Újfajta hűtési megoldás kerülhet a Samsung csúcsmobilokba

3

A legtöbb olvasónk számára talán egy kicsit túl szakmai lehet a mostani írás, viszont mi úgy gondoljuk cseppet sem hátrányos tudni, mitől nem ég szét használat közben a kedvenc okostelefonunk. Jelen esetben arról fogunk pár szót ejteni, hogy a Samsung milyen módon tervezi hűteni a közeli és a kicsit távolabbi jövő felsőkategóriás mobiljait.

A cégnél jelenleg az úgynevezett hőcsöves megoldás van használatban, amit legelőször a Samsung Galaxy S7 esetében építettek okostelefonba, és azóta is használják mind a Galaxy S széria, mind a Note széria készülékeiben. A dél-koreai vállalat beszállítóitól úgy tudni, hogy ez a megoldás jellemzi majd jövőre is a zászlóshajó szintű telefonokat, sőt, egy kisebb mennyiség már legyártásra is került. Hogy miért csupán felsőkategóriás mobilok belsejében találjuk meg a hőcsöves kiépítést, annak egyszerű oka van: a megoldás nem éppen olcsó. Egyébként is a legdrágább készülékekben van a legerősebb processzor, így aztán az esetükben különösen fontos az extra hűtés.

Kevesen tudják, de létezik egy alternatíva is, a gőzkamrás rendszer. Az említett metódus az egyik létező legjobb megoldás a hő elvezetésére, felsőkategóriás videokártyák esetében használják is – 250W feletti teljesítményekre kell most gondolni. A gond velük csak az, hogy ezek a gőzkamrák még a hőcsöves kiépítésnél is többe kerülnek, sőt, akad egy további hátrányuk is.

A gőzkamrás hűtés sokkal vastagabb, mint a hőcsöves, ami nem éppen kedvez a mai vékonyságra törekvő dizájntrendeknek. Ugyanakkor bizonyos gyártók már képesek 0.4 mm-es kamrák alkotására, tehát a manufaktúrák folyamatosan kísérleteznek ezzel a megoldással. Okostelefon burkolata alá viszont még egyetlen egy esetben sem került ilyen hűtőrendszer. A gőzkamrák egyre népszerűbbek a laptopok világában, legalábbis olyan gyártóknál, amelyek vékony, de játékra is alkalmas szerkezetek építésére törekszenek. A belsős források úgy vélik, hogy a gőzkamrás hűtőrendszer valamikor 2019-ben jelenhet meg a felsőkategóriás okostelefonok kategóriájában, tehát lehetséges, hogy a Galaxy S10-ben már ilyen megoldás lesz.

GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid