Xiaomi Imilab V1 önürítő robotporszívó teszt – Ne piszkold be a kezed!

0

Az Imilab V1 új szereplő a takarítórobotok kategóriájában. Az új generációs takarítóeszköz fejlett LDS lézeres navigációs rendszerrel, önürítő funkcióval, kiemelkedő tudással és meglepően alacsony árcédulával indul csatába a vásárlók kegyeiért.

  • Az Xiaomi Imilab V1 beszerzéséhez az oldal által felajánlott hekkasale200 vagy HekkaV1 kuponkód használatával csak 330 dollárra lesz szükségünk, ami 122 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

Bevezető, tartozékok

Az intelligens háztartási takarítógépek elképesztő fejlődésen mentek át az utóbbi öt évben. Azonban vannak olyan technológiák, amelyek még mindig gyerekcipőben járnak. Példának okáért a legtöbb gyártó mellőzi a robotporszívók egyik leghasznosabb újdonságát, az önürítő funkció használatát, vagy elérhetővé teszi ugyan, de brutálisan sok pénzt kér érte.

A 2014 áprilisában alapított Imilab már egy jó ideje a Xiaomi ökoszisztéma almárkája. Az Imilab legfontosabb termékei a biztonsági kamerák, amelyek a Xiaomi eladási volumenének több, mint 90 százalékát adják ebben a piaci szegmensben. Tavaly augusztus végén a kínai biztonsági óriás bejelentette, hogy belép a tisztítórobot bizniszbe, ráadásul közvetlenül a kínálat csúcsát célozza meg az Imilab V1 önürítő robotporszívóval, azaz jelen tesztalanyunkkal.

Az Imilab V1 porszívó egy védő kartondobozban érkezik hozzánk, amelyből egy másik – nagy, fekete és gyakorlatilag kocka alakú – dobozt húzhatunk elő. Ez elegánsan néz ki, a robot neve mellett megtaláljuk rajta a fényképét, a specifikációra vonatkozó alapvető információkat és a fő jellemzőit vizuális módon bemutatva. A pakkban gyakorlatilag mindent megtalálunk, ami ahhoz kell, hogy elkezdhessük robotunkkal a hónapokig tartó takarítást. A robotporszívó mellé az alábbi kiegészítőket kapjuk:

  • dokkoló állomás beépített portartállyal és a hozzá tartozó EU szabványú hálózati adapter
  • négy további porzsák a szívóállomás számára (plusz egy a portartályban)
  • további rotációs kefefej (az egyik már be van helyezve az alsó részbe)
  • felmosószerkezet rögzített mikroszálas kendővel
  • 10 darab eldobható antibakteriális mop
  • kis tisztító eszköz a szívóállomás tetején
  • kezelési útmutató

Külső

Az Imilab V1 klasszikus kialakítása szép és egészen esztétikus, ha lehet ilyet mondani egy takarítórobotról. Semmi különössel nem tűnik ki a többi ilyen típusú készülékek közül. Az egész szerkezet egy dokkoló állomásból (356 mm x 250 mm x 193 mm) és egy repülő csészealj alakú (350 mm átmérőjű, 98 mm magasságú és 3,675 kg tömegű) porszívóból áll. Összeségében, a dokkolójával együtt kifejezetten futurisztikus hatást kelt a lakásban.

A dokkoló állomáson van egy kis LED kijelző, amely mutatja az akkumulátor állapotát, a porzsák telítettségét és az esetleges állomáshibákat. A portartály tetején van egy fedél, melyet felhajtva láthatóvá válik a 3 liter űrtartalmú porzsák, melybe 10-12 tartálynyi szemét fér. Heti 2-3 alkalommal történő takarítás esetén 1 hónapig az égvilágon semmi teendőnk nincs a robotporszívó karbantartásának ügyében.

A porszívó közepén van egy ezüst színű kis torony, benne az AI által vezérelt LIDAR szenzorral. Vagyis lézeres szenzorral készíti a térképet, amit még egy nyomásérzékelő szenzorral is megfejeltek, így nem fog beszorulni a gép a bútorok alá. Itt kapott még helyet a Be-/Ki kapcsoló, valamint a Home (dokkolóra való visszatérés) gomb is.

A műanyag ütközőn (Bumper), elöl középen a két darab tárgyérintés szenzor által közrefogva egy infra szenzor található. Ebből a szenzorból bal oldalra és a hátsó részen, a dokkoló fém érintkezői közé is elhelyeztek egy-egy darabot. Jobb oldalon egy pozicionáló szenzor (PSD) munkálkodik. Ezen az oldalon találjuk a Reset gombot, amelyet a hangszórót takaró rácsba helyeztek el. A robot mindent (is) közöl velünk, butácska női hangon, mindezt persze angol nyelven.

A HEPA szűrő által átszűrt levegő a bal oldalon lévő rácsok alól távozik.

A gép hátsó részén kapott helyet a kihúzható, kombinált 300 milliliteres a por- és 250 ml-es a víztartály. Erre a 2 az 1-ben tartályra pattanhatjuk fel a felmosóadaptert is.

A kihajtható zárófedélben találjuk az elő és filc szűrővel védett HEPA filtert is. A vízszivattyú miatt csak és kizárólag lágy vizet használjunk, így nem lesz gond a vízkőképződéssel, és a felület is foltmentesen fog megszáradni!

Elöl találjuk a 360 fokban forgó kis kereket, mellette mindkét oldalt a 2-2 darab talajérzékelő (cliff szenzor) helyezkedik el, amelyek a porszívó és a felszín távolságát detektálják. A jobb szélen a háromágú oldalkefe sepri a főkefe, illetve a szívónyílás felé a szennyeződést. A porszívó előrehaladásért 2 db rugós gumikerék felel, amelyekkel könnyedén halad kemény padlón, illetve szőnyegen egyaránt, még a nagyobb szőrű szőnyegek sem jelentenek számára akadályt. A küszöbmászó képessége is nagyon jó, a 2 centiméteres, sőt, nálunk a 28 milliméteres küszöb sem tudta megakadályozni a munkavégzésben.

Tesztüzem

A beüzemelés első lépéseként helyezzük áram alá a dokkolót, majd úgy válasszuk ki az állandó helyét, hogy oldalanként 50-50, előtte pedig 120 centiméter szabad hely legyen. A porszívó ezt tekinti 0 pontnak, innen indul, ide tér vissza, és a navigációs útvonalat is ebből a pontból számolja.

Play Áruházból vagy az App Store-ból telepítsük a Mi Home alkalmazást és jelentkezzünk be a „Mi” fiókunkba, ha nincs, akkor regisztráljunk egyet. Bejelentkezés után az eszközt párosítás módba kell helyezni, ehhez majd a porszívó tetején lévő bekapcsológombot és a „ház” gombot egyszerre le kell nyomni 5 másodpercig. Az applikációban indítsunk keresést a közelben lévő eszközök felderítésére, használjuk az app jobb felső sarkában a „+” gombot.

Miután a program megtalálta a porszívót, kattintsunk az ikonjára. Következő lépésben a porszívó által használandó WiFi hálózatot kell megadni, fontos kiemelni, hogy az összes ilyen eszköz csak 2,4GHz-es, 802.11n hálózatokat kezel! Ezután válasszuk ki azt a szobát, ahol a dokkolóállomás el lesz helyezve, majd adjunk nevet a porszívónak, de használhatjuk a gyári megadott „IMILAB V1 Vacuuming Robot” szöveget is, nem kell túlbonyolítani. Családtagjainkat is felvehetjük az alkalmazásba, ők is bűvészkedhetnek a géppel, de ehhez rendelkezniük kell saját telefonjukon Xiaomi Home applikációval és regisztrációval a használathoz.

Az Imilab V1 LIDAR szenzorokat használ – ami jelenleg az egyik legfejlettebb és legjobban működő technológia –, ezért milliméterre pontos térképeket készít lakásunkról. Első indítás előtt érdemes robot kompatibilissé tenni az otthonukat. Úgy kell elpakolni, hogy a gép szabadon tudjon közlekedni, minél kevesebb akadály legyen az útjában. A széthagyott kábelek, játékok, sűrű szövésű shaggy szőnyegek feladják a leckét, és az intelligens porszívónk elakadhat, ami után emberi beavatkozást igényel.

A takarítás elkezdésekor a porszívó néhány másodpercre orientálódik, majd intelligensen, részekben feltérképezi a területet. Ezeken a részeken a fal mentén, kis ívekben kezdi a takarítást, amíg a teljes területet bejárja. A szerkentyű 3 tisztítási móddal rendelkezik, ezek a porszívózás, a porszívózás és felmosás egyszerre, valamint a csak felmosás üzemmód. A takarítás befejezése után automatikusan visszatér a porgyűjtőhöz és automatikusan üríti a szemetestartályt, valamint feltölti az akkumulátorát.

A porszívó meghajtásáért egy Nidec kefe nélküli motor felel, melynek teljesítménye 50 W, a szívóteljesítménye pedig 2700 Pa (a legerősebb üzemmódban). Az 5200 mAh kapacitású Lithium-Ion akkumulátor egy akadályokkal tűzdelt lakásban 100, egy üres teremben pedig akár 250 perc munkaidőt biztosít. Nálunk a lakás porszívózása, felmosása közben, közepes fokozaton, átlagosan 1%-ot merült percenként. Igazából az üzemidőnek túl sok jelentősége nincs a „recharge and resume” funkciónak köszönhetően. Ha a töltöttség 20% alá csökken, a robot önállóan megkeresi az energia forrását, feltölti magát, majd visszamegy oda, ahol abbahagyta a takarítást. Feltölteni 300 perc alatt lehet 20-ról 100%-ra.

A Xiaomi Home App egy kiforrott és nagyon jól működő alkalmazás, minden fontos funkciót tartalmaz, a Xiaomi ökoszisztéma összes robotporszívóját ezzel vezérelhetjük. Az ütemezés, az automatikus szőnyeg- és szobaérzékelés, valamint a “ne zavarjon” üzemmód mellett az egyéni tisztítások, az automatikus ürítés gyakorisága és a kellékanyagok állapota is látható.

Kijelölhetünk olyan helyiségeket (no-mop zónákat), illetve területeket, ahol soha nem porszívózhat, vagy moshat fel a gép.

A zajszint normál üzemmódban 62 dB, maximális teljesítménynél pedig 73,6 dB volt a csúcsérték. Túl sok jelentősége ennek sincs, hiszen az alkalmazásnak köszönhetően meghatározhatjuk, hogy az Imilab V1 mikor takarítson. Érdemes olyan időpontot választanunk, amikor nincs otthon senki, így zakatolhat nyugodtan a masina, bár igazából viszonylag csendesen végzi a rabszolgamunkát.

Az Imilab V1 a takarítási útvonalról térképet rajzol, jelzi a megtisztított felület nagyságát és az ehhez szükséges időt, ezeket az alkalmazásban meg is nézhetjük. Többszintes ház esetén sem lesz gond a takarítással, hiszen 4 térképet tud eltárolni az alkalmazásban. A V1 a 360°-os LDS lézeres szkennelés és leképezés, valamint a tökéletesen megírt SLAM algoritmus segítségével intelligensen megtervezi a leghatékonyabb takarítási útvonalat. Csak olyan helyeken van szükség kiegészítő takarításra, ahová a robot fizikai méretei miatt nem tud bemenni, például a bútorok mögött.

A felmosás inkább csak nedves portörlés, az odaszáradt kávéfoltok, üdítőmaradék feltörlésére és hasonló egyszerűbb feladatokra, a lakás alapvető portalanítására megfelelő. A pofára esett lekvároskenyeret vagy a gyerekek cipője által behordott sarat ne ezzel a géppel akarjuk eltüntetni.

Összesen 23 szenzor gondoskodik a robot mozgásáról, ezáltal nem fog leesni a lépcsőn és nem szorul be mondjuk a kanapé alá. Ezek tökéletesen érzékelik a falakat, ajtókat, bútorokat és minden egyebet, ami megtalálható lakásunkban. Minden takarítás során folyamatosan frissíti a térképet, így nem fog azon fennakadni, ha két takarítás között átrendezzük a kérót.

Összegzés, karbantartás

A robotbejárónő karbantartási igénye nagyon minimális, az alkalmazásban ellenőrizhetjük a kefék és a HEPA szűrő állapotát, ha kell cseréljük. Érdemes havonta egyszer a mosható szűrőket kimosni, a HEPA filtert pedig sűrített levegővel kifújatni. A portartály kiürítésével nem kell foglalkoznunk, a 3 literes porzsákot pedig 10-12 teljes tartályürítés után kell újra cserélnünk. Az oldalkefék és a főkefe ellenőrzése, hogy nem tekeredtek-e fel köré szennyeződések (hajszál, cérna) egy rendszeresen robotporszívózott lakásban havi 1-2 alkalommal elégséges.

Pont 1 évvel ezelőtt teszteltük a Xiaomi Viomi Alpha S9 UV robotporszívót, ami akkor és azóta is lenyűgöz. Az Imilab V1 annak gyakorlatilag a kiköpött mása, így a 2 az 1-ben tartály, a szűrők, a fő- és oldalkefe is totál ugyanaz mindkét modellnél. Ezért a cserélendő kellékanyagokból is bőséges a választék. A 3 literes porzsák viszont 2 centiméterrel rövidebb, de a probléma egy olló segítségével könnyedén megoldható. Nem próbáltuk, de valószínűleg az ikertestvérei, a Roidmi Eve Plus és a Lydsto R1 (Xiaomi ökoszisztémás gépek) kiegészítői is jók lesznek. Természetesen itt is fogunk találni az Imilab V1-hez kiegészítőket.

Összefoglalva, az IMILAB V1 egy nagyon jó ajánlat azok számára, akik olyan autonóm porszívót keresnek, amely jól felporszívózza a lakást, problémamentesen közlekedik benne, és nem kell minden egyes porszívózás után kiüríteni a tartályt. Az IMILAB V1 portartályát automatikusan megtisztító dokkoló állomásnak köszönhetően ideális választás a feledékenyeknek, vagy azoknak, akik a porszívózásban való részvételüket minimálisra szeretnék csökkenteni. Gyakorlatilag 30 napig megfeledkezhetünk minden karbantartásról és arról, hogy bepiszkoljuk a kezünket, mert minden megy magától, időzítve.

Negatívumként elmondható, mint minden ilyen gépnél, hogy a felmosás igazából csak feltörlésnek felel meg, valamint a Viomi S9-es UV lámpás fertőtlenítési funkcióját szívesen láttuk volna ebben a gépben is.

Az Xiaomi Imilab V1 beszerzéséhez az oldal által felajánlott hekkasale200 vagy HekkaV1 kuponkód használatával csak 330 dollárra lesz szükségünk, ami 122 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

Az olvasók a bloghekka10 kuponkód használatával, 29 dollár feletti vásárlás esetén 10 dollár kedvezményt kapnak a további vásárlások során. A kód személyenként egyszer használható fel!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid