Xiaomi AIoT AX3600 és Huawei AX3 Pro router teszt – avagy melyik WiFi 6 routert érdemes megvásárolni

0

Az 5G-hálózatok beindulásával szinte észrevétlenül a WiFi 6 szabvány is bevezetésre kerül. De mi egyébként a WiFi 6, és érdemes-e megvásárolni a vadonatúj szabványt támogató eszközöket? A kérdés eldöntésre a Xiaomi és a Huawei legújabb és legjobb routereit eresztettük egymásnak. 

  • Xiaomi AIoT Router AX3600 133,19 USA dolláros áron vásárolható meg a BGN811H kupon kód használatával vámmentes EU Priority Line szállítással és biztosítással (~39.800 Ft). Rendelhető cseh (CZ) raktárról is kicsit drágábban.
  • Huawei AX3 Pro a BGHU872 kupont felhasználva csak 70,40 dollár vámmentes EU Priority Line szállítással és biztosítással (~21.100 Ft). Spanyol (ES) raktárból is elérhető az Huawei AX3 Pro 85,99 dolláros áron, amire még rájön a szállítási és biztosítási díj, a végső ár 98 dollár körül lesz, ami 29.300 Ft!

Bevezető

Az új WiFi szabvány fő előnye természetesen nyilvánvaló, hasonlóan az 5G-hez, itt is nagyobb sebességet lehet elérni. Elméletileg az adatok akár nyolcszor gyorsabban továbbíthatók, mint a WiFi 5 esetén. A sebesség mellett a fő cél az, hogy egyre több felhasználó férjen hozzá az internethez. A WiFi 6 útválasztókkal akár 256 eszköz csatlakoztatható egyszerre. A WiFi 6 gyakorlatilag a marketing név, az IEE (Elektromos és Elektronikai Mérnökök Intézete) nevezte így el, technikailag 802.11ax-nek hívják.

Három nagyszerű és fontos újítást köszönhetünk az új szabványnak. Az első az OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) technológia támogatása, ami kiszámítja az egyes kliensek sávszélesség-igényét, ezáltal minimalizálja a késleltetést, és a kapcsolat stabil marad az összes csatlakoztatott eszköz számára.

A hálózati kapcsolat energiaigénye a harmadára csökkenhet, szóval a csatlakoztatott eszközök akkumulátoros üzemideje jelentősen megnövekszik. Az új TWT (Target Wake Time) technológiának köszönhetően az eszközök időpontokat kapnak az adatfogadáshoz, ezzel több időt tölthetnek készenléti módban. Ez nem csak az akkumulátor energiáját kíméli, de a rádiójelek sűrűségét és az ütközéseket is csökkenti – ez két olyan funkció, amely különösen jól jön az IoT-korában, amikor is az okoseszközök folyamatosan az interneten lógnak.

Végül, de nem utolsó sorban a 2004 óta használt a WPA2 biztonsági protokollt a sokkal biztonságosabb, ezáltal nehezebben feltörhető WPA3 titkosítás váltja fel.

Mielőtt közelebbről megnéznénk a Xiaomi és a Huawei által prezentált top termékeket, nézzük meg a WiFi 6 hátrányait is. Gyorsan ugorhatunk is tovább, mert nincs semmiféle hátránya a legújabb technológiának. Természetesen a WiFi 6 kompatibilis visszafelé is, ergo az összes WiFi képes régi eszközünkkel működni fog. Ez egyszerűen azért van, mert az új szabvány a régi szabványokon alapul, csak jobbá és hatékonyabbá teszi azokat.

Xiaomi AIoT Router AX3600 tartozékok, külső

A Xiaomi AIoT Router AX3600 egy nagy, méretes fehér dobozban érkezett, melynek előlapján a router képe, hátoldalán pedig a specifikációk vannak feltüntetve. A pakkban a routeren kívül a tápegység kábel, egy Ethernet kábel (Cat 5 e, 60 cm) és a kínai nyelvű használati útmutató rejtőzködött. Mivel a töltőfej kínai szabvány, ezért szükség van egy jó minőségű adapterre is. Jó szívvel ajánlom a földelt és földelés nélküli készülékekhez egyaránt alkalmas Skross univerzális utazóadaptert, amely beszerezhető akár a Tesco polcairól is.

A Xiaomi routere elképesztően nagy, 370×100,6×75 milliméteres dimenziókkal és 939 grammos tömeggel rendelkezik, szóval van benne anyag rendesen. A kinézete extravagáns, simán elmehetne egy sci-fi filmben valami idegen technológiás fegyvernek is. A matt fekete, jó minőségű műanyag készülékház kivitelezés és összeszerelési minősége kifogástalan.

A háromoldalas kúpos kialakítású ház előlapját két keskeny LED csík és a Xiaomi logó díszíti. A felső jelzőfény a hálózat állapotát jelzi, sárgán villog, ha hiba van, és kéken, amikor a hálózathoz csatlakozik. A másik LED a rendszer állapotát mutatja, kékkel normál működés esetén, sárga színnel pedig hiba esetén jelez. A jelzőfények kikapcsolhatóak a beállításokban, ha esetleg ez zavarna valakit. A ház felső részén, középen egy hosszú rézrúd található, amely a router belsejéhez van csatlakoztatva. A hőt a réz rúdra vezetik, amely a környezetnek továbbadja, így valósítva meg az extra hűtésigényt.

Az AX3600 hátoldalán négy interfész található, amelyek közül az egyik a WLAN hálózati kábel, a másik három pedig a LAN interfész (gigabites hálózati port). Van még egy tápfeszültség bemenet és egy reset gomb is. Összesen 7 darab forgatható antenna díszeleg a készüléken, kettő 2,4 GHz-en, négy 5 GHz-en sugároz. A középső antenna pedig egy külön LED-es lámpával rendelkező dedikált IoT antenna, az okosotthon eszközök kiszolgálására.

Huawei AX3 Pro tartozékok, külső

A Huawei AX3 Pro is szintén egy fehér dobozkában érkezett, ahogy a Xiaomi esetében itt is elől a router képe, a hátoldalon pedig a specifikációk színesítették a látványvilágot. A csomag egy kicsit szegényesebb volt, mert az UTP kábelt kispórolták. A hálózati adapter itt is kínai csatlakozós, úgyhogy a Skross univerzális utazóadapter ide is kelleni fog.

A Huawei routere úgy néz ki, mint bármelyik másik átlagos router, semmi extra, unalmas megjelenés. A 225×159,2×39,7 milliméteres méretei és 387 grammos tömege is teljesen átlagos. Természetesen a felhasznált anyagokkal és az összeszerelés minőségével itt sincs probléma, minőségi a termék.

Az AX3 Pro kecses vékony készülékháza az egyszerűségével hódít, nem akar a lakás futurisztikus dísze lenni. Az előlapi oldalsó részen, középen egy állapotjelző LED található, amely világoskéken világít, ha minden rendben van, illetve pirosan villog akkor, ha nem tud csatlakozni a hálózathoz. A router közepén egy kerek gomb található ,,HiLink” logóval az egygombos WPS párosításhoz. A jobb sarokba egy NFC lapka került, így elég csak az NFC képes telefonunkat oda érinteni és jelszó megadása nélkül csatlakozhatunk a hálózathoz.

A Huawei AX3 Pro hátulján négy hálózati kábel interfész található, egy WLAN és 3 darab LAN port. Szintén itt találjuk az újraindításhoz használható gombot és a tápcsatlakozót. A négy darab vaskos, felhajtható antenna oldalirányú forgatására nincs lehetőség. Két antenna az 5 GHz-es, a másik kettő pedig a 2,4 GHz-es frekvenciasávon sugároz. A jobb szélső antennán lévő WiFi 6+ jelölés egy kicsit feldobja az unalmas összképet.

Xiaomi AIoT router AX3600 vs Huawei AX3 Pro hardver

A Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 burkolata alatt a Qualcomm IPQ8071A processzor tevékenykedik. A hat magos SoC-ben négy darab 1 GHz-es Cortex-A53 mag végzi a munka oroszlánrészét, de van mellette még egy 1,7 GHz-es kétmagos dedikált hálózati gyorsító (NPU) is. Ezen túlmenően 512 MB RAM és 256 MB ROM is került a készülékbe, ami azért nem semmi egy routerben.

A Huawei AX3 Pro gépházában a saját gyártmányú Kirin GigaHome 650-es rendszerchip zakatol 1,4 GHz-en. Ehhez társul 256 MB RAM és egy 128 MB ROM. A paraméterek alapján úgy tűnik, hogy a Xiaomi AX3600 az erősebb.

Beállítás és alkalmazás

A Xiaomi és a Huawei esetében is a router beállítása történhet alkalmazáson vagy weboldalon keresztül is, igazából teljesen mindegy, hogy melyik megoldást választjuk.

Sokak számára valószínűleg a könnyebb módszer mindkét eszköz esetében az alkalmazáson keresztüli konfiguráció.

A Xiaomi ruterének beállításához töltsük le a Mi Wi-Fi appot, ha van Mi account, akkor jelentkezzünk be, ha nincs, akkor regisztráljunk egyet. Így a későbbiekben a Xiaomi Home alkalmazásban is menedzselhető a router, az összes többi okos eszközzel egyetemben. A beállításhoz nem kell informatikusnak lenni. Az alkalmazás felismeri az AX3600-at és elvileg végig vezet a telepítésen. Ha esetleg mégsem találná meg az app a routert, akkor jöhet a régi trükk. A Mi Wi-Fi beállításaiban a régiót állítsuk át kínaira és így nem lehet probléma.

A szokásos konfigurációban csak a WLAN nevét és jelszavát kell beírnunk. Ezen felül adminisztrátori jelszót kérnek a webes felülethez való hozzáféréshez. Az alkalmazásban és az útválasztó felületén is megadhatók speciális beállítások, például a tűzfalra, a QoS-re, a DNS-kiszolgálóra vagy a VPN-hozzáférésre vonatkozóan, majd ezek az összes eszközre alkalmazhatók. Szükség esetén bizonyos eszközökre sebességkorlátozásokat is beállíthatunk, vagy vendég WiFi-t is létrehozhatunk.

Számítógépről is elvégezhetőek a beállítások, ha böngésző címsorába beírjuk a 192.168.31.1 címet. A weboldal csak kínai nyelven érhető el, de Chrome-nak van egy beépített fordítója (jobb klikk az egéren, majd ,,Fordítás magyar nyelvre menü választása”), így már könnyen használható lesz. A webes felület egyszerű és jól átlátható. A Xiaomi már többször frissítette az AX3600 OpenWRT alapú firmware-jét, a későbbiekben lesz custom firmware is hozzá, ami a hozzáértők számára jó hír.

A Huawei AX3 Pro beüzemelése NFC képes mobiltelefonról lenne a legegyszerűbb. A telefont csak oda kell érinteni a router jobb sarkán elhelyezett szenzorhoz. Érintés után azonnal feldob egy ,,Bejelentkezés a hálózatba” ablakot, ahol az felhasználónév (SSID), jelszó és admin jelszót tudjuk beállítani. Az admin jelszó a weboldalas belépéshez fog kelleni. Ez a módszer azonban csak a Global verziós kivitelnél működik.

A tesztelt eszközön nem Global firmware van. Az AI Life alkalmazást kell letöltenünk és itt is be kell vetni a régi trükköt és a régiót Kínára kell állítani a beállításokban, mert magyar nyelven és régióval nem fogja felismerni a routert. A beállítás pofon egyszerű, az angol nyelv ismerete nélkül is, az app szépen végigvezet a lépéseken.

Az AI Life is nagyon jól átlátható és felhasználóbarát app. Teljes körűen menedzserjelhetük a router működését, azaz az összes csatlakoztatott eszközt szabályozhatjuk. Természetesen a vendég WiFi hálózat létrehozása, az időzített ki-be kapcsolás és a szülői felügyelet beállításai is könnyedén megvalósíthatóak az applikáción belül.

Számítógép segítségével is elvégezhetjük a kezdeti és a későbbi beállításokat. Chrome böngészőben 192.168.3 IP cím beírása után itt is kínai nyelvű lesz a felület. A jól bevált módon, a Chrome beépített fordítóját használva (jobb klikk az egéren, majd ,,Fordítás magyar nyelvre” menü választása), után már gyerekjáték a beállítás. A legelején el kell fogadni a feltételeket és a licencszerződést, majd közli, hogy elérhető egy telefonos alkalmazás Android és iOS rendszerre is. A következő lépésben választhatjuk, hogy automatikusan frissítjük-e a firmware-t, amelyet éjjel 3:00 és 5:00 között hajthatunk végre. A beállítás következő lépése a saját Wi-Fi hálózat létrehozása, a felhasználónév és a jelszó megadásával. Mivel az router támogatja a kétsávos technológiát, alapértelmezés szerint egyetlen 5 GHz-es hálózat jön létre. Ez a beállítás megváltoztatható. A felület itt is jól átlátható és könnyen értelmezhető.

Plusz beállítást egyik router esetében sem kell végeznünk. A 2,4 és az 5 GHz-es hálózatot egy frekvenciaként kezeli mindkét eszköz. Csak egy hálózat jelenik meg, a router dönti el azt, hogy az adott eszközt melyik sávon szolgálja ki. Ez nagyon hatékonyan és jól működik.

WiFi jelerősség és internet sebesség tesztek

A maximum átviteli sebesség 2,4 GHz-es tartományban 574 Mbps, míg az 5 GHz-es tartományban a 2402 Mbps, vagyis összesen 2976 Mbps (ezt 3000 Mbps-nak kommunikálja mindkét gyártó). A Xiaomi esetében még hozzáadódik az IoT antenna 150 és 433 Mbps a maximális elméleti sebessége is. Így jön ki a névben is szereplő 3600 Mbps sávszélesség, ami egyébként egész pontosan 3559 megabit másodpercenként. A nagyobb szám marketing szempontból jobban hangzik, ezért az került a címkékre.

A Xiaomi router hálózati neve a tesztekben 105kacsa néven szerepel. Ennek oka csupán az, hogy a szolgáltatói routert kikapcsoltam és az összes eszközöm ezen a néven látta korábban a Wi-Fi-t, ezért a Xiaomi router is ezt a nevet kapta. Az összes okos eszköz (okos égő, konnektor, órák, kapucsengő, robotporszívók, kamerák, TV, Xbox telefonok, laptopok stb.) újra csatlakoztatása és Wi-Fi beállítása rengeteg idő lett volna.

Mindkét eszköz WiFi 6 képes telefonnal 1200 Mbps kapcsolatsebességet produkált. Jelenleg nagyon kevés telefon ismeri az új szabványt, Wi-Fi 5 technológiával 866 Mbps sebességet ért el mind a kettő router.

A Wi-Fi jelerősség mérése egy 120 négyzetméteres családi ház teraszán történt, a szolgáltatós router Wi-Fi jele ide már ki sem ért.

Első körben Windows alatt néztem meg a jelerősséget egy egyszerű parancssor futtatásával. A jelerősség 99% mindkét router esetben 2,4 GHz-en.

A második mérés a Wifi Analyzer programmal történt, szintén Windows felületen.

A WiFi jelének erősségét a negatív számokkal jelzett dBm értékkel adják meg, tehát minél közelebb van a nullához, annál jobb. Jól látható, hogy 2,4 és 5 GHz-en a Xiaomi 1%-kal hozott jobb eredményt (-44 dBm / -45 dBm és -60 dBm / -61 dBm). A lista alján lévő 105kacsaExt a szolgáltatótól kapott modemre UTP kábellel rákötött jelerősítő, ez szolgáltatta az élvezhetetlen minőségű internetet az udvaron és a teraszon.

2,4 GHz-en:

5 GHz-en:

A következő mérések egy WiFi 6 képes telefonnal történtek, két androidos WiFi Analyzer alkalmazással. A Xiaomi AX3600 a telefonos alkalmazások mérései szerint is pár százalékkal jobb értéket hozott 2,4 és az 5 GHz-es hálózaton is. A mérést 5 GHz-en erősen befolyásolta az a tényező, hogy a két router egymás mellett volt, így elég rendesen zavarták egymást, ami a képen látszik is.

Az internet sebesség teszteket a SpeedTest Master Pro androidos alkalmazással végeztem. Mivel itthon egy 100 Mbps-os előfizetésem van, így a legnagyobb sebességet bemérni nem tudtam.

A Xiaomi AIoT router AX3600 előnye a sebesség tesztekben is megmutatkozik, de az eltérés itt is minimális. A szolgáltatós router itt gyakorlatilag értékelhetetlen sebességet produkált. A Wi-Fi jelerősítővel sem tudtam 15-20 Mbps-os sebességnél többet sohasem elérni ott, ahol mindkét router tudta a szolgáltató által biztosított 100 Mbps maximális sebességet.

Összegezve a Xiaomi AX 3600 méreteivel és brutális hardveres teljesítményével egy minimális különbséggel, de le tudta győzni a kisebb, de jobb technológiát használó Huawei AX3 Pro-t. A Huawei titka az, hogy a saját fejlesztésű Wi-Fi 6+ technológiát használja a sima Wi-Fi 6 helyett. A Huawei új dinamikusan állítható keskeny sávszélesség technológiája lehetővé teszi, hogy a Wi-Fi 6 kompatibilis okostelefonok akár 6 dB-lel erősebb jelet küldjenek vissza a routernek. Ez nagyobb sebességet és lefedettséget biztosít, még akkor is, ha a felhasználó az eszköztől távol tartózkodik. A router észrevétlenül állítja a sávszélességet és javítja a jelátvitelt. A másik lényeges dolog, hogy Wi-Fi 6 eszközök 20 MHz-es sávszélességgel tudnak kommunikálni, a Huawei Wi-Fi 6+ eszközei pedig képesek lemenni akár 2 MHz-ig is. Vagyis nincs szükség a Xiaomi AX 3600 hatalmas méreteire és sok antennájára ahhoz, hogy a falakon is simán átmenjenek a jelek.

Egy dolog hiányzik mindkét routerból, az pedig az USB port, amire adattárolót lehetne kötni. Ezen kívül semmi hibát sem találtam egyik eszközben sem. Mindkét router a jövőt képviseli, nem fog gondot okozni egyiknek sem, ha a családban 4-5 telefont, 2-3 számítógépet, egy csomó okos otthon eszközt kell kiszolgálnia úgy, hogy közben az egyik tévén Netflix, a másikon egy Xbox online játék megy. Az egész házban és az udvaron is a szolgáltató által biztosított maximális sávszélességen szörfözhetünk az interneten.

Az ultramodern külsejű tesztgyőztes Xiaomi AIoT Router AX3600 133,19 USA dolláros áron vásárolható meg a BGN811H kupon kód használatával vámmentes EU Priority Line szállítással és biztosítással (~39.800 Ft). Rendelhető cseh (CZ) raktárról is kicsit drágábban.

Az ár-érték győztes Huawei AX3 Pro a BGHU872 kupont felhasználva csak 70,40 dollár vámmentes EU Priority Line szállítással és biztosítással (~21.100 Ft). Spanyol (ES) raktárból is elérhető az Huawei AX3 Pro 85,99 dolláros áron, amire még rájön a szállítási és biztosítási díj, a végső ár 100 dollár körül lesz, ami 29.900 Ft!

 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid