Feketelistára került a Xiaomi (frissítve)

0

A Xiaomi felkerült az USA egyik feketelistájára, ami azokat a vállalatokat tartalmazza, amelyek állítólagosan kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel. Ez nem ugyanaz a lista, amelyre a Huawei került 2019-ben, de ennek is lehetnek negatív következményei. (Frissítettük a cikket a Xiaomi reakciójával.)

A Reuters információi szerint a Trump-adminisztráció kilenc kínai vállalatot tett feketelistára, ezek közül a legismertebb a Xiaomi. Mindez azért történt, mert állítólag ezek a cégek kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel, ami potenciális veszélyt jelent az Egyesült Államok számára. A listán való szereplés azzal a következménnyel jár, hogy az amerikai befektetőknek minden befektetésüket ki kell vonni ezekből a vállalatokból, vagyis el kell adniuk az összes részvényüket, újakat pedig nem vehetnek.

Szerencsére a Xiaomi egyelőre nem került olyan helyzetbe, mint a Huawei, vagyis továbbra is üzletelhet amerikai cégekkel, és használhat amerikai technológiát. Az úgynevezett “Entity List”, amin a Huawei szerepel, sokkal súlyosabb következményeket vont maga után.

Egyelőre további információink nincsenek, de nem kell túlzottan megijedni, a Xiaomira mindez remélhetőleg nem lesz túlzottan nagy hatással. Egyébként Donald Trump elnöksége már csak néhány napig (január 20-ig) tart, de úgy látszik, hogy még ezt az időszakot is aktívan tölti.

Frissítés: A Xiaomi reagált arra, hogy felkerült a feketelistára. A közlemény lényege röviden annyi, hogy teljesen szabályszerűen működnek, és nincsenek kapcsolataik a kínai hadsereggel. Tehát tagadják a vádakat, és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék a részvényeseik érdekeit. Íme a teljes reakció angolul:

The company has been in compliance with law and operating in compliance with the relevant laws and regulations of jurisdictions where it conducts its businesses. The company reiterates that it provides products and services for civilian and commercial use. The company confirms that it is not owned, controlled, or affiliated with the Chinese military, and is not a “Communist Chinese Military Company” defined under the NDAA. The company will take appropriate course of actions to protect the interests of the company and its shareholders.

The company is reviewing the potential consequences of this to develop a fuller understanding of its impact on the Group. The company will make further announcements as and when appropriate.

További Xiaomi cikkek:

Forrás, via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid