Warmounts G600 hordozható töltőállomás és Astrolux FSP200 napelem teszt – Jól jön, ha baj van

0

A Warmounts G600 egy kompakt hordozható töltőállomás 230 V-os aljzatokkal, 12 V-os kimenetekkel, szivargyújtó csatlakozóval, PD töltésre képes Type-C és USB portokkal, 600 wattos leadható teljesítménnyel. A kitthez jár még egy összecsukható, 200 wattos Astrolux napelem panel is, amely gyakorlatilag korlátlan áramellátást biztosít az egység számára.

 • A Warmounts G600 hordozható töltőállomás és Astrolux FSP200 napelem pakk beszerzéséhez az BGXIFD264 kuponkód használatával 596,58 dollárra lesz szükségünk, ami 217 ezer forint.
 • A termékek EU raktárból érkeznek, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

A Warmounts G600 egy kompakt, közepes méretű Power Station, amelyről váltóáramú, egyenáramú és USB-aljzatokkal kisebb elektromos eszközöket tölthetünk a hétvégi házban, tanyán, kempingben, vízparton, hegyekben. Mini hűtőszekrényt, kávéfőzőt, turmixgépet, de akár komplett gamer pc-t monitorral, nyomtatóval, autó akkumulátortöltőt, elektromos sövénynyírót vagy akár varrógépet működtethetnünk róla – ahogyan mi is tettük.

Ezeket az eszközöket „napelemes generátorként” (Solar Generator) is szokták emlegetni, de a kifejezés kissé félrevezető, önmagukban nem tudnak áramot termelni, inkább egy napelem – mint a 200 wattos Astrolux napelem panel – akkumulátoraként szolgálnak egy inverterrel megfejelve. A megfelelő teljesítménynek és a számos csatlakozási lehetőségnek, köztük a Schuko aljzatnak köszönhetően ezek a készülékek ideálisak kempingezéshez, munkához és vészhelyzeti tápegységként is funkcionálhatnak. A töltési lehetőségek széles választékának köszönhetően pedig nagyfokú rugalmasságot és függetlenséget ígérnek.

A Power Station-t a Huizhou YILAI Technology Co., Ltd. gyártja, ők 13 éve tevékenykednek, évente 5 millió akkumulátort és 72 ezer hordozható töltőállomást gyártanak. A konkrét tesztalany, a Warmounts G600 egyébként Banggood almárkás termék, de MP-PS600, TANENG Power, Rizzen, BATINO – és még ki tudja hány – néven jöhet szembe velünk. Igazából 300 darabos rendelés felett bármilyen – akár Gipsz Jakab – logót is rányomnak nekünk a termékre. Szóval egy OEM cucc (az Original Equipment Manufacturer kifejezés rövidítése), vagyis a köznyelvben az olyan márkák megkülönböztetésére használják, melyek nem rendelkeznek saját gyárral, hanem egy nagy gyártótól a saját igényeik szerint összeállított készüléket adnak el a saját márkanevük alatt. Ez egyáltalán nem ördögtől való, a nagyok is meglépik ezt, nézzünk csak szét például a légkondicionálók piacán. Sok jól ismert elektronikai eszközöket gyártó cég, a Whirlpool, a Bosch, az Electrolux, a Fisher stb. hoz forgalomba saját márkaneve alatt OEM klímákat.

Az előbbi klímás kitérő nem véletlen, az elszállt gázárak miatt egyre többen térnek át fűtésre optimalizált légkondikra, és a hálózati áramforrástól független napelemes generátorok iránt is megugrott a kereslet az „otthoni rezsipara” és az MVM hálózatába történő visszatáplálási mizéria miatt.

A Warmounts Power Station egy újrahasznosított kartondobozban érkezett, rajta minden érdemleges információval a benne lévő eszközről. A dobozban a G600 feletti szivacságyban egy 110 wattos hálózati töltő EU dugós csatlakozóval, egy 12 V-os szivargyújtós töltő – melynek most is nagyon örültünk – és egy angol nyelvű használati utasítás volt.

Az Astrolux szintén Banggood érdekeltség, egészen jó túralámpák, 18650-es elemek és egyéb érdekességek lelhetők fel a kínálatukban. Napelem panel eddig nem volt a repertoárjukban, de az FSP200-zal ez megváltozott. A napelem is ugyanolyan, csak lapos kivitelű dobozban érkezett, benne irdatlan, soha eddig nem látott mennyiségű kiegészítővel.

Nézzük sorban, kapunk Anderson csatlakozós véggel XT60, Pin és DC adaptert, egy pár MC4 adaptert2 Y elágazó párhuzamos adaptertaligátorkapcsos kábelt10 darabos DC adapter készletetUSB-A kábel, melynek a végén egy Type-C, egy MicroUSB, valamint iPhone-okhoz használható Lightning csatlakozó van, 2 méter hosszú Anderson kábelt és egy angol nyelvű felhasználói utasítást.

A töltőállomás alumínium ötvözetű burkolata igazi kuriózum, szinte minden gyártó olcsóbb műanyagot használ a Power Station-ok burkolására. A 268x150x158 milliméteres méretekkel és 6754 grammos tömeggel rendelkező töltőállomás dizájn és kivitelezés szempontjából is tökéletesen rendben van. A felül elhelyezett lehajtható fogantyú segítségével könnyedén magunkkal vihetjük bárhová, a mobilitás nem gond.

A G600 előlapját egy LCD-képernyő uralja, amely rengeteg információt nyújt, ezek a következők:

 • 1. Fennmaradó kimeneti idő: A fennmaradó kimeneti idő automatikus kiszámítása a különböző elektromos terheléseknek megfelelően.
 • 2. Akkumulátor töltöttségi szintje: Mindegyik szín más-más töltési szintet jelöl: a sárga és a kék az akkumulátor töltöttségi szintjének 10%-át, a piros pedig az 5%-ot jelenti.
 • 3. Alacsony akkumulátorszint figyelmeztetés: Alacsony akkumulátorszint figyelmeztetés villog, ha az akkumulátor töltöttségi szintje 10%-nál alacsonyabb.
 • 4. Akkumulátor százalékos kijelzése
 • 5. Hőmérő ikon: A hőmérő ikon villogni kezd, ha a készülék hőmérséklete túl magas.
 • 6. Kimenet állapotjelző: Kijelzi a kimeneti állapotot, beleértve a DC, AC, USB és LED-eket.
 • 7. Bemeneti teljesítmény: A töltési teljesítmény megjelenítése.
 • 8. Kimeneti teljesítmény: Az elektromos terhelés által felvett kimenő teljesítmény.

A ház bal oldalán az alsó díszrács és a felső szellőzőrács között a bal oszlopban kapott helyet a Type-C PD 100W, az USB QC 3.0/18W és két darab USB 5/2.4A kimenet.

Középen a szivargyújtó csatlakozó (12V/12A), alatta az Anderson és a DC betáp, az előbbi 22V/5A (110W), az utóbbi pedig 18V~24V/5A teljesítménnyel, vagyis akár 120 wattal tölti a Power Station-t.

A jobb szélen négy darab 12V/10A DC bemenet várja a csatlakozni kívánó eszközöket.

A kimeneti csatlakozók LED visszajelzésű bekapcsológombokat is kaptak. A 100 watt leadására, illetve felvételére (ezen keresztül is tölthetjük a G600-ast) képes Type-C csati azonban plug-and-play, az eszköz le/fel csatlakoztatásakor automatikusan be- és kikapcsol a szerkezet.

A géptest jobb oldalán, a felső szellőző rácsba építve két COB csík LED ad fényt az éjszakába, 2-2 fokozatban állítható fényerősséggel, illetve villogás intenzitással, 5 wattos teljesítménnyel.

A hűtésre szolgáló ventilátor a rács mögött kapott helyet. A géptest átszellőztetése, hűtése nagyon jól megoldott, a több mint 10 órás, váltakozó áramú aljzatokon keresztüli kapacitás mérés teszt alatt 12 percet forgott a ventilátor, 59 decibeles hangerővel. Hőkamerával rendszeresen csekkoltuk a gép hőmérsékletet, melegedésnek nyoma sem volt.

A két darab, hagyományos EU szabványos 230 V-os, – alternate current, vagyis váltóáram kimenet is ezen a térfélen kapott helyet. A lámpa és az AC kimenetek is kaptak LED visszajelzésű ki/be kapcsoló gombot.

A Warmounts G600 Power Station Ternary-Lítium-Ion (háromkomponensű lítium) akkumulátora 1560000 mAh-s kapacitást kínál 3,6 V feszültség mellett, vagy másképpen számolva, 14,8 volton 39 amperórát, azaz 577 wattórát ad. Természetesen ez csak az akkumulátorcellákban meglévő kapacitás. Az üzem közbeni veszteség és a feszültségátalakítás miatt értelemszerűen kevesebb energia jut a végberendezésekhez. Az AC kimeneten 600 W-os névleges és 1000 W-os csúcsteljesítményt ad le.

Az Astrolux FSP200 napelem panel összecsukott állapotban 760 x 420 × 40, kihajtva pedig 1580 x 760 × 15 milliméteres dimenziókkal rendelkezik, ami már kellő felületet biztosít ahhoz, hogy összegyűjtse a nap sugarait. Az 5,6 kilogrammos panel kapott egy robusztus műanyagból készült hordozó fogantyút, így magunkkal vihetjük bárhova.

A vízálló szövetburkolatba bevart négy darab monokristályos panel elméleti teljesítménye 200 watt (18 V/11,11 A). Az üresjárati feszültség 21,6 V. Az Astrolux 22,1%-os magas konverziós hatékonyságot ígér, ami kiváló érték.

A panel teljes kibontása után a hátoldalon lévő négy „láb” kihajtható és könnyedén beállítható az ideális, 35-45 fokos dőlésszög. A cipzáras zseben találjuk az integrált feszültségátalakító modult, amely a következő csatlakozásokkal rendelkezik:

 • DC kimenet: 200W/18V (Power Station innen tölthető)
 • USB-C PD kimenet: 5V/3.0A / 9V/2.5A / 12V/2.2A (QC3.0)
 • USB QC3.0 kimenet: 5V/3.0A / 9V/2.5A / 12V/2.2A
 • USB kimenet: 5V/2A
 • Töltőkábel Anderson csatlakozóval: 200W/18V (a Power Station innen is tölthető)

A gyakorlati tesztben februárban, -4 és +5ºC hőmérséklet mellett, verőfényes napsütésben, déli tájolással és az ideális 30-35 fokos dőlésszöggel a solar panel lazán kimaxolta a Warmounts G600 által felvehető 120 wattot. Egy másik Power Station is csatlakoztatva lett, így 181 wattos értékeket tudtunk kihozni a napelem panelből. A töltőállomásba épített MPPT töltésvezérlő kiválóan dolgozik, mindig megpróbálja a maximális teljesítményt prezentálni a csatlakoztatott tápegységből a feszültség, illetve az áramerősség optimális szintre való állításával.

Érdemes tisztába lenni azzal, hogy gyártók a napelemek névleges teljesítményét ideális (laboratóriumi) körülmények között határozzák meg, ami 25°C modulhőmérséklet és 1000 W/m2 besugárzás mellett értendő (STC). A lentebb lévő képen jól látható, hogy télen is 35°C-ra melegszik fel a panel, szóval az adatlapon megadott értéket eszünk ágában sem legyen elvárni.

Természetesen Power Station nélkül is használható az Astrolux FSP200, ha épp nem esik az eső és napsütéses időnk van. Igazából felhős, borús időben is termel a napelem, de nagyságrendekkel kevesebbet. Az eső nem tesz benne kárt, a porálló és vízálló szerkezet nem fog tönkre menni egy nyári záportól, de 0 áramot fog nekünk előállítani.

A mellékelt 110 wattos hálózati töltővel 1 óra alatt 17%-ot tudunk a G600-ba pumpálni. Tesztünkben 104 W-ot vett le a konnektorból, ebből 99 W érkezett a Power Station-be – ami nagyon korrekt érték, a gyártó 90%-os hatékonyságot ad meg – a váltóáram egyenárammá történő átalakítása során. Akkor sincs gond, ha nincs nálunk a hálózati adapter, mert a Type-C porton keresztül is tölthetjük a G600-at a telefonunkhoz használt, minimum 33 wattos töltővel (mi 65 és 67 wattos Xiaomi, illetve OnePlus töltőfejjel próbáltuk). Egy hosszabb autós út során jól jöhet a 12 V-os szivargyújtós töltő, ami nálunk menet közben 35 wattal töltötte a Power Station-t.

A jobb oldalon található két váltakozó áramú kimenet 230 voltot és tiszta szinuszhullámot biztosít, vagyis az inverter kimenete olyan, mint a fali konnektor: bármilyen 230V-os berendezés biztonságosan üzemeltethető róla. Modifikált hullám esetén a TV/Hi-Fi-nél, laptop/PC-nél csíkok lennének a képben, ill. zúgna, na meg a szerszámgépek rendellenesen melegednének.

A kimenetek maximum 600 wattot biztosítanak tartósan, sőt akár 1000 wattot is kínálnak indítóáramként rövid ideig. Annak érdekében, hogy megtudjuk, mekkora kapacitás áll ténylegesen a rendelkezésünkre a váltakozó áramú aljzatokon keresztül, egyszer teljesen lemerítettük a G600-ast.

A művelet 10,5 óra alatt ment végbe, egy laptop folyamatosan, egy másik 4 órán keresztül, a fentmaradó időben pedig a Warmounts másik konnektorán keresztül porszívó akkumulátort, telefonokat, hajnyírót és következő tesztalanyunkat, egy Bluetooth hangszórót töltöttünk fel. A két darab 230 V-os kimenetből az 577 Wh-s kapacitásból 476 Wh jött le, ami a specifikáció 83%-ának felel meg. A gyártó egyébként 92%-os konverziós rátával számol, ami talán az USB vagy a DC kimeneteken keresztül ki is nyerhető, mivel ezeknél jóval kisebb a veszteség. Nem mértük le az USB és DC csatlakozókon levehető valós kapacitást, de a munkára használt laptop a Type-C PD 100W-os csatlakozón keresztül 48 órán át zokszó nélkül üzemeltethető – és mi üzemeltettük is.

A Warmounts G600 átmenő töltési lehetőséget is kínál (pass-through charging), így egyszerre lehet tölteni és használni. Miközben töltjük az eszközeinket, a napelem visszatermeli az elhasznált energiát. Gyakorlatilag minden kütyünket (laptop, telefon, tablet, kamera, drón, okosporszívó, álló porszívó, kerti és barkácsgépek akkumulátorai stb.) a napelemes generátorról töltöttük, ezáltal is spórolva az áramszámlán.

A Warmounts G600 hordozható töltőállomás beépített akkumulátor felügyeleti rendszere (Battery Management System) folyamatosan figyeli a feszültséget, az áramerősséget és a hőmérsékletet többféle védelmi szempontból. Az akkumulátor BMS által védve van rövidzárlat, túláram, túlfeszültség, alulfeszültség, túltöltés és túlmelegedés ellen is. Egy 1800 wattos hajszárító lett próbaképp rádugva, dobta is a G600 a hibát. A teljesítményt 900 wattra visszaállítva sikerült elindítani, de hibajelzéssel le is ált a technika, a legkisebb fokozaton, 520 watton azonban már ment hajszárítás. A túlterhelés védelem – és az összes többi – tökéletesen ellátja a funkcióját.

Szükség esetén, egyidejűleg akár 11 eszköz látható el árammal, amíg a teljes energia igény 600 watt alatt van. Az energiaéhes háztartási gépek használata, például a vízforraló, mikróhullámú sütő és ahogyan írtuk a hajszárító értelemszerűen nem fog menni. A lentebb lévő képen látható, hogy mire is elegendő a kis energiadobozunkban tárolt kraft. Nálunk a munkára használt laptop (napi 6-10 órában), 3-4 telefon minden nap innen töltve és az íróasztalnál lévő LED lámpa üzemelt a Power Station-ról. Ezzel a felhasználással átlagosan hetente 3 alkalommal volt töltve napelemről az egység. A gyártó 1000 töltési ciklust ír elő a G600-hoz, mielőtt az akkumulátor eléri maximális kapacitásának 80 százalékát, vagyis heti 3 feltöltéssel ez 8 év – sőt több, mert soha nem merítünk 0%-ra -, 20-ról 96%-ra való töltés 0,65 ciklusnak felel meg ugyebár.

A nagy kérdés mindig az, hogy visszahozza az árát egy ilyen pakk? Valószínűleg nem, ez pont olyan, mint egy biztosítás. Ha nem történik baj, csak kidobott pénz, ám gebasz esetén rögtön megtérül a kiadás. Egy gyors példa, február első szombatján szinte az egész országot letarolta egy szélvihar. Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen átmenetileg nem volt áram, mert elszakadtak a vezetékek. Főállásban hivatásos tűzóltóként dolgozok már 21 éve, saját tapasztalat, hogy évről-évre nő az időjárási anomáliák miatt a riasztások száma. Többször is előfordul, hogy több településen akár 1 napig elektromosság és ezáltal fűtés nélkül maradtak a fogyasztók, ami 0-2°C környékén eléggé kellemetlen, ilyenkor egy hálózattól független áramforrás aranyat ér. A lakásunkban üzemelő Vaillant gázkazán 80 wattot kért fűtéskor, a szivattyú kikapcsolása után már csak a töredékét. Szóval egész sokáig lehet melegedni hálózati áram nélkül is.

Egy másik példa a felhasználásra, ha az utcán álló autó akkumulátora lemerült. Áramot varázsolni elég körülményes közterületre, de ha van egy ilyen kütyünk gyerekjáték az autó életre keltése. Ugyanez a helyzet a sövénynyíróval, annak a használata is megoldható 30 méter hosszabbító nélkül a G600-zal.

Kíváncsiságból – mivel a feleségem szabadidejében kutyaruhákat, kalocsai mintás „izéket” és sok mást var – egy Interlock varrógépet is rádugtunk a gépre, hiba nélkül ment a rongyhegesztés az MVM nélkül is.

A világvége megközelítést mellőzve, nyugodtan magunkkal vihetjük olyan helyekre a pakkot, ahol éppen nincs hozzáférésünk az áramforráshoz. Hétvégi házban, tanyán, kempingben, vízparton, hegyekben vagy éppen kint az udvaron a kerti partihoz a fény- és hangtechnikát is nyomathatjuk a Power Station-ről.

A teszt során különösen jó benyomást keltett a jó hatásfok, a Warmounts G600 hordozható töltőállomás és az Astrolux FSP200 napelem teljesíti a gyártó által ígért értékeket. A számos csatlakozási, töltési lehetőségnek és a nagy folyamatos teljesítménynek köszönhetően a napelemes mobil energiatároló pakk nem csak a szabadidő eltöltésére, kempingezésre, hanem munkára vagy vészhelyzeti áramellátásra is alkalmas.

Az energiaválság miatt azoknak, akik nem férnek bele a 2523kWh/év keretbe és nincs lehetőség egy napelemes rendszer kiépítésre, szintén megfontolandó lehet egy napelemes töltéssel kombinált hordozható töltőállomás beszerzése.

A Warmounts G600 hordozható töltőállomás és Astrolux FSP200 napelem pakk beszerzéséhez az BGXIFD264 kuponkód használatával 596,58 dollárra lesz szükségünk, ami 217 ezer forint.

A termékek EU raktárból érkeznek, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid