veszteségek érték a céget, ami a 2021-ben bevezetett kereskedelmi tiltások óta harmadannyi bevétellel kell, hogy beérje.

Mondjuk az mindenképpen elismerésre méltó, hogy azóta sikerült olyan jól alkalmazkodni ezekhez az áldatlan állapotokhoz, hogy 2022 decemberében 91,5 milliárd dolláros összbevételt produkáltak, vagyis a Huawei eddig a pontig stabilan működhetett.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid