Xiaomi JIMMY JV53 Plus vezeték nélküli porszívó teszt

0

Egy újabb érdekes eszköz járt nálunk, a Xiaomi JIMMY JV53 Plus, ami egy vezeték nélküli porszívó a népszerű gyártótól. Egy kifejezetten praktikus termékről van szó, ami egy normál porszívót is ki tud váltani, és nem vagyunk konnektorhoz kötve, illetve a szállítása is egyszerűbb. Nézzük, mit kell tudni róla, és hogyan teljesített a tesztünk során!

Elöljáróban még annyit érdemes megemlíteni, hogy a készülék teljesen megegyezik a sima Xiaomi JIMMY JV53-mal, tehát ha ez érdekel, akkor is elolvashatod a tesztet. A Plus verzió annyival nyújt többet, hogy egy helyett két aksi jár hozzá, így tulajdonképpen dupla üzemidőre képes.

Csomagolás, tartozékok

Az eszköz egy viszonylag nagyméretű, egyszerű dobozban érkezett meg mindössze 2 nappal a feladás után európai raktárból. A karton tele volt habszivaccsal, tehát megfelelő védelmet kapott a porszívó és a tartozékai is, minden gondosan be volt csomagolva külön.

Az alábbiakat kapjuk a Xiaomi JIMMY JV53 Plus-hoz:

  • JIMMY JV53 porszívó
  • Hosszabbító cső (könnyű fém)
  • Széles szőnyeg- és padlótisztító fej (forgó kefével)
  • Kisebb fej többek között ágy- és matractisztításhoz (forgó kefével)
  • 3 egyszerűbb fej kisebb résekhez, bútorokhoz, kárpithoz, stb.
  • Fali tartó (felszereled a falra, és így egyszerűen, függőlegesen tudod tárolni a porszívót)
  • 2 db akkumulátor
  • EU szabványos töltő
  • Használati útmutató (angol)

Külső, használat

Maga a készülék fej és cső nélkül olyan 1,46 kg-ot nyom, és műanyag borítja, de a jobb fajtából, abszolút minőséginek érződik a masina. A fogása kényelmes, van rajta egy kialakított fül, ami kézre áll, és itt találjuk a “ravaszt”, amivel ki- és bekapcsolható a porszívó. Hátul van még egy másik gomb is, ezzel pedig az 1-es és a 2-es erősségi fokozat között tudunk váltani (normál, illetve “turbó” mód).

Az akkumulátor alulról pattintható be, a fül és a portartály között van a helye. A mechanizmus jól zár, nem fog kiesni, ennek ellenére nagyon gyorsan és egyszerűen lehet cserélni.

A por tárolására szolgáló rész meglehetősen nagy, fér bele bőven anyag, de azért érdemesebb gyakran üríteni. Ez is gyorsan megy, csak le kell nyitni az alsó részét egyetlen mozdulattal, és kiönthető a kosz.

Az egyik nagyszerű tulajdonsága a Xiaomi JIMMY JV53 Plus porszívónak, hogy többféle módban is használható. Van hozzá 5 különböző fej, és ezeket csatlakoztathatjuk a hosszabbító csővel vagy anélkül, vagyis összesen 10-féle kombinációt kapunk.

A fejek és a cső csatlakoztatása is kiváló, szépen bepattannak a helyükre, a piros gombok megnyomásával pedig szét lehet szedni őket egy pillanat alatt.

A JV53 Plus egy igazi multifunkciós porszívó, szinte bármilyen szokásos munkát elvégezhetünk vele a házban, és az akkumulátoros kialakításnak köszönhetően azon kívül is. Mindenféle vesződés nélkül kivihetjük például autót takarítani, nem kell hozzá semmilyen kábel vagy hosszabbító.

A legtöbbet valószínűleg a nagyobb, széles fejet fogjuk használni, ami a padló, illetve a szőnyegek takarítására szolgál. Ezzel a masina nem csak beszívja a koszt, hanem van egy forgó kefe is benne, ami nagyban megnöveli a takarítás hatékonyságát. Gyönyörűen kiszedi a szőnyegből a hajszálakat, a port és mindenféle egyéb nem odavaló dolgot, illetve a padlónál is fellazítja az odaragadt szennyeződést. Itt még érdemes azt is kiemelni, hogy egy extra “fésűvel” megoldották, hogy a hajszálak ne tekeredjenek fel a kefére forgás közben, ami sok kellemetlenségtől kímél meg minket.

Van egy nagyon hasonló, de kisebb méretű fej, ami kifejezetten ágyak, matracok tisztítására szolgál, persze nyilván sok minden máshoz is használható. Ebben is van egy forgó kefe, de kicsit másfajta, olyasmi, ami robotporszívókban is szokott lenni (van gumis és kefés része is). Ezzel a fejjel hatékonyan ki tudjuk varázsolni az apró atkákat, port és egyéb allergéneket az ágyunkból, érdemes kipróbálni.

Kapunk még három egyszerűbb fejet is a masinához, az egyik jó a szűk rések tisztításához, a másik főleg a kárpitos bútorokhoz, a harmadik pedig például polcok takarítására, de persze ez már a használó kreativitásán múlik.

Szűk helyeken (például autóban) jól fog jönni, hogy közvetlenül a készülékre is tudjuk csatlakoztatni a fejeket, a hosszabbítóval pedig kényelmesen lehet takarítani a padlót, vagy elérni magasabb pontokat, például porszívózni a függönyt vagy leszedni a pókhálót a plafonról.

Beszéljünk egy kicsit a motorról és a teljesítményről is. A Xiaomi JIMMY JV53 porszívót egy kifejezetten modern és hatékony, 425W-os, szénkefe nélküli elektromotor hajtja, amely 100 ezres fordulatra is képes. Így a szívóerő a 20.000Pa-t is eléri a gyári adatok szerint, persze ez a “turbó” módra vonatkozik. Egyébként a normál mód is bőven elegendő a hatékony takarításhoz, de ha szükségét érezzük, akkor bármikor feljebb kapcsolhatunk. Összehasonlításképpen a robotporszívók többséges 800Pa és 2000Pa között van.

A JV53 a várakozásoknak megfelelően szépen takarít, akár nagyobb mennyiségű kosszal, porral, és más komolyabb szennyeződésekkel is megbirkózik, de persze azért nem egy ipari porszívóról beszélünk, leginkább hétköznapi felhasználásra ajánlott.

Amit még mindenképpen érdemes kiemelni, az a mosható, cserélhető HEPA szűrő, ami megakadályozza, hogy az apróbb, mikroszkopikus méretű szennyeződések visszajussanak a levegőbe porszívózás közben.

Üzemidő

Amin a leginkább meglepődtem a JIMMY JV53-mal kapcsolatban, az az üzemidő. Őszintén bevallom, az első próba előtt meg sem néztem, hogy mit írnak a gyári adatok között, így egyáltalán nem számítottam rá, hogy intenzív használattal 40 percet végig tudtam takarítani a masinával normál módban, egyetlen töltéssel. A Xiaomi egyébként 45 percet ír, de ez nyilván csak iránymutatás, és én olyan 70%-ban a nagyobb, elektromos fejet használtam, ahol ugyebár a kefe is folyamatosan forog.

A JV53 tehát képes egy töltéssel akár 40-45 percet folyamatosan dolgozni, és ekkor még csak az egyik aksit használtuk. A Plus verzióhoz két akkumulátor jár, így közel másfél óra üzemidőt kapunk, ami szerintem brutális, ennél aligha lehet szükség többre. Egy közepes méretű, 60-100 négyzetméteres házat/lakást akár 1 aksival is ki lehet takarítani, és nem biztos, hogy lemerül a végére. Persze mindez a normál módra vonatkozik, a “turbó” fokozatban jelentősen lecsökken az üzemidő (~8 perc/aksi), de ezt elég csak akkor bekapcsolni, amikor úgy látjuk, hogy az alap teljesítmény nem elegendő.

A töltési idő pedig 4-5 óra, és természetesen EU szabványos töltőt kapunk hozzá, így nem kell átalakítókkal vesződni.

Összegzés, ár

A Xiaomi JIMMY JV53 Plus egy valóban praktikus, minőségi készülék lett, aminek helye van szinte bármilyen háztartásban. Nem feltétlenül kell kidobni a normál, vezetékes porszívót, de akár simán ki is tud váltani egyet, ha úgy hozza a szükség. A hordozható, aksis kivitel pedig sokkal több mindenre alkalmassá teszi, egyszerűbb ide-oda szállítani, autót takarítani vele, stb. Ami még feltűnt, hogy szívesebben nekikezd az ember a takarításnak egy ilyen készülékkel, mégpedig az egyszerűsége miatt. Nem kell kábelekkel vacakolni, konnektortól konnektorig dolgozni, csak kézbe veszed, egyetlen gombnyomás, és indulhat is a munka.

A kényelemnek és a minőségnek persze ára van, nem egy túlzottan olcsó játékszer a JV53. Hozzánk a Geekmaxi EU raktárából érkezett, ahol a két akkus Plus verzió most 234,99 euróba kerül. Kaptunk hozzá kupont is, az LbVaY9dp kód felhasználásával 25 euróval olcsóbb lesz a termék, így 70.000 Ft körül jön ki. Fontos még kiemelni, hogy nem csak gyors és vámmentes lesz a szállítás, de a Geekmaxi EU-s garanciát is vállal a termékre. További részletek és rendelés az alábbi linken:

Hogy tetszik a Xiaomi vezeték nélküli porszívója?

A terméket a Geekmaxi webáruház biztosította a teszthez, köszönjük nekik.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid