(Xiaomi) Viomi Alpha S9 UV sterilizáló robotporszívó teszt – Az alfa vezér

0

A Viomi ALPHA S9 UV egy felsőkategóriás, lézeres navigációval ellátott takarítógép, amely a porszívózás és felmosás mellett UV lámpás fertőtlenítést is végez. A legjobb azonban az, hogy automatikusan is képes kiüríteni a portartályát, emberi közbeavatkozás nélkül.

  • A Xiaomi Viomi Alpha S9 UV most EU (CZ) raktárból, 649,99 dolláros áron szerezhető be. Vásárláskor használjuk a BGCZDVMSU9 kuponkódot, így a biztosítási díjával megnövelt végső ár 643,99 dollár, ez valamivel kevesebb, mint 192 ezer forint.

Bevezető, tartozékok

A robotporszívók egész komoly népszerűségre tettek szert az elmúlt 4-5 évben. Egy jól megválasztott robot megspórolja nekünk a takarításra fordított idő egy részét, így az értékes szabadidőnkből kevesebbet kell beáldoznunk otthonunk tisztán tartására. Ezeknek a modernizált takarító rabszolgáknak a legnagyobb hátránya és egyben legutálatosabb tulajdonsága az, hogy a portartályt gyakran kell üríteni. Minden takarítás után a humanoid, azaz mi felhasználók a kis kezünkkel kiszedjük a gépből a tartályt, kiballagunk vele a kukához és a tartalmát beleöntjük. Ezután egy kis hapcizás, szörnyülködés szokott következni ,,Úr Isten, hogy lehet ennyi szemét az én lakásomban”.

Azonban szükségtelen nézegetnünk a gusztustalan és felgyülemlett szemetet, valamint a por allergiánkat tesztelni a portartály ürítésekor. A feslőkategóriás robotporszívóknál már több modell esetében is elérhető a dokkolóállomással egybeépített nagy méretű portartály. Ez a zseniális találmány a válasz az automatikus porszívók alapvető problémájára, vagyis a hulladéktartályok kis kapacitására és a tartályürítéskor levegőbe jutó por problémájára.

A 2014-ben egy volt Midea vezér által alapított Viomi komoly ismertségre tett szert rövid idő alatt. A növekedés kulcsa az IoT eszközök, vagyis intelligens lég- és víztisztítók, fűtőberendezések, hűtőszekrények, mosógépek, páraelszívók, világítás és természetesen robotporszívók széles választéka. Az én szememben a 2018-ban bemutatott, 21 hüvelykes kijelzővel ellátott Viomi 21 Face sorozatú intelligens hűtőszekrény megpillantása után vált egyértelművé, hogy ez bizony nem ,,kici ócó” kategóriás gyártó.

A Viomi három évvel ezelőtt, a VXRS01 modellel lépett be a porszívók piacára, amelyet olyan sikeres gépek követtek, mint a Viomi V2, vagy éppen a jóárasított Viomi SE. A Viomi már a kezdetektől a Xiaomi ökoszisztéma tagja, a Xiaomi pedig a Viomi stratégiai partnere és részvényese.

Tesztalanyunk egy nagy és baromi nehéz, teljesen jellegtelen kartondobozban érkezett. A doboz becipelése közben baljós gondolataim támadtak. Vajon kínai barátaink megvicceltek és zsákos betont fogok találni a csomagban kibontás után? Félelmem természetesen alaptalan volt. A nagy dobozban egy kisebb, igényes csomagolásban a Viomi abszolút csúcskategóriás robotporszívója bújt meg.

A robotporszívó mellé az alábbi kiegészítőket kapjuk:

  • dokkoló állomás beépített portartállyal és a hozzá tartozó EU szabványú hálózati adapter
  • két további porzsák a szívóállomás számára (plusz egy a portartályban)
  • további rotációs kefefej (az egyik már be van helyezve az alsó részbe)
  • felmosószerkezet rögzített mikroszálas kendővel
  • 10 darab eldobható antibakteriális mop
  • kis tisztító eszköz a szívóállomás tetején
  • kezelési útmutató

Külső

A Viomi Alpha S9 UV átmérője 35 centiméter, magassága 9,8 centiméter, súlya 3,6 kilogramm. A felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége a legmagasabb szinten van. A fehér alapon kék színösszeállítás Russel 2020-as Williams FW43 F1-es autóját juttatta az eszembe, bár ez csak egy porszívó. A gép egyébként Dart Vader színben is elérhető, de saját érdekünkben ne engedjünk a sötét oldal csábításának. Mert ,,A klónok támadása”, vagyis a porcicák folyamatos offenzívája miatt esélyünk sincs a fekete felületű masina tisztán tartására.

A gép tetején, középen egy kis torony található, benne az AI által vezérelt, a japán Mabuchi Motor által gyártott lézeres távolságérzékelővel (LDS 2.0), amely a navigáció fő eleme. A sárga, kék és piros színnel jelezni képes Be-/Ki kapcsoló, valamint sárga színnel visszajelző Home (dokkolóra való visszatérés) gomb is a fedlapon kapott helyet.

A műanyag ütközőn (Bumper), elöl középen a két darab tárgyérintés szenzor által közrefogva egy infra szenzor található. Ebből a szenzorból bal oldalra és a hátsó részen, a dokkoló fém érintkezői közé is elhelyeztek egy-egy darabot. Jobb oldalon egy pozicionáló szenzor (PSD) munkálkodik. Ezen az oldalon találjuk a Reset gombot, közvetlen a kamu levegőkilépő nyílás felett, amely egyébként hangszórót rejt magába. A robot ezen keresztül mindent (is) közöl velünk, kedves női hangon, mindezt persze angol nyelven. A HEPA szűrő által átszűrt levegő a bal oldalon lévő rácsok alól távozik.

Szintén az Alpha S9 UV hátsó fertályán kapott helyet a felmosáshoz és porszívózáshoz is használható kombinált tartály. A porgyűjtő 300, a víztartály 250 ml űrtartalmú. A kihajtható zárófedélben találjuk az elő és filc szűrővel védett HEPA filtert is. A vízszivattyú miatt csak és kizárólag lágy vizet használjunk, így nem lesz gond a vízkőképződéssel és a felület is foltmentesen fog megszáradni.

Sokkal látványosabb a Viomi alsó része. Elöl találjuk a 360 fokban forgó kis kereket, mellette minkét oldalt a 2-2 darab talajérzékelő (cliff szenzor) helyezkedik el, amelyek a porszívó és a felszín távolságát detektálják. A jobb szélen a háromágú oldalkefe sepri a főkefe, illetve a szívónyílás felé a szennyeződést. Az előrehaladásért felelős 2 db rugós gumikerék között egy állandóan működő UV lámpával is meglepnek minket. Ennek a  működési elve nagyon egyszerű. Ismert, hogy a napfény UV sugárzása elpusztítja a mikroorganizmusokat. Az UV fény fertőtlenítő, (csírátlanító) hatását használják az UV lámpák is. Porszívózás, felmosás és UV lámpás fertőtlenítés egy munkafolyamatban, ez pazar!

A legmenőbb azonban az űrállomásnak álcázott kuka. A felhajtható fedéllel rendelkező szemetestartályba egy 3 liter űrtartalmú porzsákba kerül a porszívóból átszippantott kosz. Egy digitális kijelzőn a robot töltöttségi szintjét és a porzsák telítettségét is nyomon követhetjük. Az átszívás alatt ,,kuka barátunk” egyáltalán nem csendes, a folyamat félelmetes hanghatással jár, nem is marad semmi piszok a porszívó begyében.

A dokkoló állomásba, pontosabban a porzsákba 10-12 tartálynyi szemét fér. Heti 2-3 alkalommal történő takarítás esetén 1 hónapig az égvilágon semmi teendőnk nincs a robotporszívó karbantartásának ügyében. Ez de menő már! Na jó, azért mégsem olyan egyszerű a történet. Az Auto-Dumping 2.0 technológia tényleg jól működik, a gép automatikusan feltölti magát és a portartályát is kiüríti. Kezeit csókolom, és a 250 milliliteres víztartályt ki fogja automatikusan utánatölteni, csak nem a kedves felhasználó? Bár 250 négyzetméter felmosására elegendő vizünk van, de ez ugye nem lesz elegendő 10-12 felmosásra. Sebaj, majd a közeli jövőben, az Auto-Dumping 3.0-ban már lesz beépített víztartály. Ezáltal valóban tök felesleges lesz az emberi jelenlét a gép működéséhez, akár 4 héten keresztül.

Tesztüzem

Első használatba vétel előtt töltsük fel az 5200 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkező masinát. Az energiával feltankolt rabszolgánkat munkába küldeni háromféle módon lehetséges. A legegyszerűbben a robot digitális kijelzőjén lévő bekapcsoló gomb megnyomásával lehet. Mivel ez nem egy ,,agyatlan kóborló” a The Walking Dead című filmből, ugorhatunk is a következő irányítási módszerre.

A Google és az Alexa hangasszisztensekkel használva, hanggal is lehet irányítani a lakásunkban felgyülemlett kosz megsemmisítésére épített gépet. Sajnos ehhez külön eszköz kell, ilyennel nem rendelkezem, ezért ez nem volt kipróbálva. A váratlan balesetek elkerülése végett és a teljes kontroll megszerzése érdekében lépjünk a következő opcióhoz.

Szuper intelligens robotunk szenzorai felett az alfa vezér státuszt egy okostelefonos app letöltése és beüzemelése után vívhatjuk ki. Szóval a Play Áruházból vagy az App Store-ból telepítsük a Mi Home alkalmazást. Itt hozzunk létre egy fiókot, ha még nem lenne. A jobb felső sarokban lévő + jel megérintésével adjuk hozzá az új eszközt.

Hát elkezdődött! A gép és az ember küzdelme kezdetét veszi, vagyis az alkalmazás párosítása a porszívóval 1.0.  Jelenleg mindegyik Xioami okos eszközöm ,,Chinese mainland” régión üzemel. Ez tök jó, mert a listában ott a ,,VIOMI ALPHA UV”, vagyis a gép becses neve. A kiválaszt, hozzá ad, 2,4 GHz-es WiFi jelszó beír és kész is vagyunk akcióterv baromira nem jött össze 20 perc után sem. Plan B…

Feleségem telefonján alkalmazás letölt, fiók beállítás, régió ,,Hungary”, eszköznél a Viomi S9 kiválasztása, Home és Power nyomva tartása 3 másodpercig, WiFi jelszó beírás és már meg is történt a párosítás. Ez pofon egyszerű, miért nem ment az előbb? Sajnos, ha a régiót átállítjuk az applikációban kínairól magyarra, akkor az addig felvett eszközöket törölni fogja (OMG).

A gép munkába küldése előtt az ultramodern szemétgyűjtőt, azaz a dokkoló állomást kell lakásunkban egy fix ponton elhelyezni. Oldalanként 50-50, előtte pedig 120 centiméter szabad hely legyen, a porszívó ezt tekinti 0 pontnak, innen indul, ide tér vissza és a navigációs útvonalat is ebből a pontból számolja.

Indítás után a porszívó néhány másodpercre orientálódik, kezdetét veszi a 360°-os, LDS 2.0-s lézeres szkennelés és leképezés. A lézeres és infravörös szenzorok fénysugarakat bocsájtanak ki, és az objektumokról való visszaverődésük alapján térképezik fel a környezetüket. Ezenkívül lézeres letapogatás megakadályozza a robot elakadását, előre kiszámítja a magasságot, így a bútorok alá beszorulás is kizárt. Azonban a lónak négy lába van, mégis megbotlik, ennek a robotnak is 23 érzékelője van mégis hibázik.

A takarítás első percében, a feltérképezés előtt robot barátunk nagy gázzal berongyolt egy olyan helyre, ahova éppen csak befért, de kijönni már nem bírt. Ekkor a gép hibaüzenettel leáll, a bekapcsoló gombba épített LED pirosan villog, a telefonra ,,Device error” értesítés érkezik, a számból pedig egy ,,ó te ostoba gép” csalódott felkiáltás hangzik el!

A japán Nidec kefe nélküli motorral és brutális, 150000 fordulat/perc melletti 2700 Pa szívóerővel üzemelő masina gyorsan kiküszöbölte a kezdeti csorbát. A jól megírt SLAM algoritmus és a lakás mérnöki pontossággal történő leképezése hatására a S9 Alpha UV többet nem hibázik. Félelmetes hatékonysággal végzi a feladatát, mint egy terminátor. Ráadásul 5 térképet tud eltárolni, így többszintes ház esetén sem lesz gond a takarítás.

A Mi Home nagyon egyszerűen kezelhető és jól átlátható alkalmazás. A főképernyőn láthatjuk a megtakarított terület nagyságát, a takarítási időt és az akkumulátor töltöttséget. A térkép alatt a mód választás (porszívózás, porszívózás és felmosás egyszerre, valamint a csak felmosás üzemmód), a teljesítményt 4, a felmosást 3 fokozatban állíthatjuk. A felmosásnál választhatjuk az Y-alakú feltörlést, amely sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos, S mintát formáló ,,maszatolás”.

A porszívó automatikusan megemeli a szívóerőt, amikor szőnyeget érzékel. A takarítás időpontját időzíthetjük, akár szobákra lebontva is. Kijelölhetünk ,,No mopping” zónákat, ahol nem moshat fel a gép, vagy virtuális falat állíthatunk fel, és nem fogja felszippantani a gyermekszobában szétdobált játékokat. Katalógus adat szerint a 20 milliméteres küszöb nem jelent akadályt, átmegy rajta a Viomi. Szerencsére ennél akár még többet is tud, mert nálunk a 28 milliméteres küszöb sem tudta megakadályozni a munkavégzésben, bravó!

Összegzés, karbantartás, üzemidő

A Xiaomi Viomi Alpha S9 UV baromira jól néz ki – már amennyire egy porszívóra mondhatunk ilyet -, az utolsó csavarig egy minőségi termék. Az alkalmazással való összepárosítás és a lakás feltérképezése előtti bakit leszámítva abszolút lenyűgöző a robot teljesítménye. A milliméter pontosan feltérképezett lakásban, ha például egy széket arrébb rakunk és az eddig zárt terület hozzáférhetővé válik, akkor kis barátunk érzékelni fogja a változást. A tisztítási menet legvégén az Alpha S9 ismét megpróbált bejutni erre a területre, tudva, hogy ott még nem történt takarítás. Okos!

Tényleg csak olyan helyeken van szükség kiegészítő takarításra, ahová a robot fizikai méretei miatt nem tudott bemenni, például a bútorok mögött.  A hatékonyabb munkavégzés érdekében érdemes robot kompatibilissé tenni az otthonukat. Úgy kell elpakolni, hogy a gép szabadon tudjon közlekedni, minél kevesebb akadály legyen az útjában. A széthagyott kábelek, játékok, zoknik és egyéb tárgyak feleslegesen szívatják intelligens porszívónkat. A lentebb lévő képen jól látható a különbség a robotporszívó kompatibilis és a teszt kedvéért, mesterséges akadályokkal megtűzdelt helyiségek kitakarítása között.

A robotbejárónő karbantartási igénye minimális, az alkalmazásban lecsekkolhatjuk a kefék és a HEPA szűrő állapotát, ha kell cseréljük. A portartály kiürítésével nem kell foglalkoznunk, a 3 literes porzsákot pedig 10-12 tartályürítés után kell újra cserélnünk. Az oldalkefék és a főkefe ellenőrzése, hogy nem tekeredtek-e fel köré szennyeződések (hajszál, cérna), egy rendszeresen robotporszívózott lakásban havi 1-2 alkalommal elégséges. A cserélendő kellékanyagokból is bőséges a választék, az ár sem vészes.

Üzemidő szempontjából az 5200 mAh kapacitású Lithium-Ion akkumulátor 3,6 óra munkaidőt engedélyez. Ez a gyári leírás alapján, 320 négyzetméternyi egybefüggő terület kitakarítására elegendő idő. Ezeknek az adatoknak azonban nincsen túl sok jelentősége, a “takarítás folytatása onnan, ahol lemerült” (recharge and resume) funkcióval. A lakásunkat a gép két térképrészletre osztotta egy 35 milliméteres küszöb miatt. A feltérképezési idővel együtt a 76 négyzetmétert 79 perc alatt tudta le a gép, amihez 51% energiát használt el. A kisebb és nem robotbarát területhez több időre és energiára volt szüksége a robot rabszolgának. Természetesen ezek az értékek a következő takarítás alkalmával már javultak.

A Xiaomi Viomi Alpha S9 UV nem egy távirányítós macska sétáltató, bár az alkalmazásban lévő ,,Remote control” opcióval a cica is elvihető egy körre. Ez egy ízig-vérig csúcskategóriás robotporszívó, annak megfelelő árazással. A porszívózás, a felmosás és UV lámpás fertőtlenítés egy munkafolyamatban megtörténik.

A rohanó világban az emberek kényelemre, automatizmusra és időspórolásra vágynak, amit ettől a géptől meg is kapunk. Nálunk a gép időzítetten takarít, heti három alkalommal, amikor nem vagyunk otthon. Ha lemerül, feltölti magát, ha a tartály megtelik, kiüríti magának, és kíméletlen precizitással folytatja tovább a dolgát. Igazából két hétig rá sem kellett nézni, akkor is csak azért, mert kifogyott a felmosáshoz használt lágyított víz és a mop-ot is cserélni kellett. Abban az esetben, ha nem használjuk az egyébként kifogástalan minőségű felmosás opciót, akkor 4 hétig a megbízható robotbejárónőnk gyakorlatilag semmilyen törődést nem igényel. Ennek a tudásnak, a csúcsteljesítménynek és nem utolsó sorban a kényelemnek ára van!

A Xiaomi Viomi Alpha S9 UV most EU (CZ) raktárból 649,99 dolláros áron szerezhető be. Vásárláskor használjuk a BGCZDVMSU9 kuponkódot, így a biztosítási díjával megnövelt végső ár 643,99 dollár lesz, ez valamivel kevesebb, mint 192 ezer forint.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid