Valami nem stimmel a Hold-fotókkal, amiket a Samsung Galaxy S23 Ultra készít

0

A Huawei korábban elég komoly negatív visszhangot kapott amiatt, mert nem teljesen valódi Hold-fotókat készítettek a telefonjai, most pedig a Samsungot vádolják azzal, hogy gyakorlatilag kamu képekkel szúrja ki a felhasználók szemét.

A Samsung a Galaxy S20 Ultrával vezette be a 100x Space Zoom funkciót, ami elképesztő nagyításra képes, és többek között arra is jó, hogy a Holdat fotózzuk vele. Azóta többször felmerült, hogy ezek a képek nem feltétlenül teljesen valódiak, és igazából a Samsung sem titkolja, hogy mesterséges intelligenciával javítják a végeredményt, sőt, kifejezetten büszkék erre. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy a kamera által ténylegesen érzékelt képet turbózzák fel, vagy pedig egy teljesen máshonnan származó képet illesztenek a fotóra, mintha azt a telefon készítette volna.

Egy Reddit-felhasználó úgy döntött, hogy leteszteli a Galaxy S23 Ultra algoritmusát, és arra jutott, hogy gyakorlatilag hamisak a Space Zoom funkcióval készült Hold-fotók.

A teszt viszonylag egyszerű volt, első lépésben letöltött az internetről egy fotót, ami a Holdat ábrázolja, lecsökkentette a felbontását 170×170 pixelre, majd elhomályosította a képet Gauss-elmosás segítségével. Ezzel gyakorlatilag teljesen eltűntek a részletek, amiket normál módon nem lehet visszahozni. A végeredményt  megjelenítette egy monitoron kinagyított formában, majd távolról lefotózta egy Galaxy S23 Ultrával.

A telefont sikerült “becsapni”, az algoritmus bekapcsolt, és elkészült a Hold-fotó, ami sokkal részletesebb lett, mint a monitoron megjelenített kép, a Samsung telefonja gyakorlatilag kiegészítette a képet, méghozzá elég jelentős mértékben. Így a végeredménynek már nem sok köze volt ahhoz, amit a szenzor valójában érzékelt.

Bal oldalt látható a fotózott kép, jobb oldalt pedig az, amit az S23 Ultra készített

Az természetesen vitatható, hogy mi számít valódi fotónak, és hogy mennyire jó dolog algoritmusokkal feljavítani a képeket, de amíg a felhasználók többsége elégedett, addig valószínűleg nem sokan foglalkoznak ezzel. A telefonos fotózás már legalább annyira szól a szoftverről, mint a szenzorokról és az optikáról, ugyanakkor ebben az esetben egy elég szélsőséges példát láthatunk. Nem tudhatjuk biztosra, és nem is akarunk ilyet állítani, de a teszt alapján úgy néz ki, hogy a Samsung mesterséges intelligenciája felismeri, hogy a Hold milyen pozícióban van, majd teljesen más képek alapján rakja össze a végeredményt, ami sokkal részletesebb annál, mint amit a kamera valójában lát. Ha ez így van, akkor nem sokkal vagyunk előrébb egy saját magunk által készített Hold-fotóval, mintha csak letöltenénk egyet az internetről.

Mindezektől függetlenül a Galaxy S23 Ultra periszkópos kamerája brutál jó lett, elképesztő nagyításra képes, és ha nem pont a Holdat fotózzuk, akkor nincs ilyen mértékű módosítás a képeken, nem ad hozzá plusz részleteket más forrásból az algoritmus.

A teljes teszt a Redditen olvasható angolul, ha érdekelnek a további részletek.

Forrás: Reddit, via Sammobile

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid