Visszatér az Intel a mobilpiacra az új Spreadtrum SC9853i chippel

0

2012 áprilisában mutatták be az első Intel processzoros okostelefont, a Xolo X900-at, ami egy elég jó próbálkozás volt akkoriban. Az egymagos Intel Medfield chipset által hajtott készülék sok szempontból úttörőnek számított, ám azóta nem alakult túl jól a vállalat sorsa a mobilpiacon.

Az utána következő években az Intel próbálkozásai sorra elbuktak, és több 10 milliárd dollár befektetés után sem tudta megvetni a lábát a chipgyártó az okostelefonos szegmensben.

Xolo X900

2016-ban a tech óriás hivatalosan is feladta a próbálkozást, megszüntették a folyamatban lévő fejlesztéseket, és látszólag lemondtak a mobilprocesszoros tervekről.

Az asztali gépek piacán oly sikeres Intel tehát alulmaradt a rivális ARM-mel szemben. A jövőben aligha találkozunk majd Atom processzoros okostelefonnal vagy táblagéppel, de mégsem tűnnek el teljesen a mobilpiacról, ugyanis bevásárolták magukat a Spreadtrum nevű kínai chipgyártóba, hogy közösen fejlesszenek hardvereket.

Az Intel továbbra is rengeteg technológiával és szabadalommal rendelkezik, és hatalmas gyáraik vannak, ahol meg tudják oldani a mobilprocesszorok legyártását.

A 2017-es MWC-n jelentette be az Intel, hogy partnerségre léptek a Spreadtrummal, és bemutatták a közösen fejlesztett SC9853i lapkát.

A Spreadtrum SC9853i az Intel 14 nm-es gyártástechnológiájával készül, és a nemzetközi piacokat célozza meg, azon belül is a középkategóriás okostelefonok szegmensét. A chipset egy 8 magos, 1.8 GHz-es, 64-bites, Intel Airmont architektúrára épülő processzort tartalmaz, amely nagy teljesítményre képes alacsony fogyasztás mellett.

Az SC9853i lapkával az Intel és a Spreadtrum meg szeretné hódítani a középkategóriás mobilok piacát, csökkentve ezzel a Mediatek és a Qualcomm részesedését. Amennyiben bejön a terv, az Intel végre megvetheti a lábát ebben a szegmensben.

A Leagoo az első gyártó, amely felhasználja az említett Spreadtrum SC9853i lapkát, mégpedig a Leagoo T5c nevű készülékhez. A mobilra már elő lehet regisztrálni a gyártó weboldalán, és így esélyed nyílik egy 30 dolláros kupon megszerzésére is.

forrás: Leagoo

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid