Videón az Android 10 korai változata

0

Nemrég írtunk róla, hogy kiszivárgott a következő Android verzió egy korai kiadása, és a screenshotok után most egy bemutató videót is láthatunk az új rendszerről.

A friss verzió egyelőre csak Android Q néven fut, de jó eséllyel a 10-es lesz a végleges verziószám. A legnagyobb kérdés inkább az a névvel kapcsolatban, hogy milyen Q betűs édességet választ a Google, de ez minden bizonnyal csak a végleges kiadás bemutatásakor derül majd ki. Addig is itt egy videó, amelyen egymás mellett látható az Android Q és az Android Pie.

Fontos megjegyezni, hogy a bal oldali készüléken egy AOSP rendszer fut, vagyis egy teljesen alap Android Q, abból is egy nagyon korai verzió, tehát lesznek még bőven változások, mindenesetre több érdekes újítás is megfigyelhető a felvételen.

Az egyik legfontosabb, és leginkább örömteli változás az alkalmazásengedélyekben történt. Ez elsőre talán unalmasan hangzik, hiszen a többség nem foglalkozik ilyesmivel, de valójában egy zseniális fejlesztés jön az Android Q-val.

Sokkal nagyobb hangsúlyt kap a biztonság és az adatvédelem, ezért jobban testre lehet majd szabni, hogy melyik app mihez és mikor férhet hozzá. Beállíthatjuk, hogy csak akkor használhassa egy alkalmazás például a kamerát vagy a helyadatokat, ha épp használatban van, így amikor a háttérben fut, akkor nem fér hozzá ezekhez. Ráadásul bármikor meg tudjuk majd nézni, hogy épp melyik app használja a helyzetünket, a kamerát, a mikrofont vagy bármi mást, így nem lesz több észrevétlenül kémkedő program.

A másik jelentős újítás a sötét mód lesz. Számos gyártói rendszer tudja már ezt, de most végre natívan is bekerül a gyári Androidba, aminek nagyon sokan fognak örülni. Ha bekapcsoljuk ezt az opciót, a hátterek sötétre váltanak, ami jót tesz az üzemidőnek AMOLED kijelzők esetében, és a szemet is kíméli, főleg ha sötétben használjuk a telefont.

Ezeken kívül számos újításra számíthatunk, várható többek között egy asztali mód opció is, amellyel egy monitorra kötve PC-ként működhet majd a telefonunk. Persze ez sem teljesen újdonság, néhány készülék már tudja, de most végre a gyári Androidba is bekerülhet.

Az Android Q első publikus fejlesztői kiadása valamikor tavasszal érkezik (talán már márciusban elérhető lesz), a végleges rendszer azonban valószínűleg csak nyár végén vagy ősz elején jelenik majd meg.

Forrás: XDA

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid